Анатолій Матвієнко: В нас 560 партійних осередків. Це більше, ніж у Тігіпка і Яценюка

Анатолій Матвієнко: В нас 560 партійних осередків. Це більше, ніж у Тігіпка і Яценюка

Глава УРП «Собор» розповів про торги навколо місцевих виборів

Новий закон про вибори місцевих органів влади може повернути до життя ледь живі політичні проекти. Якщо в тебе є партія, а в неї мережа регіональних представництв, зареєстрованих за рік до виборів, то сміливо виставляй її на торги. І якщо не продавити весь проект оптом, то можна поторгувати місцевими осередками в роздріб. Більшої капіталізації додасть представництво в парламенті. Якщо раптом партія була засновником блоку, наприклад, НУНС, то можна претендувати на своїх членів в територіальних виборчих комісіях.

Всі ці умови зараз якнайкраще поєднуються в УРП «Собор» і руках її лідера, народного депутата Анатолія Матвієнка. Партія має 560 місцевих осередків, зареєстрованих багато років тому. Вона входила до блоку НУНС, а тому претендує на членів територіальних виборчих комісій. Сам Матвієнко вже давно не приховує своєї симпатії до Арсенія Яценюка. А тут ще й закон про місцеві вибори позбавляє Арсенія Петровича можливості через свій «Фронт змін» провести людей в місцеві органи влади. Найочевидніший вихід – союз з Матвієнком. Анатолій Сергійович визнає, що переговори з Яценюком проводить, проте говорить про об’єднання не тільки з лідером «Фронту Змін», а й «Порою», «Солідарністю» Петра Порошенка й іншими партіями в єдину структуру для участі в місцевих виборах.

Повірити в можливість такого злиття дуже важко, тим більше, що за твердженням Анатолія Матвієнка, Партія регіонів ось-ось погодиться скасувати річний термін реєстрації для участі в місцевих виборах, а це значною мірою позбавить його головних козирів в нинішніх партійних торгах. Але ж якщо закон ухвалять в нинішньому вигляді, то слова Матвієнка мають сенс – партійне об’єднання дасть можливість схрестити структуру «Собору» з грошима Порошенка і рейтингом Яценюка.

Анатоліє Сергійовичу, багато політиків кажуть, що законопроект про вибори в місцеві органи влади від Партії регіонів об’єктивно ставить вашу УРП «Собор» у вигідні умови. Як самі оціните цей документ?

Об’єктивно кажучи, наявність мажоритарної складової виборів місцевих рад – плюс. Інша справа, що не зовсім коректно повели себе регіонали щодо блоків. Перехід на партійну систему виборів має відбуватися не напередодні виборів. Зміна формату має давати партіям певний часовий лаг. Якби цей закон ми ухвалювали за рік до виборів, то це дало б партіям можливість провести дискусії і об’єднатися. А коли ми це робимо з коліс, то маємо неповагу до багатьох політичних сил. Будь-яка правова норма має тяглість, якщо ми її ламаємо на ходу, то це не покращує політичну систему країни. А пункт про реєстрацію місцевого осередку партії за рік до виборів ще більше погіршує ситуацію.

Хоча, дійсно, для мене такої проблеми закон не створює. Нашій партії двадцять років, місцеві організації вже давно зареєстровані. Для інших партій створюються проблеми. Якщо збережуть норму про реєстрацію місцевого осередку партії за 365 днів до виборів, то багатьом буде не солодко.

З іншого боку, така норма навіть логічна, бо закон про вибори до Верховної Ради містить положення про строк реєстрації партії для допуску до перегонів.

Скільки у вас зареєстрованих понад рік тому місцевих осередків?

Можу трохи помилитися, але в нас близько 560 зареєстрованих місцевих осередків. Це більше, ніж матимуть партії Тігіпка, Яценюка й деяких інших відомих політиків. Але ж ми і партію розбудовували десятиріччями! Скажу чесно, ми стоїмо на порозі об’єднання політичних сил. Наша партія це ініціює. Зараз мають з’явитися ідеологічні, неолігархічні політичні партії, без мажоритарного власника. У таких партій мають бути лідерами цілі команди, а не хтось один.

В законопроекті є норма про те, що територіальні виборчі комісії формують парламентські партії, представлені своєю фракцією – по 3 члени в кожну. Якщо ж фракція утворена блоком, то всі партії-засновники блоку мають разом визначити своїх кандидатів…

За цим законом, якщо його не змінити, неможливо організувати вибори. Територіальні комісії формують партії, які є в парламенті. В тому числі і УРП «Собор». В блоці НУНС було 9 партій.

Ось ці 9 партій і мають між собою поділити 3 членів в кожну територіальну комісію…

Це абсурдно. В законі не прописано, що буде, якщо фракція подасть більше кандидатур. Може початися справжній безлад.

Ви не вірите, що в «НУНС» можна буде домовитися щодо членів територіальних виборчих комісій?

З ким домовлятись? Зараз у нас у фракції таке твориться, що я боюсь навіть думати, як досягти якоїсь згоди. Хоча, в принципі, якогось консенсусу досягти можна …

УРП «Собор» - суб’єкт створення блоку «НУНС». Згідно законопроекту про місцеві вибори Єфремова, ви матимете законну дев’яту частину членів територіальних виборчих комісій від блоку. Вам вже пропонували поступитися цією квотою якійсь популярній позапарламентській партії?

Найменше, що мені хочеться - це торгуватися. Для мене це дуже неприйнятні речі. Повторю, за цим законом неможливо сформувати територіальні дільничні комісії.

А що ви, як член профільного парламентського комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування, пропонуєте змінити, щоб можна було їх сформувати?

Поки ще засідання комітету щодо цього закону не було. Й не відомо, коли буде. Ми пропонуємо, щоб в законопроекті про місцеві вибори була прописана норма про формування ТВК суб’єктами виборчого процесу. Кожній партії, яка бере участь у виборах, має бути надане представництво у виборчих комісіях. Хоча б в кількох ТВК області. Можна запровадити жеребкування, щоб випадок визначав, від кого будуть члени в кожній окремій комісії.

Якщо закон ухвалять в нинішній редакції, то у вас буде 560 місцевих осередків і гіпотетична квота у територіальних виборчих комісіях. До вас вже має черга стояти від представників Тігіпка, Гриценка і Яценюка на такий ласий шматок. З ким вже домовляєтесь?

З Тігіпком ніяких перемовин немає. А з Гриценком і Яценюком ми проводимо переговори. Але це переговори про об’єднання політичних сил, а як ні, то про координацію дій на цих виборах.

Що ви маєте на увазі під об’єднанням, як це можливо зробити?

Я автор проект закону про політичні партії. Там чітко прописана процедура об’єднання, щоб не було нинішньої процедурної ганьби ліквідації. Тоді б партії спокійно, цивілізовано об’єднували свої структури.

Партія регіонів його не підтримає, нащо їм об’єднані конкуренти…

Дійсно, та й ми до цих виборів не встигнемо об’єднатися за цим документом. Тому зараз можливе об’єднання на базі тільки однієї партійної структури. Я готовий до такого кроку, а от чи готові інші, невідомо.

На базі чиєї структури може відбутися таке об’єднання? У вас найбільша структура, яка дозволяє взяти участь у виборах. Логічно, що на вашій основі все б і відбувалося. Хіба на так?

Є структура партії «Солідарність» Петра Порошенка, є структура «Пори», є структура партії Яценюка, Гриценка і «Собору». З цим людьми ідуть певні переговори. Новий закон поставить нас перед вибором однієї, найбільшої мережі, й це вже питання перемовин. Але ж якщо норму про 365 днів реєстрації місцевого осередку скасують, то ми можемо всі ці проекти кинути в один барабан, і чия партія випаде, то на її структур і об’єднуватися. Тоді матимемо потужну силу на виборах.

Важко собі уявити таку ситуацію, що всі названі вами люди так швидко відмовляться від своїх партій без дуже нагальної потреби. Чи можливий більш простіший варіант – кілька партій домовляться про спільне висунення кандидатур в різних регіонах, в залежності від місцевого представництва?

Теоретично таке може бути, але скоординувати це дуже важко. Якщо в якомусь районі працює «Собор», то що, тут не буде працювати «Фронт змін»? Якщо ж ми юридично об’єднаємося, то буде зрозуміло, що ми всі члени однієї партії. Інакше обов’язково буде конфлікт. Без об’єднання партій спільних дій не буде. Тим більше, що я не в силах заборонити буд-якій районній організації брати участь у виборах. Це нереально. В УРП «Собор» є норма, що я, як голова, не втручаюсь у вибори на рівні районів та областей. Цим займаються відповідні керівники осередків. Принаймні, така у нас традиція. Тому я не можу підписати якусь угоду, що в якомусь там районі Волинської області наша партія не бере участь у виборах, а дає дорогу «Фронту змін».

До речі, в яких регіонах у вас найбільша мережа партійна? Центр і Захід?

Ні, у нас є структури в Криму, Севастополі, Миколаївській області, сильні організації в Івано-Франківську, Львові, на Волині, Вінниці, Києві, Харкові й інших регіонах.

За такої мережі очевидне прагнення популярних політиків або людей з грошима формально висувати своїх кандидатів від «Собору». Для того ж Порошенка, Яценюка й інших це найлегший вихід?

Та якщо знімуть норму про 365 днів реєстрації місцевого осередку партії, то проблем у них не буде. Тим більше, що на мажоритарних округах можуть скасувати обов’язкове партійне висунення.

Ви постійно згадуєте скасування цього вбивчого для Яценюка положення. Але ж юристи Партії регіонів стверджують, що ці норми ніхто здавати не буде…

Я чув різні дискусії з цього приводу. Не можу сказати, що так стовідсотково станеться, але до мене доходить інформація, що Олександр Єфремов у розмовах зі своїми колегами говорив про можливу зміну трьох норм в законопроекті про вибори до другого читання: скасують термін 365 днів реєстрації партії до дня голосування, запровадять самовисування для мерів міст і можливість самовисуватися в ради по мажоритарним округам. Така інформація є, хоча офіційно її ще не підтверджували.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: