Вибори «в темну»

На десятий день після голосування варто поставити цілком логічне питання – а як закінчилися вибори, де їх результати?

На десятий день після голосування варто поставити цілком логічне питання – а як закінчилися вибори, де їх результати? Але в українських реаліях дати таку просту відповідь ніхто не може. І не тільки тому, що подекуди продовжують «підраховувати», домальовуючи Партії регіонів потрібні результати, а й через банальну відсутність інформації.

Ви захотіли дізнатися, як проголосували, наприклад, в Черкаські області, хоча б за партійними списками в облраду. Але ні на сайті ЦВК, ні на сайтах територіальних виборчих комісій ви нічого не знайдете. На ресурсі Центрвиборчкому можна дізнатися адреси ТВК, можливо, навіть її телефон вкажуть. Беріть, дзвоніть, може, хтось щось і скаже.

Сайтів ТВК взагалі не існує в природі. Тож все, що ми знаємо про результати виборів: то якийсь кандидат щось ляпне, то журналісти до голови ТВК додзвонилися, то ця сама ТВК десь тишком дала прес конференцію і розповіла про переможців. Добре, якщо б вся проблема була в сотні зацікавлених журналістів, яким не терпиться дізнатися, хто ж переміг у їхньому місті, області чи районі. В якійсь Франції – можна було б так і казати.

Але ж відсутність інформації про результати місцевих виборів дає прекрасну можливість для маніпуляцій. Наприклад, ще в суботу, згідно даним районної ТВК, по мажоритарці в Черкаську облраду пройшов екс-губернатор Олександр Черевко, а його «Наша Україна» набирала 3,4%. В понеділок обласна ТВК видає зовсім інші данні – десь на розбитих черкаських дорогах і Черевко, і його партія свої голоси розгубили, а Партія регіонів - назбирала. Та ж сама ситуація на Київщині – голоси «Свободи» по дорозі з райцентрів до Києва також загадковим чином позникали. Аналогічна історія в Луганську, Тернополі, Івано-Франківську й інших регіонах країни. Дорогою з районних ТВК протоколи зазнають найдивніших перетрубацій, цифри в них скачуть і дуріють, утворюючи найоптимальніші для влади комбінації. Перевірити ж все це не можливо –достовірної інформації ніде немає.

В країні діє програма комп’ютеризації шкіл, повсюди Інтернет проводять, видаються укази і постанови про електронне врядування, Борис Колесніков норовить роздати всім дітям по електронній книзі, Каськів хоче запроваджувати 4G-технології, а у нас Інтернет і виборчий процес розійшлися, як ті кораблі в морі. Настільки важче було б переписати дані протоколу дорогою в обласний центр, якщо б на сторінці районної ТВК одразу б викладали результати голосування? Як можна було б в обласному центрі переписати дані про переможця виборів на мажоритарці, аби кожен Інтернет користувач вже б знав результати?

Ясно, всіх би проблем з фальсифікаціями тотальна інтернетизація ТВК не вирішила б, але нагло переписувати дані точно завадила б. На це треба було б викинути зайвих десяток мільйонів гривень, але ж «чесні і прозорі вибори», яких так щиро вимагав Янукович у губернаторів, того варті! Є ж гроші в бюджеті на зайвих 17 «Toyota Camry» для Верховної Ради, кошти на встановлення комп’ютерів кожному міністру в залі засідань Кабміну або 1,5 мільйона гривень на безглузде святкування ювілею метро, то й на інтернетизацію виборів знайшлися б.

Зараз на носі вже вибори парламентські, а їх нинішня влада хоче проводити за змішаною системою. Це означає, що паралельно з партійними списками, в країні проводитимуть 225 окремих виборів по мажоритарним округам. Данні голосування за списками в режимі он-лайн видаватиме сайт ЦВК. А з мажоритарною знову буде тиша і повний інформаційний вакуум.

Можливо, влада таки передбачить роботу окремих сайтів місцевих ТВК, щоб через Інтернет спостерігати, кого обирає твій регіон, або хоча б в режимі он-лайн давати ці дані на сайті Центрвиборчкому. Це стало б реальним кроком до більшої прозорості і чесності виборів. Але сумнівно, що саме це потрібно Президенту і Партії регіонів.

Очевидно, що чиновникам і на парламентських виборах дадуть команду правити протоколи в темних кімнатах ТВК, створюючи Партії регіонів більшість в парламенті. В таких умовах інтернитизація виборчого процесу для влади смерті подібна. А тому і на парламентських виборах імена депутатів-мажоритарників нам повідомлятиме Володимир Рибак в офісі Партії регіонів у «Зоряному». Як це і було на місцевих виборах.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: