Геннадій Москаль Ексголова Закараптської ОДА

Проти Майдану застосували дві спецоперації: «Хвиля» і «Бумеранг»

Вчора о 20 годині було введено у дію дві силові операції, мета яких — повна зачистка Майдану

Вчора о 20 годині було введено у дію дві силові операції, мета яких — повна зачистка Майдану, Українського дому, Будинку профспілок та Жовтневого палацу. Першу операцію під назвою «Хвиля», згідно з нормативно-правовими актами, може ввести в дію тільки міністр МВС Віталій Захарченко. Готували та здійснюють керівництво «Хвилею» заступник міністра МВС Віктор Ратушняк, начальник департаменту громадської безпеки МВС Олександр Крикун, в.о.начальника ГУМВС у м.Києві Валерій Мазан та начальник головного управління — командувач внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк.

Друга операція під назвою «Бумеранг» виконується силами Антитерористичного центру СБУ. Розробляють і керують операцією перший заступник голови СБУ Володимир Тоцький, начальник управління департаменту «Т» СБУ Сергій Потієвський, начальник УСБУ Києва та Київської області Олександра Щоголєв, а також керівник антитерористичного центру М. та керівник центру спеціальних операцій «Альфа» П. (згідно із законодавством, прізвища останніх двох посадовців засекречені)

Згідно з теорією та практикою, проведення даних операцій, їхня ефективність і термін виконання складає не більше 30 хвилин. Після цього починається затяжне протистояння, яке може перерости в громадянську війну. Такі терміни вказані у всіх підручниках із проведення спецоперацій, якщо хтось із керівників МВС та СБУ взагалі в цьому розбирається. Можливість застосування «Хвилі» та «Бумерангу» проти мітингувальників неодноразово піднімалася протягом усього періоду акцій протесту. На одну з нарад в Адміністрацію президента було запрошено відомого фахівця з антитерористичних операцій із Росії, героя Російської Федерації (є документальне підтвердження, що він перетинав кордон України в той час). Росіянин різко розкритикував запропоновані МВС та СБУ спецоперації, назвав їхніх авторів професійно непридатними й застеріг від застосування «Хвилі» та «Бумерангу», вказуючи на високу вірогідність значних жертв із обох боків та непередбачувані наслідки в майбутньому. Як бачимо сьогодні, ці поради виявилися слушними, однак до них ніхто не прислухався.

За те, що зараз відбувається в Україні, мають нести персональну відповідальність перераховані вище посадовці МВС та СБУ.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: