Флюгер зупинився. Курс на Росію

Флюгер зупинився. Курс на Росію

Міжнародне право дозволяє Україні порушувати питання про нечинність угод, що були прийняті під тиском

17 грудня Президент України Віктор Янукович здійснив візит до Москви, який визначив зовнішньополітичний та економічний курс України. Наша влада досі приховує, що ж саме країна винна Кремлю за газово-грошові поступки. І ця мовчанка насторожує. Спробам забалакати все розмовами про братські народи, або ж просто страх Росії втратити Україну, мало хто вірить. Але на поверхні достатньо інформації, що б зробити два головні висновки.

Перший. Знижена ціна на газ зупиняє усі реформи з енергоефективності, які почала Україна. Дороге блакитне паливо змусило уряд і промисловість перейти до суворої економії і пошуків прийнятних альтернатив. Сьогодні в цьому відпадає потреба? Газова голка знову до наших послуг.

Другий. Розмови про 15 млрд. доларів кредиту не відповідають дійсності. Насправді мова йде про купівлю українських боргових зобов’язань. А це міна уповільненої дії і ефективний важіль впливу на Київ. Простіше кажучи, Москва при бажанні матиме змогу «посприяти» дефолту неслухняної України.

Решта домовленостей (в тому числі усних) будуть з’ясовані з часом. Зрозуміло одне, впровадження європейський стандартів зупинено, залежність від Росії посилюється.

Перші експертні оцінки засідання міждержавної комісії під головуванням президентів РФ Путіна та Януковича звучали на прес-конференції в «Главкомі».

-- Україна втратила частину свого суверенітету

Нас учора поженили з неефективною, кримінальною, злочинною економікою Російської Федерації. Це зроблено очевидно в брутальний спосіб. Нам, звичайно, не говорять, що ми вступаємо до Митного союзу, але перелік тих угод, які оголошені, і які ще будуть підписані, говорять саме про це. Сьогодні ми маємо абсолютний стоп на етапі нашої євроінтеграції. Саме тому в заяві Партії регіонів йдеться, що Партія Регіонів докладе всіх безболісних зусиль для вітчизняного товаровиробника – увага – в загальноєвропейський торговий простір. Як бачимо уже немає слова «європейського». А загальноєвропейський – це від Ванкуверу до Владивостоку.

Сьогодні українська держава втратила право на зовнішньополітичний маневр, тепер будь-які кроки, які ми будемо робити в зовнішній політиці повинні бути узгоджуватися з Москвою, тому що, хто платить, той і замовляє.

Ми дуже серйозно відступили від питання безпеки України. Те, що сказано про Чорноморський флот і співробітництво в без пековій галузі, свідчить лише про одне: Україна здала чи здасть найближчим часом все , що пов’язане з перебуванням Чорноморського флоту на українській території.

Цією угодою, яку підписали вчора в Москві, зупинено процес диверсифікації поставок газу до України, фактично Україна знову сіла на всі 100% на російську газову голку. Призупинено процес реформування газової галузі, бо це тепер непотрібно, фактично Україна зобов’язалася допомогти «Газпрому» в тому, щоби купити той газ, який сьогодні йому немає куди здавати.

Ми втратили велику частину власного суверенітету, ми допомогли Росії подолати її труднощі в газовому питанні і ми закрили для себе на цьому етапі двері до Європейського Союзу і угоди про Асоціацію.

Але міжнародне право дозволяє стороні, яка була під економічним тиском, ставити питання про нечинність таких документів. Це загальна норма міжнародного права, просто ми нею ще ніколи не користувалися. Але насправді навіть за Будапештським меморандумом є багато можливостей апелювати до США, Франції до Великобританії для того, щоб ті речі, які відбуваються, знайшли щонайменше позитивний відгук наших партнерів.

-- Україну втягуватимуть в євразійський економічний союз

Офіційна лінія української влади, спроба поєднати дві інтеграції європейську та євразійську, зазнала повного фіаско. І Москва, і Брюссель нам продемонстрували що двох інтеграцій бути не може.

Буде відбуватися повзуча інтеграція до нового союзу з РФ – це євразійський економічний Союз. Ця спроба буде реалізована швидше за все після 15 року.

Сьогодні економічні капкани розставлені дуже щільно. Вони почалися ще з Харківських угод, які підписав Янукович і його Уряд. І зараз це закріплюється далі. Наприклад, Володимир Путін сказав: Україна має зараз знижку більше 10 млрд за перебування Чорноморського флоту. В Росії це сприймається однозначно як зростаючий державний борг України. До речі, у нас він ніяк не обліковується.

Ризики наступні: нам важливо не бути позбавленим суверенітету, автономності в прийнятті рішень, уникнути міжнародної ізоляції керівників держави. Як бачимо, вибудовувати міжнародні відносини тільки в кабінеті президента і його оточення не надійно.

-- Остановка евроинтеграции – это подарок для России

Украина интересна России как экономический партнер. И хотя доля товарооборота с Украиной составляет всего 6%, это не просто 6%. Это моторы «Мотор Сич», это турбины электростанций, это то, чего другие партнеры не дадут. Украина была частью высокотехнологичного комплекса Советского Союза, который до сих пор еще живой, и без него России очень сложно.

Следующий важный вопрос – это политика безопасности. Этот вопрос был включен в договор об Ассоциации с ЕС. Украина должна была согласовывать все вопросы безопасности с Европейским Союзом. То есть наша превращалась в антироссийский плацдарм.

Поэтому для России – большой подарок, что Украина остановилась. И за этот подарок, они готовы предоставить помощь в критическую ситуацию в стране. Это ответ на вопрос, зачем России это надо.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: