Перевірмо, чого варте НАТО

Перевірмо, чого варте НАТО

В середу «Rz» написала, що Європу розділить нова залізна завіса. Польща опиниться на добрій стороні. Україна – на поганій.

В середу «Rz» написала, що Європу розділить нова залізна завіса. Польща опиниться на добрій стороні. Україна – на поганій.

Лєх Валенса, колишній президент, лауреат Нобелівської премії Миру: Не буде безпечної і вільної Польщі без вільної України. Політики, в першу чергу американські, не вчаться на помилках і роблять нові. Перша помилка Заходу коштувала Польщі 50 років комунізму. Західна Європа і Америка щодо України роблять таку ж помилку. Якби протиракетний щит було розміщено на території Польщі, то ситуація була абсолютно іншою. Треба голосно говорити про помилки Барака Обами. Сполученим Штатам не вдалося організувати світ і тому ми постійно програємо. Ну, що ж, в США ми маємо таких політиків, яких маємо. Я не задоволений ними.

Світова солідарність не працює. Ми не можемо погодитися на нову залізну завісу. Ми не можемо ані віддати Путіну Україну, ані допустити поділ України. Але ми також не повинні допустити військові дії. Солідарно країни Заходу повинні протиставитися Путіну. Ми повинні краще і солідарно організуватися в Європі. На США ми розраховувати не можемо, бо знову програємо.

Скоро Україна вибере президента…

Юлія Тимошенко не повинна стартувати, в неї не має шансу на президентське крісло. Нині Україні не вистачає провідника, який би був символом змін і який би став основою у будівництві нового ладу. Хаос в Україні може закінчитися тим, що про Майдан будуть говорити як про провокацію Путіна.

А може Україні потрібно швидко увійти до НАТО?

Якщо НАТО віддасть Україну Путіну, то що це за НАТО? Перевірмо, чого варте НАТО. Щоб не з’ясувалося, що коли все добре, то добре, а коли погано, то в момент конфронтації ми залишаємося самі. Якщо військові підрозділи НАТО повинні розташуватися в Польщі, то давайте підпишемо з ними угоду, що вони не втікатимуть, коли стане небезпечно.

Світ здається погодився з російською анексією Криму.

Я чекаю, коли світ відповість Путіну по-чоловічому. На разі всі використовують якісь комбінації.

Що б ви порадили?

Ми повинні побудувати світову «Солідарність», тільки більш сучасну. Тихенько потрібно запитати кожну країну: - Що ви, насправді щиро, можете зробити для України? Таким чином ми б знали, як ми можемо боротися і хто є нашим союзником.

Світ повинен погодитися на поділ України?

{-1}

В жодному випадку. Світ повинен знайти в собі солідарну силу, яка б змусила Путіна поводитися гідно XXI століття.

Є санкції, Росію можуть виключити з G8, російським олігархам заблоковано рахунки за кордоном. Але здається, Путін цим не дуже переймається.

Цього за мало. Треба розібратися, що з російським газом і товарообігом. Чи можемо ми собі дозволити виключити Росію з економічного життя. Потрібно створити Комісію Солідарності, яка отримає певні зобов’язання від кожної країни світу і буде стежити, щоб кожна з цих країн їх реалізувала.

Чи повинні всі країни солідарно відмовитися від російського газу?

Тут не можна виграти.

Тільки на даний момент виграє Путін. Сто жертв на Майдані, а Україна втратила частину території.

Важко виграти на одному полі і в боксі, і в шахах. Один грає в шахи, а інший боксує. Світ не може простити цього Путіну, бо це погано закінчиться для всіх.

Aле як зупинити Путіна?

Крім цієї Комісії, про яку я вже говорив, таким людям, як Путін потрібно виносити обвинувачення у Гаазькому трибуналі, або в іншому міжнародному суді. Не можна порушувати міжнародних домовленостей і угод, і створювати небезпеку для націй. Треба щось зробити, щоб кожен, ще до початку своїх дій знав, що його будуть судити за це.

Вам не здається, що егоїстична Європа не витримала іспиту у важку годину?

Тому потрібно створити світову Комісію щодо відповіді Росії. США не керують світом, а повинні.

Ви побоюєтеся збройного конфлікту?

Конфлікт є реальним, бо ми маємо справу з божевільними. Але він настільки невигідний, що швидко від цього відмовимося. Однак, синців і гуль ми собі можемо чимало набити. Путін згадав, що він з КДБ, а там гра жорстка.

Що ви думаєте про повернення до загального призову в армію, в зв’язку з ситуацією в Україні?

Я це підтримую, тільки мудро і швидко. Було помилкою від цього відмовлятися.

Ми повинні збільшити фінансування збройних сил?

Taк, але ми до цього не готові.

Як ви оцінюєте участь Польщі у справі України?

Я б хотів, щоб Польща зайнялася організацією справ, про які я вже тут сказав.

Радослав Сікорський стає європейським лідером?

Він намагається, але загалом у справі України було зроблено багато помилок.

Сікорський здібний, розумний чоловік, швидко вчиться, має хорошу уяву. Йому не вистачає лише досвіду. Якщо він не зіпсується, то має всі шанси у майбутньому стати президентом.

Ви помазуєте Сікосрького на майбутнього президента?

Взагалі я такої можливості не виключаю.

Дональд Туск має шанс відновити свої позиції використавши український конфлікт?

Не тільки за рахунок цього. Він загалом є непоганим політиком. Однак він починає робити певні помилки, що мені не подобається. Він починає втрачати здоровий глузд.

4 червня до Польщі прилітає Барак Обама. Чого ми повинні очікувати від президента США у справі України і забезпечення безпеки для Польщі?

Ми повинні сказати Обамі, що він причетний до цієї ситуації, бо якби він не відмовився від американської системи ПРО, то нині була б інша ситуація. Президент США допустив помилку і зараз треба її швидко виправляти, бо тільки присутність протиповітряної системи тут може бути гарантією необхідної безпеки. Інакше, в майбутньому ми за це ще більше розплачуватимемось.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: