Андрій Магера Ексзаступник голови Центральної виборчої комісії

Чому КС не називає дату виборів?

В ЗМІ зараз багато говорять про розгляд Конституційним судом законопроекту про внесення змін до Конституції в частині зміни термінів повноважень Верховної Ради, Президента та місцевих рад.

В ЗМІ зараз багато говорять про розгляд Конституційним судом законопроекту про внесення змін до Конституції в частині зміни термінів повноважень Верховної Ради, Президента та місцевих рад. Журналісти схильні пов’язувати саме рішення щодо цього питання з визначенням дати чергових парламентських виборів.

Але ж є формальне звернення Центральної виборчої комісії щодо офіційного тлумачення положень частини першої статті 76 Конституції України 1996 року стосовно строку повноважень Верховної Ради України VI скликання, обраної 30 вересня 2007 року. Ми просили КС дати чітку відповідь, коли, згідно з чинною Конституцію, в Україні мали відбутися чергові парламентські вибори. На даний момент ми очікуємо не тільки відкриття провадження за нашим поданням, але і ухвалення рішення.

Тема законопроекту про внесення змін до Конституції – це тема Верховної Ради. Парламент звернувся до КС згідно з процедурою, передбаченою 13 розділом Конституції щодо надання висновку відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Основного закону. Хочу нагадати, що конституційний процес не завершується наданням висновку КС. Важливо пам’ятати, що цей процес завершується попереднім схваленням парламентом, його ухвалення на наступній черговій сесії 300 голосами, підписанням Президентом України й офіційним оприлюдненням відповідного закону.

За наявності всіх перелічених умов, зміни до Конституції, зокрема щодо строку повноважень чинного складу парламенту України, можуть набрати чинності не раніше 1 лютого 2011 року.

Насправді, якщо найближчим часом КС дасть позитивний висновок щодо проекту закону внесення змін до Конституції, то це не матиме прямого впливу на визначення дати парламентських виборів. На сьогодні норми Конституції є в редакції 1996 року, які уповноважують Верховну Ралу працювати тільки 4 роки, тобто, до 2011 року. Іншої дати проведення парламентських виборів, крім вказаної там, я не бачу.

Тому мені важко пояснити, чому зараз ЗМІ прив’язують визначення дати парламентських виборів з висновком КС щодо парламентського законопроекту. В той же час, мало хто згадує про подання ЦВК. Мене, як члена ЦВК, зараз дуже непокоїть те, що три тижні з моменту направлення нашого подання в КС щодо визначення дати чергових парламентських виборів вже минуло, а, на жаль, провадження ще навіть не відкрито. Це питання є вкрай важливим, адже має бути абсолютна правова визначеність щодо початку виборчого процесу.

Хтось може припустити, що в нашому поданні до КС щось прописано не так, як треба. Але якщо ми щось неправильно оформили, то згідно з законом про Конституційний суд, колегія суддів відмовляє у відкритті провадження. Після цього весь склад суду у не пленарному режимі підтримує це рішення. Але для цього має бути хоч якась ухвала, а цього ми поки не бачимо. На жаль, ми зараз зіткнулася з проблемою відсутністю визначених строків, в які КС має вирішити відкривати провадження чи ні.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: