Володимир Мжельський: Всьому причина - бізнес-інтереси Хорошковського

Володимир Мжельський: Всьому причина - бізнес-інтереси Хорошковського

Шеф-редактор «5 каналу» про знищення телеканалу

Після рішення суду щодо позбавлення частот на мовлення ТВі і «5 каналу» в найскрутнішому становищі опинився саме останній. Справа у тому, що вже з осені канал має роз’єднатися на два проекти - «НБМ» та «Експрес-Інформ». Бо згідно ліцензії на мовлення «Експрес-Інформ», з вересня вони зобов’язані стати розважальним каналом. А тому єдина можливість зберегти інформаційний формат «5 каналу» – утворити два різні проекти, а цього без додаткових частот, які відбирає суд, зробити не вдасться.

Про перспективи ТВі після рішення суду по частотам «Главкому» вже встиг розповісти генпродюсер каналу Сергій Дем’янчук. Наступним невтішне майбутнє «5 каналу» в інтерв’ю «Главкому» змалював його шеф-редактор Володимир Мжельський.

Пане Володимир, як власник «5 каналу» Петро Порошенко сприйняв рішення суду щодо позбавлення вас частот?

Я дуже вдячний Петру Олексійовичу за те, що весь період після виборів ми змогли працювати чітко і без політичної заангажованості. Це була наша узгоджена позиція. Петро Олексійович знає про рішення суду. Він збирається законними методами вирішити питання, якщо не в українських, то в європейських судах. Не знаю, про які бізнесові конфлікти зараз говорить пан Хорошковський. Але у нас іде мова про фактичну втрату інформаційного поля. Бо рішення суду призведе до зміни формату каналу. Не думаю, що комусь потрібний «5 канал» у форматі розважального пізнавального каналу.

Сьогодні у нас буде зустріч з Петром Порошенком, коли він повернеться в Україну. Ми з ним проговоримо формат протидії – коли, хто і як подаватиме судові позови. Ми ще ж не бачили конкретного судового рішення, не знаємо, як воно буде виписано, і що саме задовольнили судді. Зрозуміло, що задовольнили подання, але у який спосіб?

Є інформація, що судові засідання відбувалися вночі і журналістів на них не пускали. Як таке могло відбуватися?

Історія дуже проста. Суди у нас абсолютно правдиві і незалежні. Вони мають право не дозволити аудіо та відео запис процесу. Час від часу журналісти мали право бути присутніми на засіданнях, але камери жодного разу туди не пускали. І засідання до другої ночі було – починали в 10 ранку, з десятками незрозумілих перерв і неймовірною спекою, працювали до пів на другу ночі. Люди просто падали. Особливо важко в таких умовах було нашій юристці, яка вагітна.

Цікаво, кому треба вирішувати питання ліцензій на частоти до такої пізньої години?

Які були головні аргументи групи «Інтер», і які з них врахував суду? Про відсутність кворуму на засіданні Нацради під час конкурсу щодо частот?

З радістю відповів би на це питання, але ж ще не виписана ухвала суду. Рішення з цього питання вже було в суді Рівного. Тоді конкурс з розподілу частот суд визнав законним і з кворумом. Зараз все інакше чомусь.

Що буде з «5 каналом», якщо у вас таки заберуть частоти? Ви ж їх ще навіть не використовували, в чому полягає головна проблема?

У вас є прекрасний автомобіль хорошої європейської марки. Він дуже швидко їздить, має гарні колеса і колір. Вам пропонують, що для того, щоб він через пів року їздив, його перефарбують і поставлять двигун з запорожця. Візуально залишиться таким же, але міцності вже не буде. Так само і «5 канал». З вересня каналу як такого вже не буде. Ми всі звикли, що «5 канал» - інформаційний. Це можливість дізнатися новини, думки експертів і гостей студії. Тепер, теоретично, він може стати місцем, де ми будемо дивитися мультики чи документалістику. Це добре, якщо це буде паралельний канал, але не та структура, про яку ми зараз говоримо. У нас в ліцензії «5 каналу», у телерадіокомпанії «Експрес-інформ», написано, що з вересня ця телерадіокомпанія має стати просвітницькою.

Тобто, ви створюєте два канали «НБМ» і «Експрес-Інформ», які мають займатися різними напрямками. А без додаткових частот повноцінного інформаційного каналу зберегти не вдасться?

Так, для інформаційного мовлення не залишиться місця. Відібрані частоти саме для цього і потрібні.

Де вже з осені зникне сигнал «5 каналу»?

В Києві, Донецьку, Луганську, Дніпропетровську й багатьох інших містах. Фактично, це більше сорока міст, де встановлені наші передавачі.

В цих регіонах можна буде дивитися тільки розважальний канал?

Теоретично так. Якщо паралельно в цих місцях є ліцензія на мовлення каналу «Експрес-Інформ». Інакше там взагалі нічого не буде. Серед отриманих нами на конкурсі частот деякі йшли на інформаційний, а деякі на розважальний канали. Це потрібно було для нормального функціонування двох каналів.

Чи можна зупинити процес створення двох каналів, щоб зберегти «5-й»?

Є постанова про заборону ліцензування аналогового телебачення з 1 січня 2010 року. Тому ніяких нових ліцензій ми не отримаємо. Зараз головне відстояти те, що Нацрада вирішила раніше. Інакше доведеться змінювати дуже багато законодавчих актів.

Ви звернулися до Президента з відкритим листом. Чи є якась реакція або обіцянки вирішити проблему?

Єдине - Ганна Герман заявила, що «5 канал» залишиться. Про інше не знаю.

Цікава ситуація – Хорошковський має тісні стосунки з главою адміністрації Президента Льовочкіним, який у свою чергу має напружені стосунки з заступником главі АП пані Герман. Може це протистояння зіграє вам на руку?

В боротьбі за свободу слова я сподіваюся на те, що Ганна Миколаївна завжди була виваженою людиною. Вона з середини бачила, що таке журналістика. Якось вона опинилася в такій ситуації, як ми, коли радіо «Свобода» не мала можливості виходити в ефір. Думаю, у неї є розуміння ситуації.

Все, що відбувається навколо частот, пов’язане з бізнесовими інтересами конкретної людини – Валерія Хорошковського. А Президент в даному випадку не в курсі справи. Хтось собі робить для себе темні справи, а потім по факту будуть заяви опозиції, що у всьому винен Президент.

Давайте спочатку поспілкуємося з Віктором Януковичем. Я дуже сподіваюся, що коли він повернеться в Україну, то йому покажуть оригінал нашого листа. Він зверне на нього увагу, що в нас живі люди працюють. Можливо, ми з ним зустрінемося і обговоримо проблеми.

Ви реально думаєте, що Янукович нічого про це не знає і від нього приховують інформацію про «5 канал» і ТВі?

Абсолютно так. Я розумію, що Президент не може все знати. Інформацію йому подають порціями, так як комусь треба. Дуже просто маніпулювати людиною, яка займається конкретною справою. Вам підкидають інформацію в потрібному руслі, а те, що вам знати не треба, знати ви не будете. Він же не можете цілий день сидіти і читати новини або дивитися «5 канал».

Чому Хорошковському так важливо не дати вашому телеканалу розвиватися? Це тільки бізнес чи наступ на свободу слова?

Ми специфічний канал. Ми після виборів не змінили своєї політики. Тут вже грають роль особисті амбіції. Він розуміє, що не може нас поламати. Хорошковський очолює СБУ, має інші посади, має бізнес впливи, але не може нічого зробити з маленькими конкурентами. Для мене це виглядає саме так.

ТВі вимагає тимчасове усунення з посади Валерія Хорошковського з посади глави СБУ. Чого домагаєтесь ви?

Скоріше за все, ми приєднаємося до звернення і вимог ТВі.

До яких міжнародних організацій зверталися, щоб себе захистити?

Поки ще ні до кого не зверталися. Ми оприлюднили лист до Президента і пропонуємо до нього долучитися всім охочим. І таких дуже багато. Мені постійно приходять СМС-ки із закликом триматись.

Ще залишилась можливість добитися свого в судовому порядку?

Так. Не всі ж суди продалися, такого бути не може. Просто зараз суддям важко. Вища рада юстиції бере на себе значні повноваження карати суддів. В цій раді сидить Хорошковський, а тому кожен суддя сто разів перестрахується, щоб не мати проблем. Не хочеться, щоб на них тиснули. Але це є.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: