Анатолій Гриценко український політик і військовий діяч, колишній міністр оборони України

Напередодні чергового Віче. Опозиція клює на отруйну наживку Клюєва?

Лідерів опозиції Янукович успішно розводить, обіцянками посад та іншими ласощами, на які Клюєв мастак - це вже очевидно

Віктория Сюмар, член Ради Майдану, пише у ФБ про завтрашнє Віче:

"Ігор Жданов в ефірі підтвердив: опозиція втягується в конституційний процес. Три партії готують свої зауваження і в понеділок понесуть їх Лукаш та Клюєву. Сподіваються на позачергову сесію і кілька тижнів на ухвалення в Раді. Оце і є головний месидж на Віче завтра. Після заяв в Москві, опозиція має сподівання, що про Клюєва як компроміс Януковича з Путіним не домовилися:-). Отакі надії і сподівання..."

------

Якщо "оце і є головний месидж на Віче завтра", то після цього Трійці треба дбати про посилення охорони - Януковича просто затіпає від страху:)

Насправді не до жартів. Лідерів опозиції Янукович успішно розводить, обіцянками посад та іншими ласощами, на які Клюєв мастак - це вже очевидно.

Якби дурили лише вождів, а вони на те велися - то півбіди. Але ж вони не лише себе чи свої фракції/партії представляють?!

1 грудня минулого року троє опозиційних лідерів взялися керувати Майданом, представляти інтереси Майдану, вести Майдан до перемоги, врешті - вони пообіцяли захистити людей на Майдані. Як з цим тепер бути?

Бо поки що ні особливих перемог, ані захисту. Та ще й країна на очах стрімко летить у прірву: економічну, політичну, соціальну, кримінальну... Втрата суверенітету й незалежності актуальна, як ніколи за всі попередні роки. Влада делегітимізована й деморалізована, спирається на Беркут і бандитів, не знає що робити, в очікуванні "братньої допомоги" або санкцій Заходу.

Янукович явно хоче збити темп Майдану: разом з опозицією погратися до вересня-жовтня у нову Конституцію, за цей час знесилити, маргіналізувати, вибірково скупити, а хто не продається, "нейтралізувати" активістів Майдану - і схоже, опозиція починає клювати на його отруйну наживку?

Можу помилятися, але таке враження, що надто активний Майдан, який твердо стоїть і активно діє третій місяць поспіль, дратує вже не тільки Януковича - лідерів опозиції також. Вони вже не знають, з чим на той Майдан виходити й що там людям говорити зі сцени, аби знову не освистали...

Думаю, настає той час, коли своє слово має сказати Майдан:

1) Трьом лідерам опозиції Майдан має твердо і голосно нагадати: Майдан не опозиційний лише - Майдан народний! Якщо почують і перестануть гратися за сценарієм Януковича-Клюєва - добре, значить почули!

2) Якщо ж гра у піддавки продовжиться, тоді Майдан на переговорах з Януковичем (і що не менш важливо - із зарубіжними партнерами також) мають представляти інші люди, інші уповноважені представники Майдану - не обтяжені дружньо-особистими або бізнесово-спонсорськими стосунками з Банковою та її придворними олігархами; люди, які на Майдані проявили себе позитивно, яких Майдан знає і сприймає, яким Майдан напевно довіряє і уповноважить на цю непросту й важливу місію.

3) Щоб потім не відповідати на Ваші питання, кого би я пропонував включити до групи переговорників від імені Майдану, скажу одразу:

- представників Самооборони, Правого сектору і Автомайдану - як найбільш дієвих і добре організованих структур Майдану;

- представника громадського сектору Майдану (їх проявилося чимало, Майдан має визначити);

- представника від авторитетної Групи 1 грудня (якби була їхня згода);

- якщо від народних депутатів - то людей типу Андрія Парубія, чи Лесі Оробець, які працюють активно й найменше ангажовані партійно-політично (не набиваюся, але якщо довірять і мені, то інтереси Майдану відстоюватиму твердо і чесно).

Впевнений, що сформована таким чином переговорна група добре знатиме настрої Майдану і вона вже сама визначить, хто саме з її складу піде на ті чи інші переговори і з якими конкретно директивами. Щоб потім звітувати перед Майданом і головне - щоби від імені Майдану бути договороздатною на переговорах.

Бо переговорникам треба не лише мати довіру й підтримку з боку Майдану, але й забезпечити потім виконання і владою, і Майданом того, про що буде домовлено, вірно?

Такі мої думки і пропозиції напередодні чергового Віче. На якому, як написала Вікторія Сюмар, з посиланням на Ігоря Жданова (обоє члени Ради Майдану) - людям особливо нема чого очікувати. Як не було, на жаль, і на багатьох попередніх Віче.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: