Ольга Богомолець: «Рак шкіри серед онкологічних хвороб за десять років вийшов з третього місця на перше»

Ольга Богомолець: «Рак шкіри серед онкологічних хвороб за десять років вийшов з третього місця на перше»

Українцям треба вчитися розумно засмагати ...

Українцям треба вчитися розумно засмагати, бо за останнє десятиліття сонце стало дуже агресивним, а ризик отримати рак шкіри чи меланому, значно підвищився. Лікарі закликають не легковажити, бо навіть сонцезахисні креми не зменшують небезпеку. В першу чергу, треба захистити дітей, які є найбільш вразливими. На сьогодні в більшості європейських країн користування солярієм особам до 18-ти років заборонено, тому що сонячні опіки, отримані в дитинстві, призводять до ризику розвитку меланоми, від якої сьогодні в Україні надзвичайно високий рівень смертності. Як на пачці цигарок написано, що куріння може призводити до раку легенів, на кожному солярію має бути чорна стрічка із написом: «Засмага призводить до розвитку раку шкіри та меланоми».

Про це в прес-центрі «Главкому» розповіла громадський діяч, Заслужений лікар України, професор, доктор медичних наук, Головний лікар Інституту дерматології та косметології Ольга Богомолець.

Ольго Вадимівно, наближається спекотний період, як захистити шкіру під час перебування на сонці?

Ольга Богомолець: Засмага є захисним механізмом організму, таким чином організм виставляє захисну парасольку, тому що темний колір завжди поглинає більше опромінення, ніж світлий. У людей зі світлою шкірою включається механізм засмаги, а у людей з темною – не включається, бо вони вже захищені. Засмагу людина набуває протягом приблизно 3-х тижнів на рік, вона тримається на шкірі протягом 3-х місяців і зникає. Але сумарна мутагенна дія ультрафіолетового опромінення на ДНК клітин зберігається протягом всього життя, тобто пам'ять про всі засмаги життя буде сумуватися в ДНК клітин. В певний момент включаються механізми, які порушують процес ділення клітин і запускають онкологічні процеси, внаслідок яких клітини забувають, з якою швидкістю їм потрібно ділитися.

Як утворюється засмага? В шкірі є клітини меланоцити, які синтезують меланін – пігмент, який надає волоссю та шкірі темний колір. Збільшення кількості меланіну приводить до такого явища як засмага, а збільшення кількості самих меланоцитів призводить до такого явища як родимка або родима пляма. Засмага – це шлях захисту організму для того, щоб в глибші шари шкіри і внутрішні органи не потрапляло ультрафіолетове випромінювання, адже шкіра є найбільшим за площею органом, його площа понад 2 квадратних метри.

Є люди, яким категорично не можна засмагати, вони генетично походять зі скандинавських країн. Вони народжені ближче до полюсу, мають дуже світле волосся та очі та зовсім не мають пігменту меланіну. Скільки б вони не засмагали, у них механізм захисту не включається, тобто вони не засмагають, а згоряють, і у них поступово збільшується кількість родимок та родимих плям. Через певний час це обов’язково призводить до утворення раку шкіри або меланоми. За статистикою контингенту людей, які живуть в Сполучених Штатах Америки, мігранти зі скандинавських країн, які живуть на Флориді або на Маямі, в майже 100% випадків є пацієнтами онкодерматолога, тому що захисних механізмів у них генетично не існує. Цим людям потрібно жити біля полюсу, де навантаження ультрафіолетового випромінювання менше.

Чому зараз настільки актуально стоїть питання засмаги? Тому що в світі рак шкіри в структурі онкологічних хвороб за десять років вийшов з третього місця на перше. Це відбулося, тому що внаслідок науково-технічного прогресу все більше відбувається викид фтор-хлор-вуглеводню, внаслідок чого іде розщеплення молекул озону – шару, який оточує нашу земну кулю і виконує функцію фільтра для певного спектру ультрафіолетових променів. В світі синтезу озону не існує, тобто вже не буде більше того запасу кисню, який був на момент утворення землі. Озону немає де більше взятися, внаслідок чого почали утворюватися озонові дірки над певними країнами, де був дуже високий викид фтор-хлор-вуглеводню. Але повітря знаходиться в постійному русі, озонові дірки затягнулися, а внаслідок цього товщина озонового шару над всією земною кулею зменшилася.

Від зменшення озону, яке буде прогресувати, сьогодні на нашу з вами шкіру потрапляє зовсім інший спектр ультрафіолету, ніж на шкіру наших з вами бабусь 30-40 років тому, коли можна було знаходитися на сонці і не згоряти. Зараз же на сонці вже через 30-40 хвилин можна відчути опік. Цей інший спектр, який потрапляє на шкіру, має мутагенну дію на ДНК клітин, тобто клітини забувають, з якою швидкістю їм потрібно ділитися і запускається механізм утворення раку шкіри та меланоми.

Рак шкіри – це пухлина, яка з’являється з кератиноцитів (клітин шкіри, які мають тілесний колір). Меланома – одна з найбільш злоякісних пухлин, яка утворюється з клітин меланоцитів (темних клітин). Сьогодні абсолютно всіма експертами з усіх країнах визначено, що вплив ультрафіолету має визначну і найголовнішу роль у формуванні раку шкіри та меланоми. Доведено, якщо в дитинстві було більше 3-х сонячних опіків, вони збільшують ризик розвитку меланоми, а сонячні опіки, які людина отримала в дорослому віці, збільшують ризик розвитку раку шкіри.

Засмага і ультрафіолет є не тільки факторами ризику щодо утворення раку шкіри та меланоми, а вони також викликають фотостаріння. В момент народження у нас запускається механізм старіння клітин, ми старіємо протягом всього нашого життя - це фізіологічне старіння. А фотостаріння – це активний механізм, коли внаслідок зловживання ультрафіолетом процеси старіння відбуваються значно швидше. Заявляються зморшки, шкіра темнішає, з’являються пігментні плями – це фотостаріння. Щоб визначити, чи людина вже має запущений цей механізм, потрібно порівняти шкіру плечей, які весь час знаходяться на сонці, та сідниць, які майже завжди захищені від сонця. Якщо ж на плечах є веснянки, пігментні плямки та більше родимок, значить, що механізм фотостаріння запущено.

Мода на засмагу була введена в 60-х роках ХІХ століття Коко Шанель, до цього цінувалася аристократична блідість. Засмаглими були тільки ті люди, які тяжко фізично працювали. Люди, які могли собі дозволити не бути на сонці, користувалися парасольками, рукавичками, щоб зберігати блідий колір шкіри, і вони мали рацію. Коли була введена мода на засмагу, психологічно відбулася зачіпка, що якщо ти маєш певний рівень достатку і можеш собі дозволити відпочивати десь, це означає, що ти людина більш високого рівня. Таким чином, на соціальному рівні засмага вплелася в наше життя і була нам привита на рівні культури. Як на пачці цигарок написано, що куріння може призводити до раку легенів, на кожному солярію має бути чорна стрічка із написом: «Засмага призводить до розвитку раку шкіри та меланоми». На сьогодні в більшості європейських країн користування солярієм особам до 18-ти років заборонено, тому що сонячні опіки, отримані в дитинстві, призводять до ризику розвитку меланоми, від якої сьогодні в Україні надзвичайно високий рівень смертності.

Що б ви порекомендували людям?

Ольга Богомолець: Людям, які мають скандинавський тип шкіри (русяве, світло-русяве волосся, голубі, зелені чи сірі очі), а також руді люди, які практично ніколи не засмагають на сонці, бо у них засмага починається з опіку, на сонці потрібно перебувати до 10 години ранку та після 15-16-ї дня, решта часу вони мають бути або в тіні, або користуватися котоновим одягом. Трикотажний одяг є значно гіршим, тому що під ним не відбувається конвекція повітря, тобто шкіра не охолоджується. Відбувається не тільки кумулятивний вплив ультрафіолету, та ще й термічний вплив на ДНК клітин. Тому родимки ні в якому випадку не можна заклеювати, бо під пластиром відбувається термічний ефект і посилюється негативний вплив.

За статистикою Сполучених Штатів Америки, де сонцезахисними кремами користуються вже понад 15 років, не відбулося зменшення ні кількості раку шкіри, ні меланоми, а, навпаки - вони прогресивно зростають.

Особливо потрібно бути уважними чоловікам, які мають облисіння на волосистій частині голови. Ті місця, де було волосся, а тепер його немає, дуже сильно поглинають ультрафіолет, тому що шкіра мала бути захищена волоссям «плюс» вона знаходиться перпендикулярно до опромінення. Місця, де найчастіше виникають ділянки раку шкіри у людей після 40-ка років, – волосиста частина голови, вуха, ніс, губа.

Крім цього, пам’ятайте, що чим вище ви піднімаєтеся в гори, тим сильніший вплив ультрафіолету, навіть якщо це ліс, і навіть якщо це гори на півночі. В місті хмарочоси, які мають дзеркальні поверхні, віддзеркалюють сонячне опромінення, тому в місті вплив сонячного опромінення більше, ніж на лужку чи десь на природі.

Отже, перший тип шкіри – альбіноси, другий – скандинавський, третій – це люди, які мають темно-русяве чи темне волосся, карі очі і світлі шкіру, вони легко засмагають. В людей з третім типом шкіри трошки більший люфт щодо того, як їм можна засмагати, але якщо говорити про час-пік, то це оптимальний час для того, щоб з 11 до 14-15 годин зробити сієсту.

Найкраще встати зі сходом сонця, тому що існує механізм природного захисту від шкідливого впливу ультрафіолету, який запускається за допомогою інфрачервоних променів, які також є в спектрі сонця, і їх можна зловити тільки на сході сонця. Якщо людина встає разом з сонцем і ловить ці сонячні промені, вона майже на цілий день має захист від ультрафіолету. Саме тому статистика говорить, що хоча сільське населення має значно більше ультрафіолетове навантаження, бо практично ціле літо працює на городі, у нього значно менший ризик розвитку раку шкіри, тому що вони починають засмагати в квітні, засмагають рано зранку і не бувають на сонці о 12-13 годині. А ми цілий рік в офісі, а потім дориваємося до сонця на два тижні, бо треба встигнути засмагнути.

Як бути з родимками?

Ольга Богомолець: Кожна людина повинна знати ознаки переродження родимки. Ми відпрацювали спеціальну методику – АКОРД. А – асиметрія, тобто нормальна родимка має бути симетрична відносно умовної осі. К – край, який має бути рівний, бо зазубринки чи нерівності – це друга ознака небезпеки. О – окрас, він повинен бути рівномірним, не важливо, більш темний чи світлий. Якщо з’являються вкраплення рожевого, червового, блакитного, сірого, чорного чи іншого кольорів – це третя ознака небезпеки. Р – розмір. Одна велика родима пляма має значно більший ризик утворення меланоми в ній, але розмір може бути і сумарний, тобто якщо людина має сто і більше родимок, сумарна кількість меланоцитів також працює як фактор ризику. Д – динаміка збільшення розміру, появи кірочок, кровоточивість. Крім цього, якщо в родині був рак шкіри і меланоми, вся родина відноситься до групи ризику і повинна щорічно проходити огляди.

На сьогодні ми можемо вилікувати рак шкіри і початкову стадію меланоми за одну амбулаторну процедуру. Тобто, за 30 хвилин-1 годину людина виходить здорова з стовідсотковим позитивним прогнозом щодо життя та краси. Для того, щоб вилікувати рак шкіри навіть не потрібно лягати в лікарню, є багато метолів лікування, це навіть не завжди хірургічне втручання, це може бути радіохвильове втручання, кріодеструкція. Але це можна зробити тільки тоді, коли діагноз поставлено своєчасно.

В які місяці сонце найбільш активне?

Ольга Богомолець: Існують місячні, тижневі та щоденні коливання сонячного опромінення. Ви можете запросити таку криву коливань від нашої обсерваторії, і вони вам чітко покажуть, які місяці та дні в цьому році будуть найбільш небезпечними щодо сонячної активності.

Безперечно, найбільш небезпечними є липень і серпень. Але це залежить як від країни, так і від місця перебування. Чим вище в горах, тим більший ризик. Якщо люди їдуть в травні в Єгипет, Туніс, Ізраїль, де сонячне опромінення значно більш активне, ніж в нашому кліматичному поясі, то вони мають значно більший ризик. Іноді, перебуваючи за кордоном, бачиш, з погляду лікаря, злочинні речі. Наприклад, в дванадцятій годині виходить масовик-витівник, починає біля пляжу у воді влаштовувати танці і туди біжать молоді дівчата з дітьми, навіть зовсім білявенькими. Хоч вони і намазані сонцезахисним кремом, але не працює це! В цей час виходити і танцювати у воді протягом години – це злочин по відношенню до організму, бо кожна краплина води, потрапляючи на ваше тіло, працює, як лінза. Так люди засмагають та згоряють значно швидше.

Якщо сонцезахисні креми не діють, як захищати дітей від сонця?

Ольга Богомолець: По-перше, маленьким дітям в обідній час треба їсти та спати. По-друге, випускайте дітей на вулицю якомога раніше, в сьомій-восьмій годині ранку, але не роздягненими. Для захисту достатньо бавовняної сорочки по колінця та з рукавами і панамки на голову. Краще гуляти в тіні чи під якимось тентом. Діти скоріше прореагують не опіком, не засмагою, є ще вплив сонячного проміння на мозок. Коли дитина перегрівається, у неї піднімається температура, починає нудити, боліти голова, з’являються всі ознаки інтоксикації. Це так званий сонячний удар. Чим довше ви можете вберегти дитину від засмаги, тим краще.

Сонце тільки шкідливе чи є й користь від нього?

Ольга Богомолець: Головне - відчуття міри. Ми знаємо, що в тих країнах, де є нестача сонця, значно вищий ризик самогубств, тому що коли на вулиці світло, виробляються певні гормони, які включають механізми оптимізму. Сонце – це добре, але оскільки ми самі зруйнували озоновий шар, який дозволяв нам жити затишно та безпечно, тепер розплачуємось за зроблені помилки.

А як бути з утворенням вітаміну Д для дітей, аби уникнути захворювання на рахіт?

Ольга Богомолець: Для синтезу достатньої кількості вітаміну Д достатньо 15 хвилин на день потрапляння сонця на відкриті ділянки тіла – обличчя та руки.

Яка тенденція останніх п’яти років щодо захворювання на рак шкіри серед українців?

Ольга Богомолець: Внаслідок нашої роботи останні десять років, нам вдалося привернути увагу до цієї проблеми. Ми приєднали Україну до асоціації «Євромеланоми», щороку проводимо в День меланоми безкоштовні огляди всіх, хто має ознаки переродження родимок та не має можливості заплатити.

В минулому році до нас приєдналась Асоціація дерматовенерологів, і ми провели безкоштовні огляди по всій Україні. Оглянули за один день понад 4,5 тисячі людей і виявили понад 400 випадків захворювання на онкологічні хвороби шкіри. Для Мінздраву дуже погіршили статистику. Чи говорить це про збільшення кількості захворювань? Це не так. Насправді не захворюваність збільшилась, збільшилась виявляємість цієї хвороби. І саме завдяки цьому ми зменшимо смертність через 5 років, виявляючи хворобу на ранній стадії. Це головна мета. Я дуже щаслива, що нарешті нас почули і в Мінздраві, бо цього року вони самостійно проводять всеукраїнський день діагностики раку шкіри. Захворюваність збільшується щороку. Сьогодні ми діагностуємо рак шкіри, починаючи з 18 років.

Розуміючи катастрофічну ситуацію з кадрами в Україні внаслідок деморалізації ставлення до лікаря в суспільстві, сьогодні люди не йдуть оволодівати цією професією. Вчитися 10 років та набувати досвіду, а потім стати жебраком на рівні держави – не кожен може винести такий тягар заради любові до людства. Ця ситуація ускладниться через 10-15 років, коли відійде стара генерація, а молода не надійде. Тому ми створили спеціальну програму «Дистанційна діагностика», що дозволяє максимально збільшити пропускну здатність лікаря, який ставить діагноз не безпосередньо з пацієнтом, а з бази даних. Ми фотографуємо новоутворення за допомогою дерматоскопа, і такі авторизовані центри будуть стояти по всій Україні. Спеціально підготовлені фахівці будуть з’єднані в мережу, всі між собою зможуть спілкуватися і робити консиліуми на рівні інтернету. Це не телемедицина, а дистанційна діагностика, яка буде на порядок дешевшою і доцільною в нашій державі. Ми це зробимо в найближчі роки, ця система запрацює і дасть на рівні держави зменшення смертності, збільшення тривалості життя і зменшення витрат бюджетних коштів на лікування людини.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: