За що губернаторам оголосили догани і чи буде вибачатись Яценюк?

За що губернаторам оголосили догани і чи буде вибачатись Яценюк?

Міністр юстиції поставив главу уряду в незручне становище

23 вересня під час виїзного засідання уряду в Полтаві Арсеній Яценюк доручив винести догану чотирьом губернаторам за саботаж підключення державних органів до реєстрів.

Прем’єр висловив незадоволення керівниками Рівненської, Запорізької, Хмельницької та Чернівецької областей.

Також було прийнято рішення про винесення попередження головам Волинської, Черкаської, Миколаївської, Херсонської та Сумської облдержадміністрацій.

Про невиконання ОДА доручень щодо підключення центрів надання адмінпослуг до держреєстрів повідомив міністр юстиції Павло Петренко. За його словами, до реєстру нерухомості підключилися лише 6% райадміністрацій, до реєстру бізнесу – 8%.

Загалом ініціатива передбачала, що вже з наступного місяця чиновники завдяки підключенню до реєстрів самі зможуть знаходити необхідну інформацію і не будуть вимагати «непотрібні» папірці від громадян. Проте ситуація, окреслена головою Мінюсту, фактично означає, що, незважаючи на вказівку уряду, державні органи на місцях органів гальмують реформу, і, як і раніше, українці стоятимуть в чергах і самі збиратимуть довідки та витяги.

От тільки із «покаранням» в Кабміні трошки поспішили, оскільки «дедлайн» підключення до реєстрів спливає лише 1 жовтня. Як стало відомо «Главкому», в Адміністрації президента «оцінили» таке «свавільне» рішення, і тепер ця історія може обернутися проти самого Арсенія Петровича. Куратори губернаторів в Адміністрації глави держави радять головам ОДА йти відстоювати свою правоту в суди, якщо прем’єр публічно не вибачиться.

Але про все по порядку.

Ще 24 грудня минулого року постановою Кабінету міністрів були затверджені порядок доступу посадових осіб органів державної влади, місцевого самоврядування, судів, органів внутрішніх справ, прокуратури, СБУ, нотаріусів, адвокатів до Державного реєстру на нерухоме майно та порядок надання фізичним та юридичним особам інформації з Держреєстру речових справ на нерухоме майно. Також там встановлювалось, що до 1 жовтня 2015 року вищевказані органи мають право отримувати інформаційну довідку з Державного реєстру прав у паперовій формі як за об’єктом нерухомого майна, так і за суб’єктом права на нього на підставі письмового запиту.

Далі розпорядженням уряду від 18 березня цього року «з метою забезпечення запровадження системи електронного сервісу у сфері державної реєстрації юридичних та фізичних осіб – підприємців та спрощення механізму надання відомостей з Єдиного державного реєстру цих осіб» було прийнято рішення:

- підтримати пропозицію Мінюсту щодо одночасного використання витягів, довідок та виписок з Реєстру в електронній формі та у формі документа на папері;

- органам виконавчої влади вжити заходів для запровадження зазначеної системи електронного сервісу шляхом підключення до Реєстру з метою отримання відомостей з нього виключно в електронній формі в установленому Мінюстом порядку;

- рекомендувати органам місцевого самоврядування, судам та іншим держорганам вжити заходів з метою отримання відомостей з Реєстру виключно в електронній формі;

- звернути увагу керівників державних органів, органів місцевого самоврядування на необхідність неухильного дотримання вимог закону України «Про адміністративні послуги» щодо недопустимості витребування від суб’єкта звернення відомостей з Реєстру, що перебувають у володінні суб’єкта надання адмінпослуг.

Також цим документом надавалось розпорядження Міністерству юстиції забезпечити підготовку нормативно-правових актів з питань доступу до відомостей Реєстру через офіційний сайт відомства та «здійснення інших заходів».

Щоправда, термінів для вжиття заходів для запровадження зазначеної системи електронного сервісу даний документ не передбачав.

Проте вони були прописані в наступному листі Мінюсту облдержадміністраціям, які останні отримали в середині вересня цього року.

Цим документом Мінюст доводив до відома, що з 1 жовтня 2015 року змінюється порядок отримання відомостей з реєстрів, який буде здійснюватися виключно в електронній формі. Також повідомлялось, що Мінюст забезпечив технічну можливість надання доступу до цих реєстрів. «Прошу довести до відома місцевих державних адміністрацій та виконавчих комітетів сільських, селищних міських рад вказану інформацію та забезпечити вжиття необхідних заходів для отримання ними до 1 жовтня доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», - йшлося в листі за підписом очільника відомства Павла Петренка.

Вже потім, виступаючи на виїзному засіданні Кабміну в Полтаві, Петренко наголосив, що досі є низка областей, в яких жодна з районних адміністрацій не підключилась до реєстрів.

На сайті Мінюсту навіть була розміщена інтерактивна карта з областями, які забезпечили підключення до реєстрів і зручних сервісів, і списком тих, хто забажав «залишити бюрократію».

«Це означає, - сказав він, - що з 1 жовтня у більшості цих державних місцевих органів знову вимагатимуть в українців довідки та витяги. Я хотів би запропонувати, щоб на той час жоден із чиновників не мав права висувати такі вимоги українцям».

В результаті – як вже відомо – чотирьом губернаторам були винесені догани: Віталію Чугуннікову (Рівненська область), Григорію Самардаку (Запорізька область), Михайлу Загородньому (Хмельницька область) та Олександру Фіщуку (Чернівецька область).

«Хочу ще раз сказати представникам місцевої влади, що до 1 жовтня у них є шанс змінити ситуацію та забезпечити громадян зручними сервісами. Після 1 жовтня вони можуть покувати чемодани і шукати собі іншу роботу», - зазначив у себе на Фейсбуці Петренко, визнавши, що у керівників областей ще був час, хоча на той момент їх вже покарали.

Друзі!Місцева влада продовжує саботувати підключення до реєстрів майна та бізнесу.Це та ініціатива, яка означає з 1 ...Posted by Павло Петренко on 23 сентября 2015 г.

Фактично догани були винесені авансом - до закінчення відведеного терміну.

Відео: ТСН

Покарані губернатори не приховують свого обурення.

«На Кабміні була надана абсолютно некоректна інформація, що начебто Рівненська область зриває підключення до реєстрів, - зазначив в коментарі «Главкому» керівник ОДА Виталій Чугунніков. – До 1 жовтня, коли вступить в силу оця постанова Кабміну, уся Рівненська область буде підключена. У нас немає перешкод в цьому. А до 1 жовтня ще є час. Що стосується міста Рівне, то тут все буде підключено в найближчий вівторок».

До того ж, за словами губернатора, послуги компанії, яка займатиметься адмініструванням Реєстру треба оплачувати, і «на сьогоднішній момент ніяких коштів від Кабміну на це адміністрування не спрямовано». «Якщо уряд не виділить коштів, ми знайдемо ресурси з місцевого бюджету. Але, взагалі, моя думка така, що на це мають виділяти кошти центральні органи влади», - вказав на недоліки в роботі уряду Чугунніков.

Едуард Гугнін, заступник голови Запорізької ОДА Григорія Самардака, запевняє, що процедура винесення догани була не дотримана. «Про догану ми дізналися зі ЗМІ. Але перед тим, як оголошується подання догани, потрібно було взяти пояснення від самого губернатора. Чого зроблено не було», - зазначив чиновник в розмові з «Главкомом».

Леонід Березінський – ще один заступник покараного урядом губернатора Самарадака, який безпосередньо займається питанням підключення до реєстрів. Він запевнив, що у Запорізькій області повністю виконується план. «Ми ідемо навіть на випередження цього графіку. Вісімнадцять районів уже підписали договори з «юстицією» (управлінням юстиції в області, - «Главком») щодо допуску до бази реєстраційної служби, залишилися лише два райони», - повідомив чиновник «Главкому». В той же час Березінський заявив, що не готовий коментувати питання, які стосуються фінансового забезпечення адміністрування реєстру, бо система наразі сира.

Передчасний «удар» по губернаторах, власне, обурив і офіс Президента, який від початку свого обрання не один місяць прискіпливо і ретельно формував свою команду керівників регіонів. За інформацію впливових джерел в Адміністрації, відповідь на події у Полтаві 23 вересня не забариться.

В розпорядженні «Главкому» опинилась аналітична записка «щодо притягнення деяких голів державних адміністрацій до дисциплінарної відповідальності».

Документ носить неофіційний характер, але його зміст дозволяє говорити про те, що він є керівництвом до дії усім зацікавленим сторін.

В Адміністрації президента наголошують, що винесення доган керівником уряду не мало підстав, оскільки термін здійснення підключенні фактично не сплив;

- по-друге, лист Мінюсту (зареєстрований 7.09.2015 і отриманий ОДА 15.09.2015) формально не є нормативним джерелом (актом), обов’язковим для виконання місцевою державною адміністрацією. Бо місцеві державні адміністрації не підпорядковуються Міністерству юстиції. І таке доручення мало бути оформлено або наказом міністра юстиції, або дорученням Кабміну;

- по-третє, державне підприємство «Інформаціно-ресурсний центр» усно відмовляє райдержадміністраціям в підключенні адміністраторів ЦНАПів до Держреєстру юридичних та фізичних осіб – підприємців, мотивуючи це тим, що відсутній механізм прийому документів для надання адмінпослуг;

- по-четверте, формально підключення здійснюється безкоштовно, але без фахівця це зробити неможливо. І плата за здійснення підключення у разі виїзду спеціаліста сервісного центру становить 1500 гривень.

Наприкінці даються чіткі рекомендації. Прем’єру – не застосовувати дисциплінарну відповідальність до голів ОДА (якщо таке рішення офіційно не оприлюднене) або (у разі ухвалення його Кабміном) скасувати таке рішення на черговому засіданні. Головам ОДА – оскаржити дане рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності у судовому порядку.

За даними джерела «Главкому», ситуація цілком можливо буде використана проти прем’єра. На Банковій мають намір, як мінімум, поставити Арсенія Петровича «на місце» та витребувати з нього «вибачення». В гіршому ж разі справу губернатори проти глави уряду пустять по судах. Поки що, як дізнався «Главком», в ОДА, чиї керівники отримали догани, зараз чекають «пояснень від Кабміну з приводу того, чому це відбувається», а далі, будуть «визначатися, що робити».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: