Іван Стойко: Припускаю, що Ющенко відійде від активної політики

Іван Стойко: Припускаю, що Ющенко відійде від активної політики

Яка з нас партія, якщо ми не будемо цього робити?

Колишній губернатор Тернопільщини, у минулому рухівець, а нині – член партії «За Україну!» Іван Стойко погоджується, що певна кількість політичних об\'єднань опинилася у політичній пастці, створеній новим законом про вибори. Наприклад, і його партія, очолювана В’ячеславом Кириленком, не зможе поборотися у Тернопільський області за місця у обласній та міській радах, бо немає тут створених заздалегідь осередків.

Пан Стойко, який теоретично міг би розраховувати, щоб очолити на Тернопільщині список кандидатів від партії, розповів «Главкому» як в «За Україну!» знайшли вихід із цього становища. Він також розповів про місця, де партія Кириленка все ж побореться за представництво у радах, і про те, що буде з фракцією НУНС восени. А також поділився своїм баченням політичного майбутнього екс-президента Ющенка.

Яке завдання стоїть перед партією «За Україна!» на місцевих виборах?

Мета, як і у будь-якої політичної партії, - брати участь у виборах. Яка з нас партія, якщо ми не будемо цього робити? Звичайно, це не вибори до Верховної Ради, але, тим не менше, ми хочемо, щоб наші представники були у органах місцевого самоврядування і вирішували проблеми територіальних громад. Ми хочемо відстоювати інтереси громад і на Заході і на Сході. Є у нас кандидати у більшості регіонів, і там, де ми можемо брати участь, ми розраховуємо на певний результат. Ми розуміємо, що це перші наші вибори, але перевірка в бою – це вагомий аргумент для нас.

Де ви не зможете приймати участь у виборах?

У нас тільки розгортається сітка районних, селищних осередків. Зрештою, ніхто не сподівався, що буде така норма про необхідність заздалегідь реєструвати організацію і ми протестували проти цього закону. Нажаль ми не зможемо взяти участь у виборах у Тернополі, Івано-Франківську. Ми можемо йти на вибори у Львові, Полтаві, Рівному, Чернівцях, у Київській області, яка для нас є ключовою. У Києві до районних рад ми також змагатимемося за місця. До речі, у нас найбільше осередків зареєстровано на сході: в Донецьку, Луганську та інших містах.

Від вас будуть кандидати в мери? Є хтось з діючих мерів, хто збирається переобратися?

У нас у серпні буде засідання політради. Ми вже прийняли рішення про формування центрального штабу і ця робота йде. Далі робитимемо серйозний аналіз і у вересні затвердимо кандидатури в мери через політраду.

Представники вашої партії скаржилася, що десь у вас відбирають реєстрацію у деяких місцевих організацій партії. Ця історія мала якесь продовження?

Дійсно, в Сумах був у обласної організації такий резонансний момент. Можливо, такі історії продовжаться у інших місцях, але вже після 15-20 серпня, бо наразі політична активність на нулі. Я б не хотів, щоб влада, прийнявши для себе такий закон ще й вдавалась до анулювання районних та обласних організацій.

Ви ведете переговори про те, щоб об\'єднати зусилля на місцевих виборах з деякими політиками і партіями: Гриценко, Луценко, партія Ющенка «Наша Україна»?

Ми наразі просто змушені домовлятися з іншими політичними структурами правоцентриського демократичного напряму. Разом з ними ми будемо перекривати мажоритарні округи, десь ввійдемо у виборчі списки. Ближче до вересня зробимо все, аби там де є можливість пройшли представники різних націонал-демократичних політичних сил, у яких будуть зареєстровані осередки у певних регіонах, де у інших організацій-союзників таких організації немає.

Я пройшов багато місцевих і парламентських виборів, вперше от так доводиться думати не просто про вибори, але ще й аби вдало домовитися про включення наших кандидатів до інших виборчих списків, висунення їх кандидатур у мажоритарних округах від інших партій. Але ми не будемо опускати руки і будемо все-таки домовлятися

Хоча у вересні, напевно, будуть коригування цього закону, але я не вірю у те, що будуть якісь суттєві зміни, і та норма, яка створює стільки проблем буде скасована.

Чи планується, що хтось з лідерів партії буде очолювати списки до місцевих рад? Як буде керівництво партії працювати протягом кампанії?

Я не виключаю, що ми дійсно очолимо списки по деяких областях, але ми тільки попередньо таке питання обговорювали. Ще до кінця не затверджено графік поїздок депутатів по регіонах. Специфіка кожної області відмінна, і ми маємо знати місцеві проблеми, аби їх вирішувати. Загальнодержавну проблематику ми також не будемо опускати.

Тобто, перед тим як висуватися у регіон, ми будемо досконало вивчати, напрацьовувати програму допомоги людям. Ну і ми, звичайно, будемо говорити про те, яка зараз в Україні політична палітра і що робити, аби не допустити згортання демократії в нашій державі і її просування до Європи.

Напередодні місцевих виборів деякі партії заговорили про необхідність проведення праймеріз – внутрішньопартійних виборів. Ви проводили праймеріз в партії?

Ні, ми не проводили. Це було лише на стадії обговорення. Коли не всі організації можуть брати участь, то, можливо, для нас вони будуть недоречні. Коли ми будемо представлені в кожному селі, селищі, місті і районі області, через 5 років - то тоді це матиме сенс.

У партії дуже часто виникають проблеми з фінансуванням кампанії. І у центрі, і на місцях обирають таку модель фінансування: беруть у список спонсорів, які проплачують агітаціїю для всього списку кандидатів. Але це фактично означає продаж місць у списках. Яку модель фінансування місцевих організацій вибрали у партії «За Україну»?

Я був депутатом різних рівнів від Народного Руху і це була така структура, яка ніколи не продавала місця. Для нас було дивно і дико, коли нам говорили, що наші люди, які працюють від нас у ЦВК, ДВК і агітаторами, беруть за це певні кошти! Партії правоцентриського спектру ніколи цього не робили, але дійсно таке явище є у партіях олігархічного плану є.

Ми раніше говорили про необхідність державного фінансування політичних партій, але ця пропозицію у парламенті не сприймають. Сьогодні, звісно, шукаються різні способи профінансувати партії і окремих кандидатів. Погано те, що деякі беруть кандидатів за гроші. Потім вони стають народними обранцями, починають намагатися відбивати ці «кошти». Думаю, що якийсь підприємець пожертвує гроші на партію – це непогано. Але якщо мова йде про те що він платить за список, то це зовсім недопустимо.

Це питання лежить у площині політичної культури. Подивіться на наш парламент - він вже втратив риси демократичного парламенту! Там більша половина депутатів не працює, а мандат отримали лише для лобіювання власних бізнес-інтересів. Тому така низька якість законопроектів у Раді. Якщо порівняти парламенти 90-х і теперішній, то це просто небо і земля! Тоді справді були жорсткі протистояння між правими та лівими, але люди працювали, дискутували.

А ще я бачу тенденцію цього парламенту, якої раніше не було - розгляд законопроектів за скороченою процедурою. Це вже стало не просто одномоментним явищем, а традицією.

Ваша група може увійти до парламентської більшості, якщо звідти вийдуть комуністи?

Це апріорі неможливо. Ідеологія і вчинки, які протягом півроку робить влада, показують нам, що ми і вони – це різні світи. Я думаю, що входження у коаліцію повність виключається, але ми не виключаємо підтримки розумних законопроектів.

Ми робитимемо все, аби об’єднана націонал-демократія прийшла до влади і змінила правлячу команду. Тому що та команда працює не на державу, а особисто на себе. У них мислення антидержавне, вони виконують замовлення Росії. Це – меншовартість, державники так не поступають. Так, ми маємо співпрацювати із сусідами і не тільки з сусідами, а й з усіма країнами, які дотримуються демократичних засад розвитку, але такого прогинання як 27 квітня не має бути. Все це може призвести до тупикової ситуації і вони збагнуть, що стали на хибний шлях.

Зараз у нас при владі уряд ретроградів – я там не бачу реформаторів. Але попри це ми будемо підтримувати і його законопроекти, якщо ми вважатимемо що це потрібно державі, закони, які будуть направлені на входження до європейської сім’ї.

Народний депутат Зіновій Шкутяк нещодавно заявив «Главкому», що має підстави сподіватися, що у вересні буде сформовано дієву більшість у фракції НУНС. Чи є у вас теж такі підстави?

Ми завжди хотіли такої більшості, але сьогодні її немає. Та до того ж ми бачимо велику групу депутатів, які перейшли у більшість. Бачите, вже «прокрутили» два дні тому молодого депутата Каськіва. І я не виключаю, що пізніше ще декілька людей увійдуть до коаліції.

Але більшість все-таки можлива, і якщо вона буде, то ми пропонуватимемо кандидатуру В’ячеслава Кириленка на посаду керівника фракції. Микола Мартиненко сьогодні не має підтримки. Але так сталося технічно, що провести голосування щодо зміни керівника було неможливо. Все вже до цього йшло у свій час, але деякі групи у фракції НУНС зупинялися і чомусь не завершували те, що ми разом з ними задумували.

Чи орієнтується хоч якось партія «За Україну!» на Ющенка?

Чомусь його і досі немає, не видно у політиці. У нас, у парламентській групі, є депутати, які представляють партію «Наша Україна». То ці депутати і досі не можуть визначитись, на кого орієнтуватися – на Ющенка або ще на когось. Бо вже півроку пройшло від президентських виборів, а він і досі не заявив про себе у політиці. Я не знаю його подальшої долі. Я припускаю, що він зовсім відійде від активної політики.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: