Лишения «Свободы»

Лишения «Свободы»

Интервью с Вадимом Колесниченко и Олегом Тягныбоком

Вчера в Украинском доме открылась выставка «Волынская резня: польские и еврейские жертвы ОУН-УПА». Представители ВО «Свобода» организовали пикетирование выставки, и одновременно попытались сорвать пресс-конференцию, посвященную ее открытию. В ситуацию вмешались сотрудники милиции, которые достаточно жестоко обошлись с представителями партии, среди которых были журналисты и помощник народного депутата: они были арестованы. Лишь вечером их выпустили на свободу после того как Шевченковский суд не нашел в их действиях нарушений правопорядка.

«Главком» связался для интервью с представителями обеих сторон конфликта - лидером «Свободы» Олегом Тягныбоком и одним из организаторов выставки, народным депутатом от ПР и главой общественной организации «Русскоязычная Украина» Вадимом Колесниченко.

Отметим, что Олега Тягнибока «Главком» застал в Киеве, а Вадим Колесниченко был вчера вечером в Москве, потому, сославшись на то, что находиться в роуминге, был более лаконичным.

-- «Все починається з малих акцій. Нехай тільки спробують чинити репресії. Вони побачать адекватну реакцію!»

Пане Олег, яку ціль переслідували ваші активісти сьогодні зранку? Чи писали ви до цього заяви до правоохоронних органів про якесь порушення закону с боку організаторі виставки сами через зміст експонатів?

Коли стало відомо про проведення цієї виставки, київська організація «Свободи» офіційно звернулася до СБУ з вимогою заборонити її, тим більше з такою ганебною назвою. Про проведення мітингу ми офіційно повідомляли владі міста Києва.

Цю виставку організовували люди, яким у Європі зараз забороняють будь-які виступи, їх взагалі ніхто не сприймає. Зате вони знайшли пристанище тут в Україні! Виставка носила закритий характер і туди нікого не пускали з вулиці, а ті хто пройшли – потрапили туди за посвідченням журналістів: це члени нашої організації які є журналістами або дописують до партійних видань. Решта людей були на вулиці і проводили пікет на абсолютно законних підставах. На привеликий жаль ні міська влада Києва, ні правоохоронні органи, зокрема СБУ, які повинні були відреагувати і не дозволити проводити подібні українофобські заходи в Україні абсолютно не прореагували.

«Свобода» ще раніше попереджала, оголосивши, що ми формуємо національну опозицію, що будь-які прояви українофобії будуть присікатися и ми будемо звертатися до громадськості і повідомляти про намагання провести антиукраїнські акції в Україні.

Ця виставка була спрямована на розпалювання міжнаціональної і релігійної ворожнечі, приниження національної честі і гідності українців. Навіть теперішнє чинне українське законодавство, той же Кримінальний кодекс, має відповідні норми, які дають можливість заборонити всім тим одіозним фігурами типу польського ксьондза Тадеуша Залесського не те що проводити тут якісь акції, але й просто в’їжджати на територію України.

{1-}

Ви розумієте, що, якби не було такої акції сьогодні, то громадськість би і не знала про те, що є така виставка, а зараз багато хто захоче її відвідати?

А що це за страусина логіка? Може тоді взагалі нам, українцям, скласти руки за спиною і почвалати на цвинтар? Даруйте, але як це не реагувати, коли в центральному виставковому залі української держави, на центральній площі і вулиці проводяться антиукраїнські заходи? Я взагалі не можу уявити як таке могло б статися у Польщі, Росії чи Ізраїлі.

Ми звернули на це увагу. Тим більше, що патронує всю цю подію депутат Колєснічєнко, що зібрав провладну пресу, яка без особливої нашої участі прорекламувала би подібні моменти.

Чи пошкодили ваші активісти якісь експонати виставки?

Це абсолютне брехня! Є відеозйомка і на цій зйомці все чітко зафіксовано.

Ми вважаємо, що цих експонатів бути не повинно і їх треба було забрати, але ніхто їх не чіпав. Було знищено якась не то листівка, не те брошурка і то її раніше подарували нашому представникові організатори виставки. Але ж це не експонат, це була його власність!

Як все було: була закрита прес-конференція, журналісти почали ставити запитання, Колєснічєнко дав вказівку людям у цивільному вивести людей, які ставили незручні для нього питання. Ці люди, як виявилося, будучи в цивільному, були співробітниками міліції. Чому це вони виконували вказівку народного депутата? Це якісь нові повноваження органом правопорядку?

Чи будуть затримані у четвер звертатися до правоохоронних органів з приводу перешкоджання діяльності журналіста?

Скажімо, затриманий Андрій Мохник, заступник голови «Свободи», керівник Київської організації, член політради «Свободи» Ігор Мірошниченко мають на це повне право.

Що ви будете протидіяти проведення акції «Потяг перемоги» та намірів уряду допустити до участі у святковому параді на Хрещатику російських військових?

Подібними кроками до того що сталося в Українському домі, влада сама провокує нові подібні акції. Вони зараз не мають масового характеру, але це може статися вже найближчим часом. Все починається з малих акцій, але нехай тільки спробують чинити репресії, вони побачать адекватну реакцію.

Щодо потягу та параду: є українське законодавство, що забороняє подібні речі. Якщо буде порушуватися українське законодавство, в тому числі щодо присутності іноземних військових на території України, звичайно що ми реагуватимемо – і силами «Свободи» і тих людей, які нас підтримують.

-- «Если у больных весенние обострения и больница их не в состоянии принять, то пусть их принимают в камеры и там лечат»

Господин Колесниченко, почему для выставки был избран формат фотовыставки, а не демонстрации каких-то подлинных архивных документов? Ведь фотодоказательства часто бывают спорными, как в истории c фотографией повешенных якобы украинскими националистами польских детей?

Это было сделано для того, чтобы, во-первых, сохранить документы от вандалов и варваров. Как показал опыт, это было сделать правильно. Во-вторых, это позволило сделать выставку мобильной, удешевило процесс организации выставки, и теперь ее удобно будет возить по стране.

Желающие удостоверится в документальности этих материалов – пожалуйста, указывайте, что является неправдой. Мы вам дадим аргументированные ответы. Если вы в свою очередь желаете что-то опровергнуть – предоставляйте документы.

{2-}

То есть вы все же собираетесь провезти эту выставку по всей Украине?

Однозначно! Знаете, странно обсуждать документальную достоверность того, что в Польше действительно существуют памятники и могилы полякам, пострадавшим от рук УПА. Кто не верит – пусть поедет посмотрит!

Но ведь наверняка «Свобода» попытается снова воспрепятствовать проведению этих выставок!

Пусть правоохранительные органы обеспечивают то что им положено – охрану правопорядка! Если у больных весенние обострения и больница их не в состоянии принять, то пусть их принимают в камеры и там лечат.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: