Ірина Луценко: Янукович може помилувати Тимошенко без законопроектів

Ірина Луценко: Янукович може помилувати Тимошенко без законопроектів

Заступник голови комітету ВР з питань прав людини про «канікули» для Тимошенко

До Вільнюського саміту залишився місяць. І хоч прогнози більшість експертів дають більш менш позитивні, стовідсотково підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС не може гарантувати ніхто. Дипломатам зазвичай важко говорити однозначне «так» або «ні». Але останнім часом саме із вуст представників країн ЄС звучить чіткий меседж, адресований країні в цілому і Віктору Януковичу зокрема: підписання неможливе, якщо Юлія Тимошенко залишатиметься за ґратами. Проте, незважаючи на обіцянку українського президента вирішити питання і відправити лідера опозиції на лікування за кордоном вже найближчим часом, воно, здається, зайшло у глухий кут.

Місія Кокса-Кваснєвського мала оголосити фінальний звіт в Європарламенті 15 жовтня. Та «дедлайн» був перенесений ще на місяць. Тепер звіту чекають фактично напередодні самміту. Та говорити про позитивну динаміку в ситуації з політичними переслідуваннями в Україні поки що навряд чи доводиться. Три країни – Нідерланди, Великобританія, Швеція – вже заявили, що не підпишуть Асоціацію без часткового виконання схеми місії Кокса-Кваснєвського. Тобто – без, принаймні, часткового помилування колишнього прем’єра.

Натомість, Віктор Янукович відповідальність за вирішення питання Тимошенко намагається перекласти на парламент. На зустрічі із чеським президентом Мілошем Земаном він запевнив, що найближчим часом до Верховної Ради буде внесений законопроект про лікування засуджених за кордоном. Однак, документ, що розробляється владою, містить пункт, згідно з яким час закордонної поїздки буде використовуватись, по-перше, виключно для лікування (а не для ведення активної політичної діяльності, наприклад), по-друге, не буде зараховуватись в загальний термін ув’язнення. Опозицію, звісно, такий варіант не задовольнив.

Про те, як мають бути організовані «канікули» за кордоном для ув’язнених, про тиск європейської спільноти на Януковича, а також про те, у що може вилитись гіпотетичне помилування для Тимошенко в інтерв’ю «Главкому» розповіла заступник голови комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірина Луценко.

Ірино Степанівно, чи бачите ви можливість відпустити Тимошенко на «канікули» і що про такі випадки говорить європейська практика? За певною інформацією, влада намагається накласти на німецьку сторону ряд обов’язків: Тимошенко має лікуватися, а не проводити конференції в Бундестазі.

Я б не забігала би так наперед. І не робила би оці меседжі влади реальними раніше, ніж треба. Європейська спільнота вимагає від Януковича вирішення питання. Але у нас акценти зміщуються до Кримінально-виконавчого кодексу і до змін, які б дали можливість лікуватися засудженим за кордоном.

В листопаді Угода про асоціацію буде підписана європейською спільнотою тільки в тому випадку, якщо будуть припинені політичні переслідування. І першим кроком в цьому напрямку має бути звільнення Тимошенко, як результат реакції на рішення Європейського суду. Європейський суд визнав, що Тимошенко була арештована незаконно. Відтак, увесь цей «справедливий» суд, який відбувався, теж підлягає сумніву.

Влада зміщує акценти. Вона не хоче виконувати цю умову, не хоче припинити політичні переслідування в тому кабінеті, де вони почалися. Тому закидає в суспільство меседжі про справедливість, про можливість усім лікуватися за кордоном.

Але ж навряд чи по великому рахунку ви проти того, що б ув’язнені мали таку можливість.

Такі зміни треба вносити. Коли до нас приїжджав омбудсмен із Франції, він був на процесі мого чоловіка (екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, - «Главком»). І споглядав за тим, як до Луценка приїжджала швидка допомога, коли він лежав, його кололи, а процес продовжувався до дванадцяти ночі. Так от він тоді сказав, що враження про кожну державу складається з того, як вона ставиться до людей, особливо, людей в неволі. Це не тільки тюрма. Це і дитячі будинки, і лікарні, і психлікарні, і інтернати, і армія. Ставлення держави до людей, в тому числі у в’язниці, говорить все про цю державу. Бо кожен має право на життя і здоров’я.

Це прекрасна гуманна норма. Але це не виконання вимог. Це окозамилювання і відволікання в сторону від цього процесу.

Якщо говорити про можливість таких «канікул» абстрактно. Що передбачає сьогодні українське законодавство? Якщо період лікування не рахувати в термін ув’язнення, наскільки людина на тому лікуванні почуватиметься вільною?

Якщо говорити абстрактно, не в контексті Тимошенко, то це, звісно, правильно, якщо людина матиме шанс поїхати на лікування в комфортних умовах. А потім повернеться в Україну і буде досиджувати свій строк, який не зараховується їй під час лікування. Це буде справедливо по відношенню до тих засуджених, які хворіють прямо там, в пенітенціарній системі. Тобто піддаються подвійному катуванню: хворіють, не маючи можливості полікуватися, і просто сидять в нашій українській тюрмі.

З цього питання у професійних законотворців і йдуть суперечки: мають «канікули» зараховуватись в термін перебування за ґратами чи ні. У нас поки така норма не прописана. Тому не можна точно сказати, чи зможе ця людина займатися вільно тою чи іншою діяльністю. Думаю, ці питання має вирішувати український суд. Він має визначати статус особи на період лікування. Це ж в його повноваженнях приймати юридичні рішення: відпускати, садити і так далі.

Тим не менш, влада готує зі свого боку законопроект, який в принципі на тих чи інших умовах дозволить вивезти Тимошенко за кордон. Чому, якщо опозицію не влаштовують ці умови, ви не готуєте альтернативний варіант документу? Є тільки старий проект, підготовлений позафракційним депутатом Сергієм Міщенком, але про нього, здається, всі забули. Лише в Партії регіонів вважають, що його можна взяти за основу.

Що каже Європа? Влада на чолі з Януковичем розпочала політичні переслідування. В даному випадку не було справедливого суду, тому сама влада повинна припинити, зняти цей прецедент. Тобто випустити Тимошенко. Так, ми йдемо на компроміс, і це запропонували Кокс і Кваснєвський. Вони ведуть перемовини між трьома сторонами: Тимошенко, Януковичем і Європою.

Є всі законні підстави на сьогоднішній день, не вигадуючи нічого, не відволікаючи суспільство, без усяких законопроектів помилувати Тимошенко. Це той допустимий компроміс, про який говорить Європа, на який готова йти Тимошенко. Не треба вигадувати велосипед. Не треба уникати відповідальності за створення політичних процесів. Треба вміти брати відповідальність і визнати: так, ми боремося зі своїми політичними опонентами за допомогою суду, який нам по вертикалі підпорядкований, а зміни в Конституцію усугубили цю ситуацію. Треба визнавати: так, ми використовуємо прокуратуру в особі Кузьміна і Пшонки, щоб лякати цих опонентів, викидати їх з процесу.

Хочете в Європу – вмійте визнавати свої помилки і вмійте їх вирішувати. Всі підстави є – була б політична воля.

Уявімо, що для помилування політичної волі у Януковича не знайдеться. Опозиція проголосує за владний законопроект, згідно з яким Тимошенко зможе полікуватися за кордоном, а після повернення знову потрапить за ґрати Харківської колонії?

Не хочу коментувати це питання.

Тимошенко вже зробила заяву, що згодна і на часткове помилування. Вона свідомо відмовляється від можливості продовжувати свою діяльність, як політик? Але ж в «Батьківщині» все ще говорять про неї як про єдиного кандидата в президенти. Хоча ці слова віддають більше пафосом, аніж щирою вірою в реальність такої можливості.

Помилувати можна по-різному.

Відповім на прикладі Луценко…

Одночасно відбулося помилування мого чоловіка і колишнього міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука. Філіпчука помилували по основному покаранню – сидіти в трюмі, і по другому покаранню – з нього зняли заборону на право не обіймати ті чи інші посади, балотуватися. Луценка ж помилували тільки в частині - не сидіти в тюрмі. Але йому заборонено займати посади, балотуватись і так далі.

Про що це говорить? Про те, що Тимошенко і Луценко є політичними в’язнями. Саме їхнього займання посад, балотування боїться Янукович більш за все. Всі інші члени уряду були взяті в цю когорту тільки, щоб показати, що весь уряд Тимошенко був поганий. Але це все була оболонка для того, щоб заховати двох політичних опонентів сьогоднішньої влади. Луценка, як людину яка вміє підіймати людей, і Тимошенко, як головного претендента на пост президента. Сама влада своєї поведінкою доводить це.

Є інформація, що помилування Юлії Тимошенко може бути розглянути вже в четвер, 24 жовтня. Але в Верховній Раді досі не можуть затвердити порядок денний на цей тиждень. Що ви знаєте? Чи постане до п’ятниці в парламенті питання Тимошенко?

Ви самі бачите, як відбуваються тут процеси узгодження. Все надто непередбачувано.

Але питання стоїть на порядку денному країни. Його потрібно було вирішувати ще вчора. Бо ще 15 жовтня місія Кокса і Кваснєвського мала звітувати, що основне питання, яке ставить перед нами Європа, вирішене. Звіт перенесений на 18 листопада. Тобто, фактично йде гра на нервах. Янукович не хоче поступатися, розуміючи, що Європейського суду винесе рішення про несправедливий суд над Тимошенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: