Микола Рудьковський: Я не хочу стати лідером партії будь-що

Микола Рудьковський: Я не хочу стати лідером партії будь-що

Суперник Мороза про підкилимну боротьбу в соцпартії

Ще рік тому «Главком» назвав боротьбу за лідерство в напівмаргіналізованій соцпартії змаганнями павуків у банці. Тоді Василь Цушко отримав пост глави партії, але через рік соцзмагання знову актуальні.

Хоча СПУ має дуже примарні шанси на успіх на майбутніх парламентських виборах, боротьба за лідерство там зараз розпалилася не на жарт. Минулої неділі на з’їзді делегатам не вдалося обрати голову. Голоси фактично розділилися порівну між Олександром Морозом та Миколою Рудьковським. Більше того, під час закритого для преси зібрання прибічники обох кандидатів ледь не побилися, а прямо у залі роздавали компрометуючі Рудьковського непристойні листівки з дівчатами.

Другий раунд протистояння призначили за два тижня, на 14 серпня. Саме тоді делегати і мають визначити остаточну долю партії. Тільки от не дуже зрозуміло, за що така жорстка боротьба? Невже так важливо керувати партією, якій підготовлена доля ручної опозиції Банкової? Чи хтось може серйозно сприймає плани соціалістів набрати ледь не 5% голосів виборців наступної осені?

Своїм поглядом на ситуацію минулого тижня з «Главкомом» вже поділився Олександр Мороз. Зараз же пропонуємо вам точку зору одного з головних претендентів на посаду глави СПУ Миколи Рудьковського. Хто забув, раніше цей політик від бізнесу потрапляв у цілу низку гучних скандалів, починаючи від перельотів до Парижу з красунями за державний кошт на посту глави Мінтрансу, за що потім опинявся за гратами, до бійки з відомим регіоналом Нестором Шуфричем. Також важко забути й історію з підозрілими дипломами Рудьковського, через що тоді ще глава АП Кучми Дмитро Табачник навіть відмовлявся брати його на державну службу.

Про звичку до шикарного життя відомого соціаліста з «нафтогазовим забарвленням» ходять легенди. Він любить їздити на таких машинах, що всі теоретики соціалізму разом перевертаються у своїх трунах. Зумів оскандалитись Рудьковський і на зовнішньополітичному напрямі. Саме він був фігурантом однієї з найсерйозніших криз в українсько-туркменських стосунках.

Миколо Миколайовичу, чи вважаєте недільний з’їзд партії вдалим для себе?

Я б оцінював не з’їзд - він ще не закритий, а ситуацію навколо нього, яка склалася в інформаційному просторі. Бачу, що інтерес в суспільстві до ситуації в СПУ набагато більший, ніж навіть я очікував.

Скандали і розколи завжди цікавлять журналістів…

Скандалу ніякого не було, і розколу не було. Соціалістична партія ніколи не розколеться. Для мене приємно, що в суспільстві і серед журналістів є інтерес до майбутнього СПУ. Я теж вірю в її майбутнє, інакше б я не ставився наскільки серйозно до неї.

Думаю, що мій досвід проведення виборчих кампаній на посаді голови партії допоможе нам потрапити до парламенту не на мінімумі, а взяти достойний відсоток голосів. На місцевих виборах я очолював список на Чернігівщині - ми отримали третю фракцію в облраді. Ставлю за мету, щоб соціалісти на наступних парламентських виборах зайняли третє місце за кількістю депутатів.

У вас такі плани, ніби вже стали головою партії. Цієї неділі голоси розділились навпіл, що робите для перемоги над Морозом 14 серпня?

Протягом двадцяти років політику партії визначають її засновники, а це—закритий клуб. Я вважаю, що політику партії мають визначати також молоді та активні її члени, в яких є обґрунтовані політичні амбіції. До нас вступає багато молоді, у нас були молоді люди і відомі політики, яким не давали можливості рости, і це призводило до постійних внутрішніх конфліктів. Всі знають історію виходу з СПУ: Вінський, Ніколаєнко, Луценко, Чиж та багато інших. Замість того, щоб долучати до СПУ нових лідерів, керівництвом був сформований підхід, що люди йшли з партії. А це завжди зменшувало її вагу у суспільстві.

З іншого боку, якщо 14 числа я буду обраний головою, я започаткую таку практику, що лідер залишається на чолі тільки доти, поки з ним партія на виборах бере все більше голосів. Тобто, якщо ми на цих парламентських виборах візьмемо 5-7%, на наступних беремо 15%, а потім результат повертається до 12%, то лідер партії має написати заяву про відставку й готувати молодих лідерів, які його замінять.

Тільки з таким підходом можна прийти до ситуації, що соціалісти отримають більшість в парламенті, як це в багатьох європейських країнах. Коли ми проводимо соціологію, то 60% населення поділяє соціал-демократичну та соціалістичну ідеологію. Але голосують за харизматичних осіб, які представляють ліберальну ідеологію. Потім народ страждає і дивується, чому приймається таке пенсійне законодавство чи пускається земля на продаж.

Це справи далекого майбутнього. Який у вас є план, щоб виграти вибори 14 серпня? Мороз натякав, що ви збираєтесь купувати голоси делегатів…

Якби я пішов цим шляхом, то …. Це не партійні методи роботи - можна купити тільки ту партію, які існує лише на папері. Я дію шляхом переконань Вважаю, що колеги ухвалять рішення усвідомлено. Кожен має нести свою частину відповідальності за долю партії. Я свою несу. Якщо мені довірять, то я зроблю все, аби партія зайняла гідне місце в українському політикумі. У вищій лізі – в парламенті.

Що ж до натяків, то Спіноза колись казав: «Слова Павла о Петре говорят нам больше о Павле, чем о Петре».

Яким буде спосіб голосування на з’їзді: відкритий чи закритий? Були розмови, що за закритого голосування ви не можете його проконтролювати. Вдасться провести відкриту процедуру?

Взяти хоча б останнє призначення прем’єра Тимошенко. Її обирали піднімаючись, висловлюючись «за» чи «проти». Вважаю, що відкрите голосування – це форма політичної відповідальності. Фактично, іде вирішальний вибір між новим та старим у партії. Я спочатку не розумів як можна всередині партії приховувати свою позицію, що за недовіра?

А зараз ми вже можемо підтвердити, що була проблема фальшування складу делегацій. Деякі області, як Тернопільська, подали на з’їзд інші прізвища, аніж були проголосовані на конференціях. Ми обов’язково розслідуємо це питання і проінформуємо з’їзд про підробку рішення партійної обласної конференції. Я буду ставити питання про відповідальність осіб, які ввели в оману з’їзд. Це принципово, бо якщо ми хочемо легітимного обрання голови партії, то це не можна робити партійними квитками з переклеєними фотографіями.

Впевнений, ми маємо давати перспективу молодим. Я вважаю, що до списку СПУ на виборах до Верховної Ради, якщо буде прийнято закон про змішану систему виборів 50 на 50, не повинні потрапити колишні народні депутати. Всі старі соціалісти повинні піти на мажоритарні округи, а список має бути сформований з молодих і харизматичних лідерів. Коли вони пройдуть у парламент, то за 5 років сформують ядро соціалістів та будуть боротися за повну перемогу на парламентських виборах, а не за 5-7%.

Зі сторони ваша благородна теза виглядає не так гарно. Може здатися, що лідери партії тікають з корабля, який тоне. Адже список бар’єр не подолає, а тому краще у своєму регіоні спробувати виграти мажоритарку.

Я не поділяю вашу думку. Ви просто не настільки знаєте ситуацію. Наприклад, рейтинг соціалістів на Чернігівщині, де я очолював список, з 10% на місцевих виборах зараз ще зріс. Сподіваюсь, при застосуванні таких підходів до всіх областей, якщо мені з’їзд висловить довіру, принаймні центральна Україна буде знову давати не менше 15-20% за СПУ.

Ми від формальної партійної роботи перейдемо до активної. Переконаний, ми приречені повернути довіру виборця. Соціалісти є послідовними захисниками інтересів простих людей. Ми прийняли закон про дітей війни, але ні Тимошенко, ні діючий уряд його не виконують. Через це соціалісти у всіх райкомах партії по всій країні підготували більше 3 мільйонів позовів в суд. Більше 400 тисяч людей вже отримали виплати - хто по тисячі, хто по 1,5 тисячі гривень. Це колосальна робота.

Ми допомагаємо в міру наших можливостей дитячим садкам, школам, боремося разом з трудовими колективами проти закриття шкіл, ФАПів та лікарень. Адже це життя населених пунктів. Ми боремося за те, щоб підприємці виплачували паї.

… і все одно рейтинг СПУ по Україні не дотягує навіть до 1%...

Саме тому і потрібна зміна підходів в роботі.

Ви особисто підете у списку чи по своєму окрузі?

Якщо закон дозволить і партія підтримає.

Але ж ви кажете, що всі лідери мають іти в округи. Подасте приклад першим?

Абсолютно. Лідер не повинен ховатися за партійний список. Так само мають вчинити і інші партійці, які вважають себе авторитетами в СПУ. Вони мають піти до людей і отримати прямий кредит довіри.

Давайте повернемося до недільного з’їзду. На ньому делегатам роздавали картинки з вашим зображенням разом з якимись дівчатами. Хто за цим стоїть? Олександр Мороз?

Мені прикро бачити, що деякі члени партії, в тому числі й з керівництва, намагаються в недоречному контексті висловлюватися про мене. Я ще до з’їзду звернувся з публічною заявою до партійців, щоб не кидати ножі в спину та не нищити авторитету партії, публічно обливаючи один одного брудом—не можна так вести боротьбу за голоси. Я не хочу стати лідером партії будь-що. Якби я цього хотів, я б застосував усі методи, про які ви говорили.

Після всіх цих перипетій, чи зможете ви зжитися в партії з Морозом, якщо вас таки виберуть?

Думаю, Олександр Олександрович залишиться активним соціалістом й буде працювати на авторитет партії. Але на з’їзді, звертаючись до всіх делегатів, я казав, що у разі мого обрання не треба грати в інтриги та заважати. Дайте мені можливість організувати партійну роботу так, щоб ми змогли показати максимально високий результат.

Так само і я пообіцяв, що не буду заважати, я готовий не входити до політради, щоб потім керівники несли повну відповідальність за ситуацію в партії. Це чесна позиція на яку сподіваюсь і від свого опонента.

Тобто, я не ставлю за мету, очоливши партію, розправлятися з суперниками. Я хочу робити так, щоб до партії приходили молоді і динамічні люди, які поділяють нашу ідеологію, інтелігенція та середній бізнес.

За рік до виборів за це братися можна, але на виборах навряд чи дасть результат. Треба ефективна робота політтехнологів. Які нові політтехнологічні кроки ви можете запропонувати, і, головне, хто ваша команда технологів?

Я маю досвід успішних кампаній. На Чернігівщині я виграв вибори мера. Ми провели успішну кампанію на місцевих виборах і в рази покращили результат в порівнянні з президентськими. Повірте, справимось.

Можете назвати хоча б когось з цієї команди?

Не думаю, що про це коректно говорити зараз, повернемось до цієї розмови після 14-го.

Ви казали про багатьох людей, які пішли з партії. Той же Вінський з Ніколаєнком. Зараз у них свої проекти, чи можна очікувати, що ви будете повертати цих людей до СПУ?

Я притримуюся позиції, що, коли мене підтримають партійці на з’їзді, одним з головних моїх завдань буде об’єднання лівих та лівоцентристських сил навколо СПУ. Ми маємо формувати потужну лівицю.

Вже ж є такий проект, без вас його започаткували…

Проекту немає - наразі є лише пуста назва. Лівиця може стати альтернативою ліберальній владі. Справа у тому, що я не сприймаю партію Тимошенко, Яценюка чи Тігіпка якоюсь альтернативою до діючого уряду. Вони такі ж самі ліберальні партії, проводять ліберальну політику. Партія Тимошенко взагалі перебуває в об’єднанні ліберальних партій Європи.

Вас взагалі-то вигнали з Соцінтерну. Вас це не насторожило?

Нас не вигнали з Соцінтерну. Рішення ухвалює конгрес, якого не було. Була постанова, яка не ґрунтується на об’єктивній інформації. Ми зараз в тісному контакті з Соцінтерном, надали всю необхідну інформацію про ситуацію в партії. Впевнений, що конгрес не буде підтримувати проміжну постанову.

Все таки, Вінський з Ніколаєнком можуть повернутися?

Вважаю, що треба вести переговори з усіма політичними силами лівого спрямування. За дорученням політради партії я вів перемовини з соціал-демократами, з «Справедливістю» та іншими партіями щодо форми об’єднання. Вважаю, що є всі шанси їх успішно завершити

Фактично, зараз СПУ при владі. Ваш формальний голова, Василь Цушко, глава Антимонопольного комітету…

СПУ не є частиною влади. Виходячи з вашої логіки і БЮТ, і Яценюк входять до влади.

Поки Цушко був міністром, ви були при владі?

Василь Цушко написав заяву про складання повноважень голови. А партія на з’їзді ухвалила рішення про посилення опозиційної діяльності. Мені здається, дискусія знята

Ми до чого ведемо, ви, як опозиціонер, як вважаєте, Віктор Янукович виконує свою програму «Україна для людей»?

Думаю, що виборці мають оцінювати діяльність Президента.

Але ж і ви, як можливий лідер партії маєте мати свою оцінку дій Президента? Вас задовольняють його кроки?

Як можливий лідер партії, я має керуватися думкою своїх колег—на з’їзді була прийняти заява про посилення опозиційності. Вважаю, що є позитивні аспекти, як от налагодження співпраці з Росією, формування стабільної системи влади

Тобто, ви вважаєте, що нинішній стосунки з РФ української влади це налагоджена тісна співпраця?

Тут є об’єктивний фактор - зростання товарообігу.

Як вам не приховане протистояння керівництва обох держав останніх місяців?

А в чому протистояння? В тому, що Янукович хоче, аби угода, підписана Тимошенко, не виконувалась й була відмінена? В чому тут протистояння? Просто російська сторона не хоче отримувати менше за той самий товар. Протистояння сформував не Янукович, а Тимошенко.

Протистояння було б, аби український уряд в односторонньому порядку розірвав угоду. Зараз ідуть переговори.

Але є інша частина зобов’язань влади – соціальні. Їх Віктор Федорович має виконати, як це передбачалося в передвиборчій програмі. Соціалісти будуть на цьому наполягати. Тому я вважаю, що у Президента, якщо він хоче бути переобраним, є строк до наступних президентських виборів виконати взяті зобов’язання. Але він в жодному разі не має допустити звуження соціальних прав людей.

Янукович вже наробив помилок?

Я думаю, ви хочете почути точку зору партії—тому маєте говорити з її Головою, коли він буде обраний.

Але у вас же має бути передвиборча програма на посаду лідера партії. Маєте ж казати людям про ту ж пенсійну реформу…

Є абсолютно чітка позиція соціалістів по земельній реформі - ми не повинні дозволити розпродаж української землі. Ми пропонуємо дозволити закладати до банку право оренди для отримання кредитування, а не саму землю. Друге – ми повинні здійснювати викуп земельних паїв лише державним банком. З нашої точки зору, якщо ми хочемо, щоб власником в першу чергу був орендар земельної ділянки, не варто зараз здійснювати приватизацію.

Щодо пенсійної реформи – то це програмна позиція соціалістів. Не може бути здійснений наступ на соціальні права людей. Так само є антиконституційною спроба обмежити дію Закону «Про соціальний захист дітей війни» шляхом прийняття змін до бюджету. Сподіваюсь, депутати направлять подання до Конституційного Суду з цього приводу

Ми добиваємося безкоштовної освіти й медицини. Соціалісти свого часу наполягали, щоб був прийнятий закон про не менше як 50% держзамовлення для студентів державних вузів.

Коли ми були в уряді, то давали держзамовлення до 65 %. Ось в Австрії, де соціалісти при владі, всі без виключення студенти державних вузів навчаються безкоштовно, навіть іноземці. Я сам там так вчився.

Як бізнесмен не боїтеся, що в опозиції вас чекатиме доля того ж самого Жеваго, проти якого з усіх боків відкриті кримінальні справи?

Я добре пам’ятаю рекламу зі слоганом «Заплати податки – і спи спокійно».

В Україні це не діє…

Діє, якщо ви платите всі податки, не користуючись «чорними» та «сірими» схемами, то можете спокійно займатися бізнесом. Залучати аудиторські кампанії, і тоді до вас ніяких претензій не буде. Якщо ж ви оптимізуєте своє оподаткування, а так називається ухилення від податків, то для вас є катастрофою прихід перевірки.

Тобто, у вас все прозоро і чесно?

Я плачу податки – і сплю спокійно.

З ким із нинішньої влади у вас хороші стосунки?

Давайте подивимось на всіх політиків, які були депутатами Верховної Ради. Всі вони між собою спілкуються. Юлія Володимирівна Тимошенко спілкується із чинними членами уряду. Лідери опозиційних фракцій зустрічаються з прем’єр-міністром, обговорюють з ним питання і політичного, і економічного характеру. Так само всі зустрічаються і з представниками Адміністрації Президента, і з самим Президентом. Політика – це не війна, політика – це відстоювання своїх позицій своїх виборців. Сама суть політики-в спілкування заради суспільного блага. Не можна бути політиком, якщо не спілкуватись з опонентами—яким чином тоді шукати рішення і компроміси—мовою жестів?

Мороз в одному з останніх інтерв’ю натякнув, що буде захищати ідеологію соціалізму, а ви будете працювати на Партію регіонів…

Олександр Олександрович в тому ж інтерв’ю сказав, що Рудьковський не є залежним від влади, і я вдячний йому, що він поставив крапку таким чуткам. За людину говорять не слова, а кроки. Подивіться всі мої голосування в парламенті – не знайдете жодного антисоціального голосування. Я завжди керувався своєю совістю, своїми політичним переконаннями і дотримувався партійної дисципліни. Ми в опозиції.

А чи не буде це опозиція, підконтрольна Банковій?

Якби ви побували на з’їзді…

Так він же був закритий…

…То побачили б, що керувати СПУ чи її політрадою з Банкової чи обох сторін вулиці Грушевського неможливо. У нас 150 тисяч членів партії, партії 20 років. Це люди, які пережили Україну без Кучми, роки опозиції, звільнення з роботи, затримання в наручниках… Вони нічого не бояться. І ставши керівником партії, я буду керуватися рішеннями з’їзду і позицією більшості членів партії.

Вважаю, що з’їзд прийняв правильне рішення про посилення опозиційної діяльності. Але я категорично проти старих підходів, коли прийняли рішення, написали постанову – і пішли рибу ловити. Це повинна бути реальна опозиційна діяльність з протестами проти підняття тарифів, конкретними пропозиціями проти реалізації закону про продаж землі. Має бути ефективна робота з профспілками і трудовими колективами проти прийняття нового дискримінаційного Трудового кодексу. Соціалістична партія може бути надзвичайно ефективною, бо лише в соціалістів є розгалужена по всій країні структурована партійна система. Всі інші обмежуються тільки обкомами.

Зараз багато говорять про ваші зв’язки з головою Адміністрації Президента Сергієм Льовочкіним.

А в чому вони полягають?

Тобто інформація, що ви частий гість його кабінету, не відповідає дійсності?

Це абсолютні дурниці. Я вважаю, що це – міф, який використовують мої партійні опонентами. Але ж це шкодить в цілому іміджу партії вцілому! Якщо Олександр Олександрович зустрічається з Віктором Федоровичем, ніхто ж в партії цього і не подумає засуджувати. Я зустрічаюсь в парламенті з членами Партії регіонів, але так саме дружу із членами «Нашої України». У мене давні особисті дружні стосунки, скажімо, з Олесем Донієм. Ніхто ж не каже, що я координую свої політичні кроки з «Самообороною»…

Чи спілкуєтесь з Нестором Шуфричем? Він дуже вам допомагав, коли вас переслідували і арештовували, потім між вами був скандал…

Я потисну йому руку при зустрічі.

Справу Луценка можете оцінити? Ви дружили свого часу, вас так само намагалися посадити…

В нас були різні стосунки з Юрієм Віталійовичем. Коли він був міністром внутрішніх справ, а мене судили в Печерському суді, то Луценко переконував керівництво уряду, щоб вони здійснювали тиск на Печерський суд. Мовляв, якщо Рудьковському дадуть строк, то буде демонстрація боротьби з корупцією. Але судді, навіть під тиском, не змогли знайти для цього підстав і в кінці кінців закрили справу. До речі, Вовк, який головує на процесі Луценко – це той самий суддя, що прийняв рішення про мій арешт. Тоді нинішня опозиція казала, що справедливий суддя.

Юрію Віталійовичу я не заздрю. Мені шкода жаль його сім’ю, бо завжди родичі переживають в сто разів більше, аніж той, хто проходить через судовий процес. Щиру раджу йому брати добрих адвокатів.

Фото прес-служби М. Рудьковського.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: