Богдан Яременко Народний депутат України

Гелетей пролобіював можливість відряджень своїх співробітників закордон?

На сьогодні ці функції здійснюються спільно Держприкордонслужби та Службою зовнішньої розвідки

Дивне і, здається, лобістське рішення передати охорону українських посольств закордоном Управлінню державної охорони (керівник Валерій Гелетей, - ред.).

На сьогодні ці функції здійснюються спільно Держприкордонслужби та Службою зовнішньої розвідки. Прикордонники надсилають співробітників для роботи в якості комендантів, а співробітники СЗР, т.зв. "офіцери безпеки" окрім функції координації діяльності і представництва спецслужб ще й організовують систему безпеки установ. Ця система склалась вже років з 15. Її недоліки більше пов'язані з відсутністю фінансових можливостей у держави, ніж з якимись організаційними недоглядами.

В цій системі є логіка. Дуже грубо і умовно - прикордонники охороняють кордон, а розвідники - інформацію.

Управління державної охорони фактично не має ні підстав, ні досвіду роботи закордоном. Звичайно, офіцери УДО супроводжують високопосадовців під час візитів закордон. Але відповідно до усталеної практики, саме приймаюча держава несе відповідальність за організацію системи безпеки і охорону іноземних високопоставлених візитерів. Тобто, УДО працює в Україні, а закордоном лише дублює іноземних партнерів.

УДО не має достатнього аналітичного потенціалу. УДО не має своїх систем комунікацій, які дозволили б конфіденційне листування між закордонними установами і Центром. Співробітники УДО не мають належної мовної підготовки.

Якщо вже було б змінювати цю систему, то логічніше було б зосередити усі функції по організації системи безпеки дипустанов України у Службі зовнішньої розвідки. Що, серед іншого, сприяло б і розширенню певних специфічних операційний можливостей цієї Служби за межами України.

Наразі складається враження. що служба українських бодігардів просто, як завжди, зловживає близькістю до першої особи держави для лобіювання своїх вузьковідомчих інтересів - забезпечення можливостей довго та короткотермінових відряджень своїх співробітників закордон.

Не впевнений, що ідея роботи закордоном тих, хто пізніше може охороняти найвищих носіїв державної таємниці України, є хорошою.

І для протоколу. У 2006 році мене було відзначено Подякою Управління державної охорони за внесок у розбудову цієї системи (в період роботи керівником Протоколу Прем'єр-міністра України). Це я до того, що глибоко шаную цю систему, в якій маю чимало друзів. Але істина дорожча

ПС. До речі, самих українських дипломатів охороняють лише в одній країні - в Іраку. І здійснює це Альфа.

Джерело - Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: