Валентина Чорновіл: «В могилу покладуть кістки не В`ячеслава»

Валентина Чорновіл: «В могилу покладуть кістки не В`ячеслава»

Сестра В`ячеслава Чорновола про скандал навколо ексгумації його тіла

Попри категоричні заперечення дружини та сестри В’ячеслава Чорновола, прокуратура почала ексгумацію його тіла. Це вже анонімно підтверджують джерела в Генпрокуратурі. Слідчі спрацювали в дуже дивний спосіб – цілком таємно та за спинами родичів, переконуючи останніх, що нічого не відбувається.

«Главком» вже отримав коментар Тараса Чорновола щодо цієї ситуації, зараз же пропонуємо почути версію подій від сестри В’ячеслава Чорновола Валентини, яка перша й повідомила нам про те, що сталося з могилою брата.

Смерть лідера Народного Руху України В’ячеслава Чорновола стала однією з найрезонансніших та найзагадковіших в історії незалежної України. Його загибель в автокатастрофі під Києвом окутана таємничістю та породила безліч версій того, що сталося: від випадкової аварії до політичного вбивства опонентами, які спеціально підіслали «Камаз», з яким зіштовхнулась машина В’ячеслава Максимовича.

Справу розслідують вже понад 11 років, проте до сих пір ніхто не може сказати щось напевне. Значних зрушень не було ні при Ющенку, ні при Януковичу. Навіть з’явилася версія, що після аварії Чорновіл залишився живим, але його добили невідомі. Коротше кажучи, питань тут явно більше, ніж відповідей. Проте ще під час свого призначення на посаду Генпрокурора Віктор Пшонка пообіцяв довести розслідування до логічного завершення.

Валентино Максимівно, можете розповісти, як ви дізналися про ексгумацію тіла вашого брата В’ячеслава Чорновола?

Офіційного повідомлення про ексгумацію не було. Я просто пішла сьогодні на цвинтар, до могили, адже сьогодні велике свято – Вознесіння. В цей день люди ходять на цвинтар, так само, як на проводи. До того ж я часто приходжу до могили брата. Я була там ще в понеділок, і з могилою все було гаразд. Сьогодні я туди завітала десь о пів на десяту. Побачила, що коло могили якийсь пісок розкопаний. Спочатку подумала, що то когось ховали, коли ж підійшла ближче, то побачила, що праворуч від могили В’ячеслава розкопаний асфальт й вирита яма. Тобто, с боку розкопали і підкопались.

Я одразу зрозуміла, що відбулося. Але ж Тарас 25 березня мені казав, що зараз не можна робити ексгумацію. Він хоч повністю від цього наміру не відмовлявся, але стверджував, що зараз цього робити не можна. Він припускав, що зараз вони просто заберуть його прах і покладуть чужі кістки, щоб ніколи вже ніхто не довідався правди. Насправді, ексгумація нічого б не дала, бо замовників би все одно не назвали б. Хоча вони ніби хочуть побачити, чи добивали В’ячеслава після аварії.

Тарас Чорновіл відмовлявся від ексгумації?

Так, він казав, що наполягатиме, аби цього не робили зараз. Очевидно, з нього не взяли письмового пояснення щодо цього. Справу Чорновола скинули вже в якесь слідче управління, вже не на рівні Генпрокуратури. Мовляв, кінчайте вже хлопці з тим Чорноволом. Ми з дружиною В’ячеслава – Атеною писали на ім’я Пшонки категоричну відмову від ексгумації. Потім до нас приходили зі слідчого управління, змушували писати ще одну заяву про відмову від ексгумації. Тобто, їх вже було дві. На 25 березня, роковини загибелі В’ячеслава, Рух подав Пшонці ще одне звернення – коли буде закінчено справу? Після цього Пшонка ще раз дав дорученні слідчим, і ці змусили мене написати вже третю заяву, що я категорично проти ексгумації.

Через деякий час до мене знову зателефонували слідчі, й заявили, що не можуть зв’язатися з Тарасом Чорноволом й попросили його телефон. Чи зв’язалися вони з Тарасом я не знала, але думала, що він розповів їм про свою відмову від ексгумації.

Тому побачивши, що могилу розрили, я одразу побігла до директора цвинтаря, щоб дізнатися, що там наробили. «То ми там асфальт новий маємо покласти, потріскався», - одразу заявив він мені. Найдивніше, що риючи яму для «покладання асфальту», вони попсували все навколишнє покриття. Версія купи не трималася, хоча директор цілком серйозно запевняв, що ексгумації не було. Я навіть на один момент заспокоїлася. Але ретельніше оглянувши місце зрозуміла, що він мені байки розповідав, там таки підривалися до могили В’ячеслава Чорновола.

Коли, на вашу думку, відбулася ексгумація?

Я думаю, десь перед світанком. Адже викопаний пісок ще зовсім мокрий. Якби вони дійсно хотіли замінити асфальт, то так би і зробили, а не лишили розриту могилу. Там всі люди ідуть повз могилу і говорять, що влада викопала В’ячеслава Чорновола. Проклинають їх усіх.

Вам в прокуратурі не підтвердили факт ексгумації?

Поки ще ні. Я зуміла додзвонитися Тарасу Чорноволу. Він має з’ясувати ситуацію, але також думає, що ексгумацію вже провели за нашою спиною. Ситуація виглядає дико – могилу розкопали, а нам офіційно ніхто нічого навіть не сказав. Не по-людськи це зовсім. Розумієте, за законом, якщо є постанова прокурора, то вони не зобов’язані питати родичів про ексгумацію. Але є ж і моральний бік. Вони завжди мають питати родичів, так прийнято. Принаймні, вони мали на ексгумацію взяти сина, народного депутата, або інших депутатів. При них все зробити, щоб не було потім зайвих питань та інсинуацій. Щоб ми хоч були впевненні, що слідчі покладуть назад прах Чорновола, а не когось іншого. Але дивлячись на те, як працює прокуратура, одразу виникає питання, що там щось нечисто. Переконана, що коли мене не допустять до праху, щоб я сама все побачила, то можна бути впевненим на 100%, що в могилу покладуть кістки не В’ячеслава. А потім правди вже ніхто не знайде.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: