Битва за Чернігів: конвульсії мажоритарки

Битва за Чернігів: конвульсії мажоритарки

«Вибори в 205-му окрузі можуть стати серйозним репутаційним ударом для України»

Передвиборча епопея на 205-му окрузі в Чернигові добігає свого кінця – в неділю тут відбудуться перевибори в Верховну Раду. З кожним днем ці вибори все більше перетворюється в балаган, який засвідчує, що на мажоритарній системі треба ставити хрест. Пропрезидентський ставленик Сергій Березенко та «приватівець» Геннадій Корбан вивалили на ошалілих чернігівчан повну корзину благ – концерти, пригощання борщем та ухою, відкриття дитячих майданчиків, поїздки на футбольні матчі і нарешті всім відомі продуктові набори з горезвісною гречкою. Причому «важку артилерію» з засіванням гречкою Корбан увімкнув в останній момент, бо, як зізнався в «фейсбуці», побачив, що люди просто хочуть їсти. Роздача продуктових наборів набула дуже специфічних форм – люди записуються в черги ночами і вистоюють у них по кілька годин.

В чернігівську історію вляпався і одеський губернатор Міхеїл Саакашвілі, який приїхав підтримати Березенка і встиг зчепитись з епатажним Борисом Філатовим з команди Корбана. Не кажучи вже про те, що Чернігів став місцем паломництва депутатів Верховної Ради, які приїжджають агітувати за кандидатів. Так, представники Радикальної партії Ляшка відмітились нещодавно побиттям кандидата-провокатора Олексія Дурнєва.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель спостерігав за чернігівською кампанією безпосередньо в окрузі, і по поверненню в Київ поділився з «Главкомом» сумними враженнями від побаченого.

Ви передбачали, що саме в такому ключі будуть проходити вибори на 205-му окрузі?

Ще близько місяця тому ми робили прогноз про величезну кількість проблем на цих виборах. 205-й округ став лідером по найбільшій кількості зареєстрованих кандидатів – очевидно, ця технологія використовувалась, щоб отримати контроль над виборчими комісіями. Зараз 205-й округ також став рекордсменом за кількістю кандидатів, внесених до виборчих бюлетенів, – 91 кандидат. Коли ми промоделювали, який вигляд буде мати виборчий бюлетень, то він буде надрукований надзвичайно малим шрифтом. Тобто навіть людині, яка читає без окулярів, буде досить складно знайти прізвище свого кандидата у виборчому списку. Це можна розцінити, з одного боку, як технологію, яка ускладнить голосування людям старшого віку, з іншого – як технологію для штучного затягування підрахунку голосів. А практика показує, що коли підрахунок триває до третьої-четвертої години ранку, часто відбуваються маніпуляції.

Люди старшого віку – це більше електорат Березенка, нинішнього керівника ДУСі?

Кандидат Березенко робить акцент на роботі з людьми середньої і старшої вікової групи, а кандидат Корбан – на роботі з молодіжним електоратом. Але в останні тижні Корбан змінив акцент своєї кампанії і почав працювати з різними віковими групами – насамперед через роздачу продовольчих пакетів та різноманітної допомоги від імені його політичної партії чи благодійного фонду, співзвучного з назвою партії.

Обидва кандидати дуже активно використовують технологію, яку можна умовно назвати «технологією добрих справ» – будівництво велодоріжок, дитячих майданчиків, організація поїздок на футбольні матчі і так далі. Цю поширену технологією можна назвати хворобою мажоритарної системи. Але в останні тижні кампанія увійшла в неконтрольоване русло і, на жаль, ми не побачили відповіді з боку правоохоронних органів для того, щоб зупинити механізми прямого і непрямого підкупу виборців.

Чернігівський окружний адмінсуд виніс рішення, що Корбан роздачею продуктів не підкуповує виборців.

З 2014-го року до сьогодні є лише поодинокі випадки, коли суд приймає рішення щодо винесення вироку у таких справах. По-перше, недостатньо якісно працює правоохоронна система, бо слідчі органи не мають досвіду вирішення подібних справ. По-друге, досить складно довести в суді факт підкупу. Ми можемо говорити про підозри у підкупі або про підстави стверджувати, що та чи інша технологія є підкупом виборців. Але юридично це довести дуже складно, бо будь-який кандидат може розвести руками і сказати, що це робив не він, а опоненти для його дискредитації.

Суд має довести, що факт підкупу відбувався одночасно з агітацією за того чи іншого кандидата, може, навіть з певними виборчими зобов’язаннями. А роздача продовольчих пакетів, яка охопила вже більше десяти тисяч жителів Чернігова, супроводжується роздачею символіки одного з кандидатів, щоправда, у сусідній палатці. І тому довести, чи супроводжувалась роздача продуктів агітацією, чи ні, дуже складно. До речі, сьогодні всі звинувачення в підкупі зводяться лише до прізвищ Корбана і Березенка, але ми бачимо, що кандидат Володимир Зуб, якого підтримує партія «Самопоміч», супроводжує свою кампанію наданням послуг для виборців – в агітаційних наметах кандидата медики вимірюють тиск і, очевидно, дають первинну консультацію. Це теж є технологія підкупу.

Але головне, що вибори в 205-му окрузі можуть стати серйозним репутаційним ударом для України, тому що наші західні партнери не зможуть зрозуміти державу, яка декларує реформи та демократизацію, і в той же час не може забезпечити демократичний характер виборів лише по одному з округів.

Проте на цих виборах немає міжнародних спостерігачів.

Міжнародних спостерігачів немає, тому що такі місії готуються впродовж тривалого часу. Та і довибори по одному з округів, які мали нести технічний характер, просто не були їм цікаві. Але, наскільки я знаю, моніторингова місія ОБСЄ досить цікавиться цими виборами – зокрема вони запитували нашу позицію стосовно порушень законодавства, які там мають місце. Тому репутаційні втрати для держави можуть бути досить серйозними. Колись я спостерігав ситуацію на балконі Верховної Ради, коли делегація польських парламентарів фотографувала наших «піаністів-кнопкодавів» і голосно сміялася, тому що це вияв політичного дикунства. Дуже боюсь, щоб вибори у 205-му окрузі також не перетворилися в таке посміховисько.

Які взагалі настрої у виборців, яким приділяється сьогодні стільки уваги? Як люди сприймають те, що обидва кандидати закидали округ рекламою, концертами, пайками і ведуть кампанію майже в ідентичному ключі?

Думаю, що в результаті ми отримаємо надзвичайно низьку явку, більш того, в мене складається враження, що кандидати ведуть кампанію якраз на зниження цієї явки. Коли явка буде знижена через конфлікти, скандали, інші загрози, технологічно значно простіше залучити свій дисциплінований електорат, який отримав допомогу у вигляді концертів, пільг, пакетів і всього іншого. Та й практика проведення проміжних виборів показує, що явка на них є завжди надзвичайно низькою – 23–24 %. Схожі показники ми можемо отримати і по Чернігову.

Кому вигідніше буде це зниження явки? Мабуть, Березенку, у якого все ж більш дисциплінований електорат?

Станом на сьогодні, коли кандидати перейшли межу в плані поваги до чинного законодавства і виборців, думаю, ми можемо побачити багато несподіванок, коли технологія підкупу не буде настільки ефективною, як під час звичайної нескандальної кампанії.

А можливість прямого підкупу ви прогнозуєте? Той же Березенко так звані «соціальні договори» складає.

Більше того, ми прогнозуємо факти прямого підкупу не тільки на виборах в 205-му окрузі, а взагалі на місцевих виборах у жовтні. Тому що в умовах економічної кризи пряма грошова допомога для виборців завжди є надзвичайно важливою і спокуса є досить великою. Тому правоохоронна система і має дати чітку відповідь, як отримати хоч якесь щеплення від підкупу виборців. Якщо цього не буде зроблено, то неприховані механізми підкупу в різноманітних формах ми побачимо у жовтні у всіх без винятку регіонах. На сьогодні технологічно значно дешевше купити голоси виборців, аніж проводити повноцінну кампанію с зустрічами та агітацією.

Але ж Аваков обіцяв втрутитися в цю ситуацію…

Я бачив його останній виступ, де він висловив своє занепокоєння і вживав досить загальні слова щодо характеристики виборчого процесу в 205-му окрузі. Але я не почув від нього, що на цьому окрузі мають місце факти злочину, і є порушення законодавства, які передбачають кримінальну відповідальність. МВС не спрацювало, щоб попередити порушення або для того, щоб їх припинити.

Що показують останні соціологічні заміри на 205-му?

Я бачив близько 5–6 замірів, але до жодної соціологічної структури в мене немає довіри, бо соціологія використовується як елемент підтримки того чи іншого кандидата. Більше того, ми побачили, що різноманітні громадські організації, які моніторять цей процес і засуджують факти порушень, також використовуються як механізм маніпуляцій. До речі, практика використання якихось невідомих громадських організацій як технологія вперше використовується на цих виборах у Чернігові.

Як працює на пропрезидентського кандидата адмінресурс? Березенко привозив в округ чиновників з Києва, Саакашвілі приїжджав зі скандалом

На парламентських виборах 2014-го року класичного використання адмінресурсу на центральному рівні не було. Те саме ми можемо сказати і про 205-й округ. Є приклади, коли на запрошення Березенка, як він казав, його «друзі-міністри» приїжджали його підтримати. Є приклади, коли від імені «Самопомочі» або Корбана «друзі-депутати» приїжджають підтримати свого кандидата. Це не є класичним прикладом адмінресурсу в сенсі використання владних повноважень для тиску і примусу.

В яку суму могла обійтись ця кампанія основним кандидатам?

Не готовий говорити про цифри, але, враховуючи масштаби благодійності для жителів Чернігова, думаю, це рекордні цифри.

І все ж – жителі Чернігова сприймають ці вибори як своєрідне лихо з постійними скандалами, що прийшло до них у місто чи навпаки радіють такій «манні небесні», враховуючи величезні черги в палатки за допомогою?

Думаю, лише невеликий відсоток чернігівців сприймає цей інформаційний шум, скандали і конфлікти як певний дискомфорт. Інша частина виборців, попри все, звертає увагу на відкриті дитячі майданчики, футбольні поля і відновлені парки і мислить за принципом, що кандидати хоч щось зробили для Чернігова. Але, думаю, ці вибори стануть останньою або однією з останніх мажоритарних кампаній в Україні, тому що тут ми побачили всі хвороби мажоритарки по-українськи.

Команда політичних провокаторів на чолі з телеведучим Дурнєвим мала грати проти Корбана. Наскільки технологія їхнього залучення була ефективною?

Кандидати просто захопились з реєстрацією всіх, кого можна, і перебільшили з кількістю технічних кандидатів. Думаю, вплив таких кандидатів-провокаторів на виборчий процес не має жодного значення.

Але раніше в Одесі перемагали кандидати, на яких вони працювали.

Думаю, ідеться більше про співпадіння. Подібні технології завжди є неефективними, але кандидати дуже часто вважають їх результативними.

У кого з кандидатів є перевага в комісіях? Бо ми бачили, як Корбан відкрито конфліктував з головою ОВК.

Там було кілька конфліктів – був Корбана з головою комісії, але також був факт, що ОВК відмовила у реєстрації членам дільничних виборчих комісій від Березенка. Зараз настільки все заплутано, що важко сказати, хто має вплив на ОВК. Математично порахувати, хто має вплив на дільничні виборчі комісії, також дуже складно. Це, мабуть, знають тільки в штабах.

Чого саме можна очікувати безпосередньо в день виборів?

Прогнозую, що день виборів буде відносно спокійним з дрібними провокаціями. Але важливішим буде вечір підрахунку голосів і ніч. Як тільки один з кандидатів побачить, що він програє з невеликим відсотком, може бути використана технологія зриву голосування. Ми пам’ятаємо прецедент з п’ятьма округами на довиборах в Києві в 2013-му році, де ЦВК прийняла рішення про неможливість встановити результати виборів. Якщо різниця між кандидатами буде невисока, можемо побачити і знищення виборчої документації, можливо, напад на автомобілі, котрі її перевозять, і блокування входу до ОВК.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: