Гроші на Євро закінчились

Розрекламоване будівництво суперсучасної траси «Львів-Краковець», яку мали звести спеціально під Євро-2012, накрилося мідним тазом.

Розрекламоване будівництво суперсучасної траси «Львів-Краковець», яку мали звести спеціально під Євро-2012, накрилося мідним тазом. Про це свідчить відповідь Служби автомобільних доріг у Львівській області на запит «Главкому».

Нагадаємо, що в кінці 2010 року керівництво Львівської області та віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков піарились по повній програмі, розповідаючи легенди про суперсучасну дорогу «Львів-Краковець», яка стане чи головною транспортною артерією між Україною та Польщею на Євро-2012. Ми вже писали, як тоді пафосно Борис Колесніков разом з Василем Горбалем відкривали будівництво, а Горбаль потім ще й звітував про перший кілометр дороги. Також ми писали про дуже дивну історію з тендером на будівництво. Мало того, що його виграла фірма, за свідченням деяких видань, близька до профільного віце-прем’єра, так вартість об’єкта 1,5 мільярди гривень чомусь була розрахована в цінах 2003 року. Коротше кажучи, історія дуже мутна, і ніхто «Главкому» так і не зміг пояснити причин танців з грошима. Ціна питання 2,5 мільярди гривень, що і становило різницю між реальною та формальною вартістю. Погодьтесь сума, зовсім не мала.

На початку березня ця історія отримала нове продовження – львівські чиновники почали жалітися, що гроші, вкладені в дорогу пропадають, і в Києві начебто вирішили на трасу «Львів-Краковець» махнути рукою. І це при тому, що Азаров з Януковичем на всю країну не перестають розповідати казки, що всі об’єкти під Євро, а особливо дороги – будуються.

Тут варто згадати, що коли в лютому ми писали перший матеріал про трасу Львів-Краковець, то надсилали офіційний запит в Нацагентство з питань підготовки до Євро. І ось наприкінці березня отримали відповідь. Мовляв, конкурс провели за старими цінами, бо об’єкт треба будувати стаханівськими методами, гроші вже пішли, а до оцінку об’єкту проводить ДП «Укрдіпродор». Тобто, як ми зрозуміли, з будівництвом траси таки все гаразд, про що нас і повідомив пан Ковалевський, глава Нацагенства. «Біс з ним, що вартість траси будуть правити заднім числом, головне, що об’єкт таки будується», - подумали ми.

Але відповідь на ще один запит до Львівського облавтодору нас зовсім збила з пантелику. Ми запитали у львівських чиновників, а що ж там у нас з будівництвом траси, куди пішли бюджетні кошти? На що на повідомили, що грошей не виділили і все будівництво заморозили – грошей для Євро-2012 в бюджеті немає. Більше того, будівництво дороги навіть не починалося… Отака правда-матка.

А Янукович тільки вчора ричав на міністрів, вимагаючи будувати більше доріг. От цікаво, йому вже наважилися доповісти, що навіть на дороги під Євро грошей вже давно немає?

Ось і мер Львова плакався «Главкому», що траси «Львів-Краковець» більше не буде. «Я чув інформацію, що дорогу не будуть будувати. Хоча також чув, що кінцеве рішення ще не прийняте. Думаю, найближчим часом відбудеться робоча зустріч прем’єра Польщі та України. Можливо, там це питання вирішать. Адже польська сторона вважає, що дорога потрібна під Євро. У нас же говорять, що коштів на неї немає», - заявив нам Садовий.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: