Віктор Пинзеник Економіст

Країна продовжує нарощувати борги

Скорочення державного боргу поки що є лише мрією.

Скорочення державного боргу поки що є лише мрією. Повідомлення про скорочення розміру державного боргу України (прямого та гарантованого) на 7,2 млрд. доларів, на жаль, є не більше ніж грою цифр, а не реальним скороченням боргу. У даному випадку йдеться про наслідок зміни обмінного курсу національної валюти. А в складі боргу є не лише зовнішній, але й внутрішній борг. На початок року він складав 284,1 млрд.грн., або майже 50%. Цілком зрозуміло, що у зв’язку з девальвацією гривні (а долар за перший квартал подорожчав за офіційним курсом майже на 40%) доларовий еквівалент внутрішнього боргу зменшився.

У зв’язку з девальвацією національної валюти треба коректно оцінювати і динаміку держборгу в гривні. А в гривневій оцінці цей борг не зменшився, а зріс на 137,4 млрд. грн. або на 23,5%. Враховуючи велику складову зовнішнього боргу близько 117 млрд. грн. відбиває ефект девальвації, тобто враховує зростання вартості долара.

Співставлення цифр показує, що боргова динаміка не змінилася – країна продовжує нарощувати борги. А для зміни такої динаміки країна має усунути причину боргу – значний дефіцит бюджету. Зроблений недавно перегляд державного бюджету проблеми не вирішив. Це напівкрок і явно недостатній для того, щоб країна почала позбуватися боргового ярма та усунула фундаментальні ризики для інвестицій і відновлення економіки.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: