Один рік з Яценюком. «Я знаю, що я роблю»

Один рік з Яценюком. «Я знаю, що я роблю»

Прем’єр запевняє, що дружина його зустрічає вдома о третій ночі і питає, чи бачив, які черги в магазинах

Арсеній Яценюк на річницю свого прем’єрства зробив прогноз, що по завершенні своєї каденції матиме рейтинг… 0%, тому що позитивні результати його діяльності зможуть відчути лише його наступники. Глава уряду обіцяє зробити усе для стабілізації курсу гривні, однак повернути її навіть до позначки, закладеної в бюджеті, грубо кажучи, до обіцяних 21-22 грн за $1, не обіцяє.

-- Головні тези, озвучені в інтерв’ю прем’єр-міністром провідним українським телеканалам

Що буде з курсом гривні? Яка доля Гонтарєвої?

Я би дуже хотів, щоби середньорічний курс до долара складав 21 гривню, і щоби інфляція була саме такою (як закладено в бюджеті, - ред.). На жаль, не тільки наші прогнози не справджуються, але і прогнози наших зовнішніх кредиторів, які є дуже розумними і знають, що і як робити.

Сьогодні казати про те, що немає валюти в країні, – неправда. За останні 10 місяців ні міжбанківському валютному ринку купили і продали $52 млрд. Тобто щоденно продається і купується $300 млн. Потрібно зупинити паніку і припинити спекуляції. Коли імпортери при підтримці банкірів купували по 15 грн за $1, а заводили по 20 грн за $1 і так далі… Ми зараз орієнтуємося на курс, який закладений в бюджеті, а це 22 грн за $1. Чи можна його досягти? Скоріше ні, чим так. Але чи можемо ми його стабілізувати? Точно так.

За економіку і курс національної валюти відповідають усі, і президент, і голова НБУ, і уряд, і парламент. Питання не в прізвищі голови Нацбанку, а у інституті НБУ.

Кредити МВФ

Минулого року ми отримали $9 млрд від МВФ і країн Великої сімки. Але при цьому віддали боргів на $14 млрд. Сума боргів держави перед іноземними кредиторами на той момент, коли я взяв країну і зараз, зменшилася на $4 млрд. Тобто ми отримали кошти, з яких мали виплачувати кредити, які самі не брали. Це (загалом, - ред.) $40 млрд, які брав колишній режим.

Саме тому, що ми виконали усю програму реформ, нам удалося домовитися з МВФ про отримання наступного траншу і розширення програми (кредитування, - ред.) до чотирьох років. Загальний обсяг цієї програми – $25 млрд. $17,5 млрд дасть МВФ, а $7,5 млрд дадуть американські і європейські інвестори, країни Великої сімки.

Мета програми: 1) щоб дефолт Україну не спіткав, щоб наша країна виконувала міжнародні зобов’язання. 2) відновлення резервів НБУ, які Нацбанк може використовувати для того, щоб стабілізувати національну валюту.

Про проведені реформи

Минулого року ми скоротили на 10% бюджетні витрати. Було скорочено 20 тис. державних чиновників у минулому році і 50 тис. чиновників у цьому році. Неефективна державна машина не може фінансуватися за кошти платників податків. Щодо енергетики, то з неї ми поприбирали різного роду посередників, перш за все у НАК «Нафтогаз України». Якщо у 2013 році ми купували 5% газу у ЄС, а 95% - у Росії, то у 2014 р. ми купили 67% газу у ЄС. Ми на 16% скоротили обсяги споживання газу.

Зміни відбулися і в податковій системі. Було у нас 22 податки, стало 11. Було раніше 52 контролюючих органа, стало 26. Окрім цього, ми тупо заборонили законом здійснювати перевірки. Це все дуже практичні кроки. Бо той хто каже, що реформи – це коли ми не платимо податки і просто підвищуємо зарплату, то це, м’яко кажучи, не зовсім правда. А я так розумію, що в багатьох українських політиків саме таке розуміння реформ.

Ці реформи для уряду, який я очолюю, не є результативними з однієї простої причини: мусить пройти час. Виграє від цих реформ наступний уряд і наступний прем’єр-міністр. Я на це свідомо йду. Я вам скажу, що після свого складного прем’єрства шанси на те, щоби утримувати свій політичний рейтинг дуже і дуже малі, якщо не дорівнюють нулю. Але це мій свідомий вибір, я знаю, що я роблю. Я усвідомлюю наслідки для себе, я усвідомлюю наслідки для країни. Іншого шляху від того, про який я вам розповідаю, немає.

Про світових лідерів і російські провокації

Нам вдалося переконати наших західних партнерів, що на даному етапі підвищення пенсійного віку на 5 років не дасть ні економічного, ні соціального ефекту. Бо якщо таке трапиться, політично це буде використано тими ж росіянами, які тут за невеликі гроші влаштовуватимуть пікети кожен день під Урядом, Верховною Радою і Адміністрацією президента… Країна у війні, люди отримують копійки, курс розбалансований, економіка втрачена. Наш тягар війни з Росією - 90 млрд грн. І ми запитуємо їх (світових лідерів, - ред.), невже ви хочете, щоб у нас в країні спричинилася політична криза, яка підігруватиметься росіянами?

В одній із європейських столиць у нас була така розмова: мене просили пояснити, чому в інших країнах, які здійснювали реформи, яким допомагали (кредитори), було підвищено пенсійний вік, а ви не погоджуєтеся? Я їм аргументував тривалістю життя, яка в Західній Європі вища, ніж у нас, недосконалість системи медичного забезпечення тощо. На це вони мені «витягнули» статистику тривалості життя у Східній Європі, де 20 років тому вона мала такі саме показники, як в Україні зараз. «Вони пішли по шляху жорстких реформ, які ви не хочете проводити тому, що у вас немає політичної волі підвищувати пенсії, тарифи тощо». Саме так мені сказили, і мені було не зовсім комфортно, бо я розумів, нам це потрібно робити. Але погодитися на це, було би переступити межу. У мене ж такі самі тато, мама, дружина. Приходиш от третій годині ночі, тебе зустрічає дружина і розказує, «що там у нас по тимчасово переміщеним особам біда», «а там мені сказали, що корупція по якійсь фіскальній службі», «а ти бачив, що відбувається у магазинах?».

Рецепт виходу з економічної кризи

Корупція на середньому рівні залишилася. Цим було викликано в тому числі і моє рішення повністю змінити керівництво Державної фіскальної служби. Ми зменшили податковий тягар на малий і середній бізнес, скоротили кількість податків, запровадили міжнародні стандарти банківського обліку, рішення про заборону перевірок.

Для економіки потрібен довгий дешевий кредитний ресурс, якого немає. Тому є у нас рецепт, який лежить на столі. Це жорсткий пакет реформ, які ми проводимо. Це введення в Україну міжнародних неприватних інвестицій, а саме від Європейського банку реконструкції і розвитку, Європейського інвестиційного банку. Міжнародні фінансові інституції виділили Україні $3,5 млрд. Вони використовуватимуться перш за все для: 1) модернізації ГТС, зменшення витрат при транспортуванні газу; 2) побудови доріг, які здійснюватимуть українські компанії, створюватимуться робочі місця; 3) інфраструктурні проекти, модернізації в таких галузях як, наприклад. освіта і медицина.

Рівень цін

Є податок на імпортні товари – 5%-10%, це не стосується медикаментів і нафтопродуктів. Так, зменшиться кількість тих, хто торгує імпортними товарами. Але не може бути такого, що Україна за останні 20 років – це один великий базар під відкритим небом, який тільки торгує, а не виробляє. Ми ж виробляємо тільки с/г продукцію, метал, частину якого ми втратили у Донецькій і Луганській областях. Вони ж умисно бомблять Авдіївку для того, щоб коксохім закрити, щоби маріупольські метзаводи закрилися.

Частина цін прив’язана до курсу. Продовольча безпека. Ми посіємося і зберемося. Минулого року продемонстрували 16% росту АПК. Стабілізується валютний курс, стабілізуються ціну. Якби був якийсь чоловік у світі, який знав би курс не тільки гривні до долара, чи долара до євро, він був би найбагатшим. Курс на кінець 2014 року МВФ прогнозували 10,5 грн за $1. Сьогодні девальвація, а за півроку може піти ревальвація.

Тимчасові переселенці

За офіційною статистикою 1,1 млн тимчасово переміщених осіб. За неофіційною статистикою набагато менше ніж 1 мільйон. У служби зайнятості усього 30 тис. осіб., проте 100 тис. людей сказали під час неофіційного опитування, що їм потрібна робота. Сьогодні ми платимо 884 грн в місяць непрацездатним особам-переселенцям, працездатні отримують 442 грн. у місяць. Я розумію, що це дуже мало, і хотів би по 8000 грн платити, але платимо стільки, скільки можемо.

Про Путіна і подонків

План Путіна – знищити Україну. Росія хоче розвалу України через квазіфедеральний устрій. Вони зараз умисно почнуть відводити війська, тимчасово припиняти вогонь. Але це не означає, що через 2-3 місяці вогонь не відновиться. Далі казатимуть, мовляв, це ж ваші території, Донецька і Луганська області. Ну так сплачуйте там за все, бо ж ми туди поставили газ і електроенергію на $1 млрд. Скажуть, щоб ми сплатили за реконструкцію, щоб провели місцеві вибори. Ми їх проведемо, тільки заберіть своїх бандитів з автоматами і відновіть українську владу на тих територіях. Але легітимізовувати цих подонків ми не будемо.

Джерело відео: ICTV

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: