«Удар» по Тягнибоку, або За кого будуть голосувати галичани?

«Удар» по Тягнибоку, або За кого будуть голосувати галичани?

Дані останніх соцдосліджень в львівських округах показують досить несподівані результати

Дані останніх соціологічних досліджень в низці округів Львівської області показують досить несподівані для сторонніх спостерігачів дані. Виявляється, «Свобода» вже давно не домінуюча сила на Львівщині. Більше того, вона вже навіть не друга, а третя після «Батьківщини» та «Удару». Найдивніше, що й «Батьківщина» поступово втрачає лідерство – їй на п’ятки наступає Кличко, а в деяких округах навіть випереджає.

Ці дані корелюються з останніми всеукраїнськими опитуваннями, що показують приблизно рівний рейтинг «Батьківщини» та «Удару», а «Свобода», зафіксувавши свій рейтинг на Західній Україні, посилила позиції в Центрі й отримала від того ж КМІС 7,8% при явці виборців на рівні 60,4%. Такі ж дані були оприлюднені групою «Рейтинг», згідно з якими загалом по Україні в Партії регіонів 23%, «Удару» - 17,9%, «Батьківщини» - 16,5%, КПУ – 12,8% і «Свободи» - 6%.

Свіжі дослідження на половині мажоритарних округів Львівської області оприлюднила ця ж соціологічна група «Рейтинг». За словами керівника установи Олексія Антиповича, це ті райони, інформацію щодо яких дозволив показати замовник. Це чи не єдине серйозне дослідження в округах однієї області серед усіх регіонів України, яке було опубліковане. Щодо ще кількох районів міста Львова дослідження робилося на початку вересня, але всі ці дані дають можливість описати загальну картину настроїв й розкладу по мажоритарці Львівщини, яка вважається оплотом нинішньої опозиції.

Округ №115, місто Львів, Сихівський район. Дослідження проводилося 27 вересня – 8 жовтня 2012 року.

За партійними списками на цьому міському округу Львова перше місце несподівано посіла партія «Удар», набравши 29,6% серед тих, хто має намір взяти участь у виборах. У «Батьківщини» 27,6%, а «Свободи» - 18,2%. «Наша Україна», «Україна – Вперед» и Партія регіонів набирають по 2,5%.

Насправді, це єдиний з округів, по якому була оприлюднена соціологія, де «Удар» зумів обійти «Батьківщину». У всіх інших перше місце таки зуміла втримати Об’єднана опозиція.

«Удар» лідирує тут і на мажоритарці. Кандидат від Кличка Дмитро Добродомов набирає 32,6%, а представник «Батьківщини» Михайло Хміль – 27%. Решта кандидатів значно відстали та не мають шансів на перемогу. 24% виборців не визначились, тому говорити про остаточну перемогу ударівця поки зарано. Адже ще місяць тому опитування Рейтингу показували, що Хміль набирав 29%, а Добродомов – 28%.

Округ №116 – Львів, Залізничний і частина Шевченківського району. Дані по цьому округу за початок вересня. Тоді за «Батьківщину» планували голосувати 30%, а за «Удар» і «Свободу» - по 22%. Фаворитом мажоритарки була представник «Свободи» Ірина Фаріон – 38,2%, ударівець Андрій Березюк мав 17%. 35% тоді ще не визначились зі своїм вибором.

Округ №117 – Львів, Франківський та Галицький райони. Тут дослідження проводилося на початку вересня. Тоді «Батьківщина» набирала 33%, «Свобода» - 20%, «Удар» - 18%.

При 25% невизначених, в окрузі перемагав Ігор Васюник від «Батьківщини» - 30%, Тарас Стецьків – 15%, і ударівка Оксана Юринець – 14,6%.

Округ №118 – Львів, Пустомитівський район. Дослідження робилося на початку вересня. Тут балотується відомий свободівець Юрій Михальчишин, тож показники «Свободи» чи не найкращі. «Батьківщина» – 32%, «Свобода» - 24%, «Удар» - 16%.

За даними соціологів, Михальчишин за серпень втричі збільшив свою підтримку й набирав 35,7%, за ним ішов відомий бізнесмен-самовисуванець Богдан Дубневич – 30%.

Округ №121, місто Дрогобич. Тут свіжі дослідження за жовтень.

В Дрогобичі «Батьківщина», як і кандидат від Об’єднаної опозиції випереджають «Удар», проте партія Кличка все ж таки обходить «Свободу».

Серед тих, хто визначився, «Батьківщину» підримують 41,5%, «Удар» - 21,3%, «Свободу» - 20,9%, «Нашу Україну» - 2,4%, Партію регіонів – 2,1%, «Україну-Вперед» - 1,2%. Не визначилось близько 10%.

Представник «Батьківщини», глава обласної організації партії Роман Ілик виграє округ – за нього планують проголосувати 31,5% виборців. Самовисуванець Михайло Задорожний отримує 12%, а ударівець Олександр Старовойт – 9%. За таких умов навіть 22% невизначених навряд чи можуть радикально змінити розклади на окрузі.

Округ №122, Яворівський і Жовківський район, центр – місто Яворів. Тут дослідження проводилось на початку жовтня.

В цьому окрузі «Батьківщина» набирає 43,3% голосів, «Удар» - 20,8%, трохи відстає «Свобода» - 18%, по відсотку набирають «НУ», Партія регіонів та партія Королівської.

Мажоритарку виграє колишній зам керівника митниці в 2005-2010 роках, колишній керівник західної регіональної митниці Тарас Романович Козак. За нього готові проголосувати 47% виборців. Проти Козака виставили одразу два технічні кандидати, але масоване засівання електорату дозволяє йому без проблем вигравати округ.

Опозиція як може розповідає, що Козак є кандидатом від влади, проте представник «Батьківщини» Василь Пазиняк набирає лише 26,8%. Представник «Удару» Ігор Самардак набирає 3,5%. Не визначились 17%, що дає опозиціонерам певні надії.

Округ №124 з центром в місті Сокаль. Дослідження проводилось до 20 вересня. Станом на кінець вересня за «Батьківщину» були готові голосувати 47% виборців, «Удар» - 20,3%, а «Свободу» - 19%. За партійними списками не визначених лишилось всього 6%.

Нардеп Степан Курпіль, який йде від Об’єднаної опозиції, набирає 30,5% голосів. Самовисуванець, директор шахти «Надія» Микола Криштопа, якого дехто називає ставлеником влади, набирає 21%, самовисуванець нардеп-нунсівець Володимир В’язівський 12%, ударівець Андрій Сенюк – 7%. 22% населення ще не визначились, що може суттєво вплинути на кінцевий розклад сил.

Округ №125 – з центром в місті Старий Самбір. Дослідження за жовтень.

Цей округ був одним з найвідоміших в країні. Ще до старту виборчої кампанії деякі ЗМІ вигадували досить заплутаний план «Свободи» - виставити тут брата Олега Тягнибока Андрія, який у разі не проходження партійного списку в Раду поступиться округом брату. Як би там не було, такому плану не судилося збутися.

Поки що з величезним відривом перемагає чинний заступник глави «Нафтогазу» Андрій Лопушанський – 31,2%. Він проводить масовану кампанію за підтримки адмінресурсу, дійшло до того, що навіть поставив в окрузі аж три пам’ятники Степану Бандері й використовує ультранаціоналістичну риторику.

Самовисуванець, головний лікар обласної лікарні Михайло Гичка (якого в регіоні називають сватом відомого бізнесмена Дубневича) набирає 17,9%, і тільки на третьому місці Андрій Тягнибок – 15,4%. У колишнього зама Секретаріату Президента Віктора Ющенка Ігоря Пукшина 13,9%. Не визначились 11% виборців. Очевидно, що брату лідера «Свободи» буде надзвичайно важко виправити ситуацію.

За партійними списками тут однозначно лідирує «Батьківщина» - 42,2%, за нею іде «Свобода» - 18,8%, а третій «Удар» - 17,8%. Виходить, навіть не всі виборці «Свободи» голосують за Тягнибока, а орієнтовані на кампанію замглави «Нафтогазу».

Округ №126 – Стрий. Дослідження за жовтень.

Тут «Батьківщина» також займає першу сходинку з підтримкою 44,4% виборців. Другим іде «Удар» з 18,6%, а третім «Свобода» лише з 13,1%.

Мажоритарник від «Батьківщини» Олег Канівець набирає 32,8%, ударівець Андрій Кіт 24%, і самовисуванець Ігор Осташ 13,4%. Враховуючи, що 18% ще не визначились, святкувати перемогу Канівцю ще явно зарано.

Очевидно, що весь електорат Львівської області між собою поділили три партії. Проте на мажоритарних округах ситуація складніша – на представлених округах опозиція програє грошовитим мішкам два округи. По округу, де опозиціонерка Тетяна Чорновіл балотується проти Ярослава Дубневича, інформація не опублікована, проте джерела «Главкому» повідомляють про перевагу саме відомого бізнесмена.

На місцевих виборах 2010 року «Батьківщина» участі не брала, тому важко сказати, наскільки точно в неї впав рейтинг за останні роки. Проте перетікання рейтингу до «Удару» очевидне. В тій же «Свободі» погоджуються з результатами Рейтингу й стверджують, що їх підтримка лишилась незмінною, а до «Удару» виборці переходять саме від «Батьківщини».

«Ми довіряємо дослідженню Рейтингу, успіх «Удару» не за наш рахунок, а «Батьківщини». За даними соціологів, тільки кожен десятий виборець «Свободи» може за певних умов голосувати за «Удар». По Україні у нас позитивна динаміка росту. Сумарно на місцевих виборах до Львівської облради «Свобода» набрала близько 20%, зараз ми виходимо на той самий результат», - підтвердив дані Рейтингу прес-секретар «Свободи» Юрій Сиротюк. Він також погодився, що Андрій Тягнибок поки що програє вибори в окрузі, проте ще розраховує скоротити розрив.

Інші матеріали спільного проекту «Главкома» та Комітету виборців України «Вибори-2012: гарячі точки» читайте тут

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: