Заступник командувача АТО Костянтин Соколов: На підконтрольному Україні Донбасі постійно перебувають офіцери РФ

Заступник командувача АТО Костянтин Соколов: На підконтрольному Україні Донбасі постійно перебувають офіцери РФ

Обіцяне російськими високопосадовцями загострення на Донбасі вже почалось?

Сьогодні о пів на четверту ранку близько 200 бойовиків за допомогою танків пішли на штурм українських позицій в районі населеного пункту Новоласпа Донецької області. Бої відбулися також за 10 км східніше, біля села Старогнатівки. Внаслідок атаки терористів загинув один військовий Збройних сил України, шістнадцятеро поранені. Окрім того, бойовики вбили чотирьох бійців «Правого сектору». Зранку Президент Петро Порошенко через загострення ситуації на Донбасі терміново провів нараду за участю секретаря РНБО Олександра Турчинова, начальника Генштабу Віктора Муженка та міністра оборони Степана Полторака. За її результатами було вирішено повідомити ОБСЄ про порушення агресором Мінських угод та вимушене повернення Україною важкого озброєння задля протистояння бойовикам.

Це щонайменше друге загострення на лінії фронту за останній тиждень. На початку серпня обстрілам з 120 мм мінометів піддалися Авдіївка і Піски. Російські військові експерти, зокрема Олександр Гольц, пов’язують активізацію з боку бойовиків тим, що в зоні бойових дій немає сили, яка би контролювала лінію розмежування.

Українська сторона в особі заступника командувача АТО Костянтина Соколова причинно-наслідкового ланцюжка в активізації бойових дій не бачить. Мовляв, стратегічних цілей в останніх атаках жодних.

За версією самих бойовиків, мета нинішніх превентивних ударів по позиціях українських військових полягає у зриві нібито запланованого широкомасштабного наступу сил АТО на Приморському напрямку (на Безіменне, Саханку, Новоазовськ) до Дня Незалежності (24 серпня). «Обстріли здійснювали кілька батарей 122-мм гаубиць Д-30 (3 батареї, всього 12 гармат) з позицій в районі Майорського авторинку, Горлівки і північніше станції Трудова. З позицій в районі Гольмівського удари завдавала 4-х гарматна ГСАБтр 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика»», ідеться у повідомленні групи «Інформаційний спротив». За останній час українськими військовими зафіксоване перекидання до Донецька чотирьох формувань російських найманців (кожне по 120-130 людей), причому деякі з них у форму українського зразка.

Аби зберігався хоч і хиткий, але мир, після ухвалення Мінських домовленостей в зоні конфлікту почав працювати Спільний центр з контролю і координації вогню (СЦКК), до якого входять представники української і російської сторін. У роботі СЦКК також беруть участь співробітники ОБСЄ. Щодня Центр повідомляє про десятки порушень перемир’я, а відповідно і угод, яких було досягнуто у Мінську у лютому цього року. До останнього часу вдавалося більш менш гасити «пожежі», проте сьогодні Генштаб ЗСУ повідомив про кричуще порушення. За інформацією української сторони, керівник російської делегації Центру Олександр Лєнцов нині не шукає мирного виходу із загострення, а координує дії бойовиків, пересуваючись по окупованій території.

Раніше людину, схожу на генерала Лєнцова зафіксували відеокамери в середині лютого під час наступу бойовиків в районі Дебальцевого. Тоді російські телеканали представили його як заступника командуючого «ЛНР» Кисельова В.В, хоча його зовнішність ну дуже вже схожа із зовнішністю Лєнцова. Проте російський генерал схожість одразу відкинув, запевнивши, що на представленому відео із самопроголошених республік не він.

«Главкому» вдалося зв’язатися з полковником Костянтином Соколовим, який нещодавно внаслідок ротації замінив Сергія Галушка на посаді заступника командувача АТО. Костянтин Олександрович розповів, у зв’язку з чим бойовики активізувалися в напрямках Новоласпи і Старогнатівки, і чому не слід силою змушувати бойовиків дотримуватися Мінських угод.

З чим пов’язане останнє загострення, для чого бойовикам саме ці населені пункти?

Я так розумію, це рішення Генерального штабу РФ. Бо серед бойовиків немає таких, які здатні (самостійно) провести військову операцію. Ніякого стратегічного значення (з військової точки зору) ці цілі не несуть.

На початку серпня спостерігається загострення на Маріупольському напрямку. Окрім нього, де нині найбільш гаряче на фронті?

Це Донецькій і Артемівській напрямки. Протягом останніх півтора місяця 70-75% обстрілів саме там.

Це тому, що ці напрямки найвразливіші для української армії?

Вони узагалі шукають слабкі місця в нашій обороні. Але, як і перший раз під Мар’їнкою, зараз ми довели, що здатні адекватно реагувати.

В Генштабі кажуть, що російський генерал-полковник Олександр Лєнцов, який раніше керував російською групою в Спільному центрі з контролю і координації вогню (СЦКК), нині координує дії бойовиків. Це зупинило роботу СЦКК?

Чому ж, робота іде. Одразу після обстрілу через наш СЦКК зв’язувалися безпосередньо з російським керівництвом і повідомляли про неприпустимість таких дій. Окрім цього ми повідомили Моніторингову місію ОБСЄ про факт наступу бойовиків.

Тобто українські військові не працюватимуть більше з Лєнцовим, якщо він повернеться до СЦКК?

Справа у тому, що не ми ж обираємо, хто представлятиме у СЦКК Російську Федерацію. Я не можу сказати, яким чином буде реагування, якщо він раптом повернеться до цього спільного центру.

Хто входить до групи Лєнцова, скільки російських офіцерів нині продовжує працювати у СЦКК?

По-перше, на території Донбасу, підконтрольній Україні, постійно перебувають офіцери Російської Федерації. А зараз заїхала інспекційна група в кількості біля 10 людей, які інспектують частину так званих «ЛНР» і «ДНР».

Побоювання, що і Лєнцов, і інші російські офіцери з СЦКК, можуть фактично виконувати функцію розвідників, і передавати секретну інформацію до РФ, мають грунт під собою?

Деяка інформація до них (до російських офіцерів) все ж таки надходить, але я не думаю, що вона є критичною. Тому що представники цього СЦКК не їздять на передову, вони працюють в режимі повідомлень, обміну думками. Скажемо, обмінюються інформацією на випадок, припустимо, відкриття вогню терористами. В такому разі Комісія приймає спільне рішення для того, щоб припинити ці дії.

Ви хочете сказати, що жодної розвідувальної цінності не несе інформація, якою оперують у СЦКК?

Безперечно. Ніхто туди ніякої таємної інформації не дає, це зрозуміло.

В інтерв’ю виданню «Російська газета» Голова Держдуми РФ Сергій Наришкін заявив, що прогнозує восени загострення ситуації. Чи спостерігаєте ви зараз накопичення сил противником, що могло би свідчити про підготовку наступу?

На даний час такої інформації у нас немає. На цей час спостерігається стала кількість Збройних сил як з нашого боку, так і з боку РФ, які стоять на кордоні. Єдине, що ми знаємо, це про навчання російських військових поблизу кордону з Україною, які заплановані на кінець серпня.

Це може свідчити про загрозу?

Я можу принаймні запевнити, що Збройні сили України зроблять все можливе, щоби цю загрозу відвернути.

Тема проведення місцевих виборів восени на підконтрольному Києву Донбасі. Лунають думки і за, і проти. На думку військового командування, чи можливо провести місцеві вибори, якщо керуватися сьогоднішньою ситуацією на фронті?

Люди сьогодні продовжують жити і працювати . А проводити, чи не проводити вибори… Справа в тім, що я людина військова, я такі рішення не приймаю і їх не коментую. Єдине, що можу сказати: ми зі свого боку робимо все, щоби тут було безпечно і люди почувалися безпечно.

За Мінськими угодами, місцеві вибори на всьому Донбасі повинні пройти за українськими законами. Натомість сепаратисти погрожують своїми виборами на початку листопада. Чи протидіятиме цьому Україна?

Україна стоїть на тих позиціях, щоби усі питання вирішувати мирним політичним шляхом. Якщо навіть такий факт як вибори в «ЛНР» і «ДНР» станеться, все одно, потрібно вирішувати буде політичним шляхом, аніж застосовувати силу. Це моя думка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: