Зіновій Шкутяк: «Ще раз наголошу - йшла підготовка до фальсифікацій з бюлетенями»

Зіновій Шкутяк: «Ще раз наголошу - йшла підготовка до фальсифікацій з бюлетенями»

Івано-Франківськ в епіцентрі передвиборчого скандалу

В Україні один за одним спалахують скандали із «зайвими» бюлетенями, які, ймовірно, готують для фальсифікацій на виборах. Ще на минулих вихідних вся країна спостерігала, як знаходили сотні тисяч «лівих» бюлетенів у Харкові, а Президент після цього показово доручав прокуратурі розібратися в ситуації. Розібралися, і сказали, що нічого кримінального не знайшли.

Не пройшло і кількох днів, як сотні тисяч «лівих» бюлетенів виявили вже в Івано-Франківську. Там зам’яти справу не вдалося – сама ТВК визнала провину, «зайві» бюлетені знищила й впаяла догану голові, який махінаціями і займався. Більше того, місцеві політики терміново зібрали засідання обласної ради, де влаштували допит керівникам прокуратури, міліції та СБУ. Але результат, скоріше за все, теж буде харківським, тобто ніяким.

Прокурор області відмовляється порушувати кримінальну справу, й облраді нічого не залишилося, як звернутися за допомогою до Віктора Януковича. Про всі перипетії скандалу навколо «лівих» бюлетенів в Івано-Франківську «Главкому» розповів нардеп від НУНС, керівник обласного осередку «Нашої України» Зіновій Шкутяк, який і був одним із головних ініціаторів викриття.

-- Представник «Фронту змін» також проголосував за друк бюлетенів в сумнівній друкарні «Кубекс»

Зіновію Васильовичу, ви один з тих, хто особисто був на горезвісній друкарні «Кубекс», де знайдено більше 200 тисяч «незрозумілих» бюлетенів. Розкажіть, що то насправді за бюлетені?

Сама територіальна виборча комісія прийняла рішення, щоб ліквідувати ось ці «зайві» 200 тисяч бюлетенів. Вони вже ліквідовані. Але перед тим було складено акт, що бюлетені дійсно були зайвими й справжніми, надруковані згідно всіх вимог. Тобто, ніяких помилок чи виправлень, на що посилалися раніше правоохоронці, в бюлетенях не було. Вчора, коли депутати міської ради поїхали на ту ж фірму, то виявили додатково ще кілька десятків тисяч «додаткових» бюлетенів на вибори міського голови.

Після всього цього ситуація в області збурилася, і сьогодні було скликано екстрене засідання облради з приводу передвиборчої ситуації на Прикарпатті. На своєму засіданні обласна рада констатувала, що наявність сотень тисяч неврахованих бюлетенів є грубим порушенням виборчого законодавства. Депутати звернулися до Президента, Генерального прокурора, ЦВК й всіх обласних керівників з тим, щоб вони вжили всіх необхідних заходів, щоб не допустити фальшування виборів.

На які виборчі округи призначалися бюлетені?

Близько 111 тисяч бюлетенів на вибори до обласної ради в багатомандатному окрузі (за партійними списками) й ще 90 тисяч на мажоритарних округах в обласну раду. Крім того, ще кілька десятків тисяч бюлетенів на вибори міського голови Івано-Франківська. Це близько 20% від усіх бюлетенів, які будуть використані на виборах всіх рівнів. Всього в області мільйон сто тисяч виборців.

Проясніть будь-ласка, ці бюлетені фальсифікат, додаткові, зайві, брак чи виробничі форми?

Вони ніякі не підробні, а абсолютно такі ж самі, як і бюлетені, якими люди будуть в неділю голосувати. Просто їх на двісті тисяч більше, ніж потрібно.

Як так могло статися?

Ніхто не зміг пояснити цього. Коли їх виявили, то я приїхав в друкарню. Директор, пан Паламар, був то білим, то синім, то зеленим, тряслися руки й він намагався щось говорити про штампи. Зрозуміло, що пояснень ніяких не було. Очевидно, що це були додаткові бюлетені, які хтось хотів використати в своїх цілях.

Яка реакція правоохоронців на цю ситуацію? Спочатку говорили, що вони ніяк не реагують, потім була інформація, що порушено кримінальну справу. Як є насправді?

Можу вам чітко сказати, що не порушено жодної кримінальної справи. Відповідно до того, що говорив на засіданні облради головний прокурор області Гошовський Микола Іванович, він має ще якісь там терміни, й має ще розібратися з ситуацією. Конкретно він нічого сказати нам не зміг.

Хто давав вказівку друкувати «зайві» бюлетені, хто організатор цієї схеми?

Ви хочете, щоб я сам виступив у ролі прокурора і судді?

Поділіться своєю думкою, як політик…

На мою думку, за цим стоять політичні сили, які голосували в територіальній комісії за те, щоб друкувати бюлетені на фірмі «Кубекс». Ця фірма зовсім не підготовлена для друку бюлетенів. В області є прекрасні друкарні, які працюють давно і мають гарну репутацію. Але розмістили замовлення в фірмі, яка зареєстрована тільки місяць тому. Ціна друку там одна з найвищих, що були запропоновані. Тому відповідальність за ситуацію несуть політичні сили, які голосували за рішення ТВК.

А хто там голосував за це?

Провладні представники. В обласній територіальній виборчій комісії 18 осіб. 9 – від Партії регіонів, Народної партії та комуністів. Голова комісії - від ПР. Також 9 членів, так би мовити, від демократичних сил. Але представник «Фронту змін» також проголосував за друк бюлетенів в сумнівній друкарні «Кубекс», тому вийшло 10 на 8 голосів, і рішення було прийняте.

Дивна ситуація, вчора Яценюк гучніше всіх кричав, щоб розібралися з фальшивими бюлетенями в Івано-Франківську, а його представник і спричинив цю ситуацію…

В тому то і справа. І на сесії сьогодні багато хто дорікав представникам «Фронту змін», що аби їх людина не голосувала, то цього і не було б всього. Тоді б шукали кращу і надійнішу друкарню, де люди б не дозволили собі такі речі творити.

-- «До махінацій з бюлетенями губернатор не причетний»

Чи правда, що в цієї друкарні навіть немає своїх виробничих потужностей?

В них нічого немає, вона ще недобудована, там стайня, тимчасовий ангар, навіть без підлоги. Очевидно, що ця друкарня навіть ще не введена в експлуатацію. Я не уявляю чиновника, який би підписав акт про введення тієї стайні в експлуатацією як друкарні. Не треба бути експертом, щоб це побачити. Як тільки зайшов до друкарні, то зрозумів – це фірма «Рога і копита».

Була інформація, що це сама ж територіальна комісія виявила зайві бюлетені…

Члени комісії приїхали глянути, як друкуються бюлетені. Почали розпитувати там про все, і дивляться, під стосами паперу якісь упаковані ящики лежать. Директор з переляку сказав, що то щось не підійшло за технологією. А коли почали розбиратися, то побачили, що це справжні бюлетені. Справа у тому, що члени комісії мали прийти з перевіркою днем пізніше, а прийшли зненацька, днем раніше. Але це були представники іншої частини комісії, які були проти розміщення замовлення на цій друкарні.

Як тоді вдалося знайти більшість в комісії, щоб знищити цей тираж і звернутися в прокуратуру щодо цієї ситуації?

А виходу іншого не було. Сам голова проголосував за те, щоб йому оголосити догану за розміщення замовлення на тій фірмі. Не мали вже куди діватись, адже всі докази були на руках.

Чи буде змінено голову ТВК за те, що він робив? Адже де гарантія, що і під час підрахунку голосів він не утне щось подібне?

Насправді, мені не відомо, щоб його звільняли. Мабуть, цього не буде.

Як можна було би використати ці бюлетені? Адже на Західній Україні контроль за підрахунком буде дуже пильний з боку багатьох учасників виборів?

Важко сказати, у них би дійсно було багато проблем з вкиданням тих бюлетенів. У нас буде паралельний підрахунок голосів, буде маса спостерігачів і членів дільничних комісій від опозиції. Але, наголошу ще раз, підготовка до фальсифікації з бюлетенями йшла. Технологій застосування є багато, і найпростіший – замінити реальну скриньку з бюлетенями на «правильну», з потрібними бюлетенями.

Пане Зіновію, ви чули сьогоднішню заяву франківського КВУ, що проблеми з бюлетенями виникли через недосконалість законодавства і строки знищення виробничих форм?

Це якась нісенітниця. Починають розказувати, що то якийсь брак чи ще щось. Я був у цій друкарні. Там були додаткові, справжні, дійсні бюлетені, а не якісь там форми.

Ви говорили про владні партії в області й їх представників в територіальних комісіях. Кого ви зараховуєте на Івано-Франківщині до провладних?

Представників трьох коаліційних партій.

І «Фронт змін», судячи з ваших слів…

Я ж не казав про всю партію Яценюка, а про їх конкретного представника в тервиборчокомі. У нас по всіх ТВК поділ членів комісії приблизно порівну між владою та опозицією.

Ви представляєте партію «Наша Україна». Останні соціологічні дослідження свідчать про невисокі показники партії. На що розраховуєте в області?

Я не займаюся прогнозами. «Наша Україна» на вибори планів не встановлювала. Працюємо, і все буде видно за результатами. Якраз ті, хто встановлює плани, і роблять фальсифікації.

Є інформація, що плани результатів виборів доведені до губернаторів зверху, і саме вони організовують фальсифікації, в тому числі й ці всі історії з бюлетенями. На вашу думку, діями теркомісії щодо друку додаткових бюлетенів командував особисто губернатор Михайло Вишиванюк?

Я не можу цього стверджувати, бо не знаю. А як хочете мою думку, то вважаю, що до махінацій з бюлетенями губернатор не причетний.

Чому ви такі впевнені?

Я пана Вишиванюка знаю дуже добре. Він дуже обережна людина. Думаю, це все місцеві активісти Партії регіонів, які дуже люблять виконувати плани.

-- «Мій син є головою РДА Долинського району, а іде на вибори в обласну раду по мажоритарному округу від «Нашої України»

Відомо, що ваш син Петро є главою Долинської РДА Івано-Франківської області…

Так, мій син є головою РДА Долинського району, а іде на вибори в обласну раду по мажоритарному округу від «Нашої України».

Просто зараз саме виконавчу вертикаль і місцеві адміністрації найбільше звинувачують у фальсифікаціях і маніпуляціях…

Знаєте, якщо мій син там працює, і хоче там працювати – це його справа. За такою логікою виходить, що всі вчителі мають звільнитися, бо Табачник міністр освіти. Так не може бути. Він діє відповідно до закону, а закон йому не дозволяє займатися фальсифікаціями. Я впевнений, що так і є.

Тобто, ви впевненні, що адміністративний ресурс для Партії регіонів він не використовує?

Як він може його застосовувати за Партію регіонів, коли він член «Нашої України»?

А для «Нашої України» він може адмінресурс використовувати?

Він же законослухняна людина. Він знає, які має права і обов’язки. Він не може цього робити.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: