Обережно – кліщі!

Обережно – кліщі!

Зараз найактивніша фаза нападів кліщів-кровопивць, які чатують на нас переважно у траві та кущах.

Зараз найактивніша фаза нападів кліщів-кровопивць, які чатують на нас переважно у траві та кущах. Але не варто їх боятися, просто захиститися та пильнувати, аби додому не принести на собі небажаного гостя. Найбільш агресивними кліщі стають двічі на рік – на весні (квітень-травень) та восени (вересень-жовтень), весь інший час можна більш-менш спокійно насолоджуватись відпочинком на природі. Як же вберегтися від кліщів? Як правильно видаляти їх та чим обробляти місце укусу?

Про це в прес-центрі «Главкому» розповіла ентомолог паразитологічного відділу Центральної санітарно-епідеміологічної станції МОЗ України Ольга Сагач.

Ольга Сагач: «В цьому році ще не було жодного випадку захворювання кліщовим вірусним енцефалітом»

Зараз якраз час активного нападу іксодових кліщів. Він співпадає з найбільш активним виходом людей на відпочинок на природу. Тому варто нагадати, які можуть виникнути проблеми, якщо людина буде зустрічатись з іксодовими кліщами в природних умовах. Спостереження за кліщами проводять ентомологи паразитологічних відділів в усіх регіонах України. На обліку знаходяться 22 види іксодових кліщів, але здатність передавати хвороби мають від 3 до 5 видів, які є домінуючими в кожній конкретній зоні. Найбільше епідемічне значення має лісовий європейський кліщ Ixodes ricinus, який здатен передавати збудника кліщового вірусного енцефаліту. На щастя, в Україні існує лише дві епідемічні зони – на території Автономної Республіки Крим та в деяких районах Волинської області. Якщо хтось збирається на відпочинок в ці регіони, рекомендую звернутися в місцеву санепідемстанцію, де можуть надати конкретну інформацію щодо епідситуації в певному районі.

Іксодові кліщі нападають на всіх стадіях розвитку, на відміну від тих же комарів, де тільки самки кусають. Для того, щоб у них настала друга фаза розвитку, їм необхідно напитися крові. В залежності від виду кліщів, вони можуть нападати активно. Наприклад, луговий кліщ буде рухатися у напрямку вибраної жертви, а лісовий кліщ частіше всього буде очікувати свою жертву десь на траві, на кущах чи гілках дерев. Тому людям, які зібралися на відпочинок, пропонується одягти відповідний одяг, щоб були закриті всі частини тіла, так як кліщ не нападає одразу, а поступово пересувається по одягу в пошуках місця, де йому буде зручніше всього присмоктатися. Щоб зняти вчасно «нападника», відпочиваючим пропонується кожні дві години оглядати один одного на наявність кліщів. Виявленого кліща обов’язково треба зняти. Не рекомендовано це робити голими руками, краще або серветкою, або іншим одягом, щоб не роздавити кліща руками. Навіть якщо кліщ знятий, а його частинки потрапили в мікротріщинки тіла, то можна все одно отримати частину збудників.

Також для захисту можна використовувати репеленти, але вони не зовсім будуть відлякувати кліщів. Якщо кліщ буде дуже голодний або їх буде велика кількість, то все одно деяка частина з них може знайти собі місце на тілі. Тим більше, що наносити репеленти рекомендовано не на шкіру, а лише на одяг. Якщо ж кліщі вже потраплять на відкриті частини тіла, то все одно можуть присмоктатися. Тобто, головне - захистити себе від нападу кліща. Якщо він вже напав, то якомога скоріше його зняти, і місце укусу обробити будь-яким антисептиком.

Як правильно знімати кліщів?

Ольга Сагач: Для того, щоб голівка не залишилась в тілі, треба знімати кліща не ривком, а поступово, витягуючи його з тіла. Якщо ж це сталося, то необхідно цю ділянку обробити антисептиком та видалити рештки кліща так, як ми видаляємо занозу. Можна голкою, попередньо обробленою антисептиком, видалити залишки кліща та ще раз обробити рану. Інколи рекомендують обробити олією. Дійсно, це ускладнює дихання кліща, але він під олією буде дуже повільно виходити із організму. І це тільки в тому випадку, якщо недавно присмоктався, то може сам вийти. Але у нього така морфологія, що голівка в тілі знаходиться настільки міцно, що кліщ сам не може вийти, тому він просто загине і все одно його доведеться видаляти. Крім того, через олію він стане слизьким і його складніше буде видалити, тому я рекомендую це зробити просто серветкою. Краще всього марлею, бо вона має більш цупку структуру, тож краще буде захватити кліща. Можна обернути його ниткою і поступово накручувати її, розкатуючи самого кліща і повільно витягати його з тіла.

Чи можна застосовувати для видалення кліщів одеколон?

Ольга Сагач: Одеколон хоч і слабенький, але теж антисептик, ним також можна обробити рану.

Ви кажете, що тільки на Волині і в Криму є енцефалітні кліщі. Загрози яких захворювань є на решті території України?

Ольга Сагач: Саме на Волині і Криму зустрічається кліщовий вірусний енцефаліт, але кліщі здатні передавати не тільки цей вірус, а й багато бактерійних хвороб, бабезіоз, який більш небезпечний для тварин, ніж для людей. Що стосується хвороби Лайма (бореліоз), то він на сьогодні виявляється в 23 регіонах України. Важливо розуміти, що такого поняття як енцефалітний кліщ не існує, існує збудник, і не в кожному кліщі цей збудник є.

Які симптоми бореліозу?

Ольга Сагач: Блукаюча еритема, підвищення температури, почервоніння на шкірі. Коли кліщ присмоктується, він не викликає ні свербіння, ні болісних відчуттів, тільки через добу, коли починається запалення на шкірі, людина може його самостійно виявити. Тому і пропонується не чекати, коли почнуться якісь клінічні прояви, а під час відпочинку оглядати один одного кожні дві години, а після повернення додому обов’язково зняти одяг і оглянути один одного.

Ще в радянські часи ліси та парки обприскували спеціальним акарицидами. Чи зараз таке роблять?

Ольга Сагач: Всі ці акарициди є шкідливими для організму людини, тому масових обробок не робиться в цілях безпеки для людей. Зараз пропонується робити механічну розчистку в місцях відпочинку, де можуть накопичуватися кліщі.

Всі бояться сидіти під деревами, мовляв, саме звідти падають кліщі, особливо з дубів. Де вони насправді перебувають?

Ольга Сагач: Кліщі знаходяться в лісовій підстилці, але коли голодний кліщ полює, то він піднімається по траві або кущам на висоту 0,5-2 метри. Під дубом дуже щільний шар лісової підстилки, бо в дуба велике листя, тому під ним складаються сприятливі умови для розвитку кліщів. На деревах вони не живуть, можуть на чагарниках, кущах. Тому для відпочинку краще підбирати місця вільні та просторі.

Кажуть, що кліщі стали ближчими до нас, і навіть в парках та скверах можна постраждати від них. Чи правда це?

Ольга Сагач: В житті буває всяке. Був навіть такий випадок, що людина їхала в поїзді з відрядження, а в купе підсіли туристи. І ця людина звернулася до нас з укусами кліщів.

В парковій зоні можуть зустрічатися ті кліщі, які були занесені тваринами, яких до цього вигулювали в природній умовах. Але їх буде незначна кількість.

Скільки людей звертаються до СЕС з укусами кліщів?

Ольга Сагач: Санепідемстанція веде облік захворюваності, з укусами ж люди звертаються в травмпункти. Всім, хто зняв з себе кліща, потрібно звернутися до лікаря-інфекціоніста і протягом двох-трьох тижнів спостерігати за станом свого здоров’я. Якщо з’являється головний біль, підвищення температури, ломота в тілі, потрібно негайно звернутися до лікаря-інфекціоніста. Що стосується хвороби Лайма, людина може звернутися в районну санепідемстанцію, де лабораторія особливо небезпечних інфекцій проводить дослідження. Спочатку ентомолог визначить вид кліща, чи здатний він передавати хворобу, далі можна перевірити чи був цей кліщ носієм борелій. Після всіх аналізів лікар-інфекціоніст буде приймати рішення, назначати лікування чи просто спостерігати за людиною, яка постраждала від укусу.

Що стосується кліщового вірусного енцефаліту, то в цьому році ще не було жодного випадку захворювання, в 2010 році – 3, а в 2009-му – 8.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: