Володимир Поліщук: «У нас вчора затримали 7 людей, а у Бостоні – 50»

Володимир Поліщук: «У нас вчора затримали 7 людей, а у Бостоні – 50»

Масові акції під стінами Печерського суду під час оголошення вироку Юлії Тимошенко пройшли без особливих ексцесів.

Масові акції під стінами Печерського суду під час оголошення вироку Юлії Тимошенко пройшли без особливих ексцесів. Правопорядок забезпечувало більше 1 000 правоохоронців. Було затримано 7 людей за «дрібне хуліганство», долю яких вирішить Шевченківський райсуд. Як запевняє київська міліція, ні снайперів, ні водометів не було, а тілесні ушкодження отримала лише одна дівчина. Проте журналісти нарікають, що правоохоронці були з ним «не дуже толерантні».

Про це в прес-центрі «Главкому» розповів начальник управління зв’язків з громадськістю ГУ МВС в місті Києві Володимир Поліщук.

Володимир Поліщук: «Вчора жодний снайпер не долучався до охорони громадського порядку»

Напередодні Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв рішення щодо заборони проведення цих масових акцій в центральній частині столиці. Йшлося про вулицю Грушевського, Хрещатик, Шовковичну, Європейську площу, Майдан Незалежності та інші. Втім, незважаючи на таку заборону, в ЗМІ та мережі інтернет з’явилися заклики деяких політиків все ж таки збиратися біля суду та порушувати таким чином рішення суду. В зв’язку з тим, що до Київської міської державної адміністрації, до управління внутрішньої політики, надійшло заявок на 35 тисяч від тих людей, які збирали прихильників Юлії Володимирівни і також 200 чоловік – симпатиків Калашникова, було прийнято рішення про максимальну кількість людей, які охоронятимуть порядок, - близько 2 000. Але організатори акцій у своїх заявках, як правило, перебільшують кількість учасників. Зазвичай під стінами Печерського суду перебувало 60-70 чоловік. Отже, було вирішено задіяти близько 200 представників міліції та 30-35 чоловік підрозділу «Грифон», які виконують свої функції в будівлі Печерського суду. Але, зважаючи на те, що в ЗМІ з’явились певні заклики збиратися та повідомлення СБУ про можливі теракти, ця кількість правоохоронців була збільшена. Вчора їх було 1 000 – 1 100 чоловік із числа працівників київської міліції, полку особливого призначення «Беркут», військовослужбовців Північного територіального командування внутрішніх військ України.

Надзвичайних подій не було, крім реалізованої спроби перекрити рух центральної вулиці Києва, яка була локалізована, мітингувальників відтіснено на тротуар і забезпечено рух автотранспорту чотирма смугами. Під час цього було затримано 7 найбільш активних учасників протиправних дій, їх доправили до Шевченківського райуправління київської міліції і щодо них склали адміністративні протоколи. Також відзначилися своєю поведінкою представниці жіночої організації «Femen», яких знімали з козирка будівлі ЦУМу та доправляли до територіального відділу на Прорізній Шевченківського райуправління міліції.

Вчора все починалося з того, що на тому боці, де Печерський суд, зібралося близько 100 прихильників Тимошенко і 100 – Калашникова. А на протилежному - 160 прихильників Калашникова і 60 прихильників БЮТ. Потім ця ситуація почала змінюватись, їх стало набагато більше, десь до 3-4 тисяч людей перебувало у цьому районі, тому припустити взагалі можливість відсутності там сил міліції не можна, бо інакше вони б почали розбиратися і могла статися трагедія. Ми вивчаємо іноземний досвід, бачимо, як охороняють порядок в різних країнах сталої демократії. Ви чули повідомлення зі США, де вчора, коли у нас затримали 7 людей, у Бостоні – 50 за певні дії, коли ті проводили акції на дозволеній площі, але вирішили вийти за її межі та перекрити рух. Навіть в таких демократичних країнах до охорони громадського порядку ставляться дуже серйозно.

Що зараз відбувається із затриманими? Коли їх відпустять?

Володимир Поліщук: Вчора до Шевченківського райуправління київської міліції приїхали кілька народних депутатів від БЮТ, які слідкували за дотриманням прав затриманих, дивилися, як складалися відповідні адміністративні документи. П’ять із затриманих за адміністративним протоколом за ст. 173 Кодексу України про адмінпорушення провели ніч у Шевченківському рай управлінні. Сьогодні Шевченківський райсуд визначатиме їм покарання, тим, хто здійснив, на нашу думку, дрібне хуліганство. Сергій Мельниченко – керівник Коаліції учасників Помаранчевої революції у зв’язку з тим, що він є інвалідом ІІ групи, його ще вчора відпустили, він також мав самостійно з’явитися до суду. З феміністками провели профілактичну бесіду і вчора відпустили по домівках.

Чи дійсно вчора під час суду на судді Кіреєву був бронежилет?

Володимир Поліщук: Не знаю, чи був на ньому бронежилет.

Були вчора задіяні снайпери чи це було просто спостереження?

Володимир Поліщук: Вчора були деякі повідомлення про те, що міліція застосувала слізогінний газ. Потім «5 канал» побачив десь на даху снайперів, але потім вже УП надрукувала фотографію і зробила висновок, що це були ваші колеги – фотографи, які, мабуть, хотіли зробити панорамний знімок тих подій, які вчора відбувалися на Хрещатику.

Тобто, снайперів не було?

Володимир Поліщук: У складі київської міліції снайперів взагалі немає. Є вони у спеціальних підрозділах внутрішній військ МВС України та в Службі безпеки України. Але вчора жодний снайпер не долучався до охорони громадського порядку або до своєї роботи на дахах будинків міста Києва.

Скільки правоохоронців вчора отримали травми під час акції?

Володимир Поліщук: Деякі телеканали показували кадри, де кільком працівникам міліції були нанесені удари. Один майже лежав на асфальту, корчився від болю. Але якихось повідомлень про те, що вони дістали серйозних тілесних ушкоджень, немає.

З лікарні швидкої медичної допомоги надійшло повідомлення від лікарів про те, що туди доправили дівчину – учасницю табору БЮТ. Це киянка, 1987 року народження, яка отримала забій хребта. Туди виїжджала слідчо-оперативна група Деснянського райуправління, згодом туди приїхали представники Шевченківського райуправління, які були присутні, коли їй робили знімок та брали певні пояснення. Під час масових заходів якась драбина біля сцени БЮТ впала та дещо її ушкодила. Інших повідомлень про тілесні ушкодження як учасників, так і правоохоронців, які охороняли правопорядок, не надходило.

Чи є у київської міліції водомети? Чи розглядалась можливість їх застосування вчора?

Володимир Поліщук: За нашими річними планами періодично проводяться навчання, які спрямовані на охорону громадського порядку під час культурно-видовищних, спортивно-масових заходів. Так само йде підготовка до «Євро-2012», тому, звичайно, певна техніка у складі МВС є, але вона не перебуває на балансі київської міліції, а у внутрішніх військах. В Нових Петрівцях є техніка, водомети і т.ін., але їхнє застосування взагалі не розглядалося.

Але їх нещодавно бачили на Бульварі Лесі України…

Володимир Поліщук: Так, в деяких інтернет-виданнях були такі фото. Ці водомети перебувають на балансі внутрішніх військ і їхнє пересування я не конролюю, керівництво київської міліції тим більше.

Ми розглядаємо застосування такої техніки, коли є грубі масові порушення громадського порядку, коли людям загрожує реальна небезпека, коли б’ють машини, вітрини магазинів. У нас такої ситуації ніколи ще не було і, дай Боже, щоб і не було, як в інших європейських країнах.

Міліція у нас доволі толерантна, затримують лише тих, хто є активними учасниками протиправних дій. Якщо ви уважно подивитесь відео, то побачите, якому надзвичайному фізичному та психологічному тиску піддаються правоохоронці, хлопці по 18 років, як їх обзивають. І це відбувається у всі роки, хоча, мабуть, серед тих, хто вчора охороняв порядок, був великий відсоток тих, хто, реалізовуючи своє виборче право, голосував за Тимошенко. Це звичайні хлопці, завданням яких було не допустити бійок та грубих порушень. За тиждень у нас відбувається близько 100 різноманітних акцій, більшість з них - політичні. Люди їдуть зі всіх регіонів, всіх міст та під стінами владних структур висловлюють свої проблеми. Ми кожного разу звертаємось до людей про те, що, реалізовуючи своє конституційне право, робіть це у мирний спосіб і не йдіть під лозунги тих політиків, які мають недоторканість і їх ніколи в житті не привезуть до Шевченківського райуправління в якості затриманих. Вони закликають людей порушувати порядок та перекривати магістралі, що вже є кримінальним злочином.

Щодо толерантності, то правоохоронці не дуже добре поводили себе з пресою. Вчора представники ЗМІ були затиснені в кільце, а журналісту одного з телеканалів не давали передати камеру оператору?

Володимир Поліщук: Вчора в сьомій годині ранку начальник київської міліції проводив там оперативну нараду та інструктаж людей. Він казав про те, що правоохоронці мають бути толерантними і мають бути дотримані всі права людей. В залі суду прибрали лавки, аби близько 100 журналістів могли потрапити на засідання суду. Я всіх намагався провести, на початку 10.00 ми завели ще 15 журналістів. Інша була проблема: журналісти, які були у дворику, не могли сходити у туалет, бо вийшовши за межі, тяжко було потрапити назад. А встановлені там біотуалети були переповнені.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: