Скільки коштує дитячий відпочинок?

Скільки коштує дитячий відпочинок?

Туроператори зазначають, що ціни у порівнянні з минулим роком не зростатимуть.

Цьогоріч влітку традиційно 40% школярів відпочиватимуть в таборах, дві третини - у вітчизняних, решта – закордоном. Туроператори зазначають, що ціни у порівнянні з минулим роком не зростатимуть. Тож середньостатистичний відпочинок у Євпаторії коштує від 150 грн. на дитину в день, а в таборах підвищеної якості, де передбачені, зокрема, верхова їзда, або курси іноземної мови 20 днів відпочинку обійдуться у 6-7 тисяч гривень на одну дитину. Конкуренцію українському відпочинку складе Болгарія, за автобусну поїздку туди на 8 днів батьки платитимуть за дитину 300 євро.

Про це на прес-конференції в «Главкомі» говорили заступник голови Всеукраїнської асоціації туристичних операторів Віктор Зінченко та завідувач кафедри клінічної, лабораторної імунології та алергології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика Лариса Кузнєцова.

Віктор Зінченко: «Ріст туристичних потоків в цьому році буде не менше 15% від стану минулого літа»

В цьому році туристичний сезон і, власне, оздоровлення дітей почалося раніше, ніж завжди буває. Головною причиною цього є проведення в Україні «Євро-2012», в зв’язку з чим і шкільний процес раніше закінчується. Багато батьків на період, коли буде велике спортивне шоу, намагаються відправляти дітей в більш безпечну з точки зору шуму-гаму атмосферу, ніж буде панувати в Києві. Вже зараз ми маємо реальну тенденцію масового оздоровлення дітей, яка завжди починалася з 15-20 червня.

Маршрути традиційні, і це перш за все Україна. Я маю на увазі Крим, Євпаторію, досить цікаві місця для відпочинку дітей в Херсонській, Миколаївській, Закарпатській областях. Крім цього, вже традиційними є поїздки до Болгарії, яка з точки дитячого туризму користується великим попитом.

Лариса Кузнецова: «Если мы посылаем своих детей в лагерь, их иммунную систему необходимо готовить к этому»

Наши дети, наше молодое поколение работает в очень напряженной обстановке. Мы все зарабатываем деньги, живем в стрессовый ситуациях, но взрослые к этому привыкли, мы обязаны. Часто взрослые воспитывают своих детей, обязывая им различные ролевые поведение, что он должен, он обязан. Но многие родители совершенно не учитывают, что детская нервная и иммунологическая системы развиваются до 18 лет. В лагерях же ребенок попадает в совершенную иную для себя обстановку, более расслабленную. Поэтому очень важно, чтоб в лагере был психолог.

На сегодняшний день, с точки зрения иммунологии, существует наркотическая зависимость от пищи. Конечно, сладости, чаще всего шоколад, вызывают выработку серотонина – гормона удовольствия. Но этот гормон должен быть в определенной норме, если же он выше нормы, то вызывает не удовольствие, а расстройство нервной системы и различные аллергические состояния. Излишнее количество сладостей вызывает выработку морфиноподобных веществ, которые вызывают зависимость. Здесь совершенно четко есть психологическая зависимость. Психолог должен рассмотреть, почему человек защищается сладостями от окружающих, часто причиной этого являются какие-то комплексы. В лагерях это очень активно проявляется, и психологи могут с этим справиться.

Жирная пища, фаст-фуд, различные плохие напитки вырабатывают другие наркологические вещества, которые похожи на опиум и на морфин. И опять-таки - это зависимость. Поэтому в лагерях нужно с этим справляться и это будет началом оздоровления нации.

Если мы посылаем своих детей в лагерь, нужно проконсультироваться с иммунологом, подготовить ребенка, потому что существует адаптационный период, который длится 5-7 дней. В эти 5-7 дней, если ребенок, либо не подготовлен, либо поехал в ту зону, которая ему не подходит, он может заболеть. Иммунную систему необходимо готовить, за неделю до лагеря нужно пропить иммунотропные вещества, проверить состояние желудочно-кишечного тракта, тогда будет полноценная польза от отдыха.

Кроме этого, ребенка нужно обследовать на наличие глистов и простейших, все это привести в состояние ремиссии и только после этого ехать, потому что иначе может быть обострение процесса. Я часто наблюдала обострение процесса в Трускавце, куда взрослые и дети едут лечить печень и почки. Если человек перед этим не пролечился, и едет лечиться туда, кроме отрицательных результатов ничего не будет. Там только реабилитация, и прежде всего иммунореабилитация.

Пані Ларисо, ви сказали, що дитина має відпочивати в регіоні, який їй підходить. Розкажіть про це детальніше.

Лариса Кузнецова: В июне, июле, августе очень много аллергенов. У некоторых детей, например, аллергия на пыльцу сосны, тогда ей нельзя ехать в Крым. Это все нужно определять индивидуально у аллерголога. Очень многие больные дети или психологически истощенные не могут резко менять климат, им противопоказана Болгария, Турция, Египет. Тогда они едут, например, в Конча-Заспу, есть многие другие хорошие лагеря недалеко от Киева в Житомирской области, Черкасской. Там и водоемы, и главное - среда, в которой мы привыкли жить.

Чи зросли туристичні потоки в цьому році?

Віктор Зінченко: Статистику зможемо підвести в кінці сезону. Але за нашими прогнозами, які відчувають туристичні підприємства України по запитам туристів та замовленням на червень-серпень, це буде ріст на не менше 15% від стану минулого літа.

Скільки коштує оздоровити дитину в Болгарії?

Віктор Зінченко: Сьогодні ціни досить доступні, тому що на 8 днів автобусна поїздка на Сонячний Берег Болгарії може коштувати десь до 300 євро на одну дитину. Це з урахуванням того, що буде керівник, транспортування та, як мінімум, трьохразове харчування, змістовний відпочинок і т.ін. Тобто, дитячі табори в Болгарії дійсно конкурентні по цінам нашим, зокрема, кримським.

Щодо цінової політики, то сьогодні є певне вимушене розмежування. З одного боку, це дитячі табори економного класу (нереконструйовані або слабо реконструйовані), які з’явились ще за радянських часів. З іншого боку, табори нового покоління, де на першому місці здоров’я дітей і соціально-виховна програма, які пропонують якісний відпочинок, насамперед в Криму та Прикарпатті, а також у Бердянську.

Скажіть для порівняння, скільки коштує 10-денний відпочинок у Криму? Яке співвідношення туристичних фірм, що займаються дорослим та дитячим відпочинком?

Віктор Зінченко: Наприклад, у Євпаторії середньостатистичний змістовний відпочинок з нормальним харчуванням на сьогодні коштує від 150 грн. на дитину в день. В таборах підвищеної якості 20 днів відпочинку будуть коштувати 6-7 тисяч гривень на одну дитину. Там є різні види спорту, зокрема верхова їзда, або курси іноземної мови. На жаль, діти розподілені по категоріям в залежності від платоспроможності їхніх батьків. Є батьки, які можуть оздоровлювати дитину за 500, 600 чи 700 грн. за день, а інші не можуть це зробити і за 90 грн.

Якщо говорити про туристичну індустрію, то дитячим туризмом займається дуже мала кількість фірм. Сьогодні практично не більше 10% туристичних операторів, агентів займаються дитячим туризмом, який може бути рентабельним лише при високій професійній постановці цього питання. Все-таки сутність туристичних фірм, які працюють як комерційні установи, виживати за рахунок своєї діяльності. Отже, тут постає питання рентабельності того чи іншого процесу. В поле зору виходять ті фірми, які професійно можуть вести цей бізнес.

Не боюся викликати гнів своїх колег, але я б сьогодні організацію дитячого відпочинку ліцензував, щоб подивитися ретельно, хто цим займається, кому батьки можуть довірити свою дитину.

Чи є статистика, скільки дітей відпочивало у минулі роки і прогноз на це рік?

Віктор Зінченко: Загальний відсоток оздоровлення централізованими формами не значний – до 40% дітей шкільного віку. Якщо говорити про співвідношення вітчизняного та закордонного відпочинку, то 70% припадає на український, і відповідно 30% - на закордонний. Сьогодні через соціально-економічне становище дуже багато середньостатистичних сімей не мають змоги оздоровлювати таким чином своїх дітей. Хоча для багатьох дітей є кращим відпочинок у бабусі чи дідуся, аніж поїздка в дитячий табір. Ще одне важливе питання – це оздоровлення дітей із соціально незахищених сімей, дітей-сиріт, дітей, що перебувають в інтернатах. Тут має спрацювати той державний механізм, який би вніс елемент соціальної справедливості.

Які застереження та поради є щодо вікових особливостей відпочинку маленьких туристів?

Лариса Кузнецова: Педиатры рекомендуют вывозить ребенка на море с 3-х месяцев, не раньше, потому что до этого времени идет организация иммунной системы и ее основных показателей. Если это будет происходить в экстремальных условиях, где солнце, воздух и все другое – это уже исключение из правил. Если вы живете в Киеве, вывезите ребенка лучше в Киевскую область. Самостоятельно ребенка можно отпускать на отдых с 7 лет.

Если отдыхать в наших регионах, то Запорожье, степи, Бердянск рекомендованы детям с легочными заболеваниями, в частности с бронхиальной астмой, там хоть и много трав, но сухой воздух, который лечит сам по себе. Детям с аллергическими состояниями можно отдыхать в Крыму, но нельзя в Трускавце - туда лучше поехать с желудочно-кишечными заболеваниями.

Что касается поездок за границу, нужно в каждом конкретном случае советоваться с педиатром. В Болгарию и Хорватию едут все, потому что там более менее приемлемый климат и демократические условия. В Турцию нельзя ехать детям, которые часто простуживаются. Очень часто перепад воздуха и прочее приводят к тому, что эти дети вместе с родителями после недельного отдыха дружно лечатся от пневмонии. То же самое с Египтом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: