Валерій Хорошковський: «Пані Тимошенко перебуває у стані війни»

Валерій Хорошковський: «Пані Тимошенко перебуває у стані війни»

На Тимошенко ніхто не тисне...

Опціон на купівлю «Інтера» Фірташ не використав, на Тимошенко ніхто не тисне. У відповідь на закиди Юлії Тимошенко про політичне переслідування її соратників з боку СБУ, голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський в інтерв’ю німецькій Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung стверджує, що лише бореться з корупцією. Саму ж Юлію Тимошенко ув‘язнювати він не збирається, а чутки про те, що країною керує група з політиків і бізнесменів навколо Дмитра Фірташа, вважає вигадкою.

Щодо особи Валерія Хорошковського, шефа української спецслужби СБУ, думки розходяться. Сам він вважає себе непохитним борцем з корупцією. Для недільного випуску Frankfurter Allgemeine Zeitung (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung) Хорошковський розповідає про суміщення ним посад та стеження за кореспондентом Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Пане Хорошковський, Ви – одна з найвпливовіших постатей в Україні. Ви володієте медіа-імперією, очолюєте спецслужбу СБУ з 30 тисячами співробітників, є членом Вищої ради юстиції, яка здійснює нагляд за органами юстиції та суддями. З трьох гілок влади, таким чином, Ви контролюєте дві виконавчу та судову, а на додачу – ще й «четверту владу» – засоби масової інформації.

Я взагалі нічого не контролюю. Я лише член названих Вами органів. Окрім своїх посад у трьох з чотирьох гілок влади я також є членом Ради Національного банку – і я вважаю, що це цілком нормально. Чому? Тому що мої права власності (в холдингу «Інтер». – Прим. ред.) вже представляють інші особи. Ми всі чимось володіємо, хтось – більше, хтось – менше. А що стосується моїх функцій як члена Вищої ради юстиції і голови Служби безпеки України, то я вважаю це дуже корисним, Поєднання двох даних посад у цій сфері є надзвичайно важливим.

Взагалі-то органи юстиції та ЗМІ повинні контролювати виконавчу гілку влади. В якості глави спецслужби Ви представляєте серцевину виконавчої влади, однак замість того, щоб перебувати під контролем органів юстиції та ЗМІ, Ви маєте вплив на дві ці сфери. Отже, хто контролює Вашу владу?

Я знаю, що повинен бути поділ влади, і я впевнений, що моя позиція не суперечить цьому принципу, незважаючи на мої численні функції. Щодо моєї ролі в холдингу «Інтер», то тут взагалі-то існує велике непорозуміння. Я відмовився від впливу на редакційну політику «Інтера». У ці процеси я не втручаюся. Я делегував ці повноваження. І на відміну від тверджень багатьох, ці функції з управління перейшли не до моєї дружини, а до фірми, яка їх і виконує.

Отже, Ваша дружина не має до цього жодного стосунку?

Вона лише є директором товариства, якому належить UA Inter Media Group, а менеджмент здійснює інша особа.

Якою є роль глави спецслужби в медіа-імперії «Інтер»?

Я все ще залишаюся власником, але не займаюся поточним плануванням.

Подейкують, що газовий бізнесмен Дмитро Фірташ, якого багато хто вважає «сірим кардиналом» України, має частку у Вашому медійному бізнесі через опціон на купівлю.

Опціон на купівлю не був реалізований і термін його дії сплив. І хоча зараз тривають переговори, на даний момент Фірташ не є ні нашим акціонером, ні власником опціону.

Дехто каже, що в цій країні існує правляча група, центром якої є Ваш колишній діловий партнер Фірташ, у той час як Ви, глава адміністрації президента Сергій Льовочкін, а також міністр енергетики Юрій Бойко є лише його помічниками.

Це вигадка. У мене не так багато часу, щоб бачитися з Фірташем, однак ми підтримуємо добрі стосунки.

Ви друзі?

Так. Я можу сказати, що так.

То це правда, що група друзів навколо Фірташа та його газотрейдерської компанії «РосУкрЕнерго» є власне владним центром України?

Ні, це не так. Всі названі Вами особи обіймають державні посади. Але ми не змішуємо наші службові обов‘язки з приватними справами.

Преса переповнена свідченнями людей, які стверджують, що до них навідуються співробітники Вашої спецслужби, стежать, погрожують. Колишня прем‘єр-міністр Юлія Тимошенко скаржиться на стеження, а Анна Гуцол, лідерка жіночої організації FEMEN, повідомляє, що співробітники СБУ прийшли до неї вночі і погрожували, що все може скінчитися «переламаною ногою», якщо вона й надалі влаштовуватиме акції протесту. Що Вам відомо про ці гадані зловживання співробітників Вашої служби?

Можливо й були один чи два такі випадки, а можливо – й ні. Багато хто, хто це стверджує, лише намагається підвищити свій авторитет коштом служби безпеки.

Вам закидають також залякування преси. Контактні та інтерв‘юйовані особи видання Frankfurter Allgemeine повідомляють, наприклад, що Ваші люди розпитували їх про діяльність цієї газети в Україні. В цьому є частка правди?

Я це перевірив, так, таке було. Але з іншої причини. Ви, пане Шуллер, як кореспондент тоді не мали акредитації, хоча й виконували функції журналіста. Тому співробітники й дізнавалися, перебували Ви в Україні в якості журналіста чи в якісь іншій іпостасі. Але це було не за президентства Віктора Януковича.

Це було в квітні, Янукович тоді вже був президентом, а Ви були шефом спецслужби.

Я знаю, але хід справі дали ще раніше, за колишнього керівництва. Тут мала місце певна інертність системи.

Юлія Тимошенко стверджує, що СБУ якраз частково закриває офіси її партії в Києві.

Це абсолютно неможливо. Багато з того, що пишуть ЗМІ, є спланованою пропагандистською стратегією. А пані Тимошенко перебуває у стані війни. Президентська виборча кампанія давно закінчилася, але пані Тимошенко з неї ще не вийшла.

Пані Тимошенко також стверджує, що на її партію СБУ тисне за допомогою арештів її близьких співробітників. Йдеться, зокрема, про колишнього керівника митниці Анатолія Макаренка та колишнього заступника голови енергетичної компанії «Нафтогаз України» Ігоря Діденка. Чи намагається Ваша спецслужба через арешти змусити опозицію замовкнути?

Ні Макаренко, ні Діденко не були членами партії пані Тимошенко. Вони були лише чиновниками – і в цій якості вони здійснили злочини. Принаймні зараз так виглядає. До завдань служби безпеки належить розслідування таких випадків. Від початку року ми вже висунули більше 1500 обвинувачень в корупції проти чиновників, які не належать до команди пані Тимошенко. Однак представники інших партій не скаржаться, що на них тиснуть.

Ви можете назвати провідних представників правлячої Партії регіонів, проти яких Ви ведете розслідування?

Наприклад, було затримано заступника міністра навколишнього середовища цього уряду. Його справа саме слухається в суді. Ми також затримали двох чинних мерів міст.

Розумієте, пані Тимошенко якраз називає ці випадки як приклади тиску на опозицію, оскільки, наприклад, мер Кам‘янця-Подільського належав до її команди.

Він написав письмову заяву, що хоче вийти з її партії.

Вона стверджує, що його до цього змусили. Але не лише пані Тимошенко, а й чимало представників неурядових організацій скаржаться на Вашу спецслужбу. Анна Гуцол з організації FEMEN мала непроханих гостей. За словами керівника «Фундації регіональних ініціатив» Віталія Шабуніна, співробітники СБУ постійно запрошують його на бесіди. Ви систематично стежите за громадянським суспільством в Україні?

СБУ працює з такими організаціями тоді, коли існує загроза національній безпеці. Я не хочу тут узагальнювати, оскільки про кожний випадок потрібно говорити окремо. Але щодо згаданих Вами випадків, то можу гарантувати Вам, що це – чиста вигадка.

Пані Тимошенко каже, що незабаром її заарештують, що існує план, ув‘язнити її до квітня 2011 року. То коли Ви плануєте кинути пані Тимошенко за ґрати?

У мене немає таких планів. Ми боремося з корупцією і, на жаль, попередній уряд припустився багатьох помилок. Багато що із зробленого ним було протизаконним, а тому ми продовжимо наші розслідування.

В якості бізнесмена та менеджера Ви самі мали досвід роботи в пострадянській економіці. Як голова служби безпеки, Ви дивитеся тепер на світ по-іншому?

На цій посаді мене особливо дивує наступне. Я багато років був бізнесменом, але завжди дистанціювався від державних грошей. А тому мене все ще дивує, коли я бачу, як багато людей нагромадили свої статки на пограбуванні держави, просто обкрадаючи пенсіонерів, соціально незахищених, найбідніших людей цього суспільства. І проти цього я борюся.

З Валерієм Хорошковським у Києві спілкувався Конрад Шуллер.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: