Анатолій Матвійчук Народний артист України

Мої співчуття новому Міністру культури

Сьогодні багато говорять про кандидатуру старого-нового Міністра культури Євгена Нищука

Сьогодні багато говорять про кандидатуру старого-нового Міністра культури Євгена Нищука. Чекають від нього якихось мессіанських кроків, позитивних змін в культурі. Але буде наївним вважати, що найпатріотичніше міністерство здатне змінити культурну парадигму країни без кардинального впливу на інформаційний простір нашої країни.

Увімкніть якогось вихідного дня свій телевізор і пробіжіться по наших провідних каналах - наврят чи ви побачите там багато українських облич, почуєте українських пісень чи культурологічних програм, історичних екскурсів чи вітчизняних фільмів. Наші канали - розважальні, тобто вони лізуть зі шкіри, аби вас розсмішити, щоб у цей складний час у вас мозок не закипів. Але весь цей гумор, м"яко кажучи, не зовсім український, а позичений десь на одеському привозі. А всі вокальні шоу - це західний ліцензійний продукт, адаптований під нашу публіку.

До речі, ви помітили, як вітчизняний телепростір реагує на зміну політичної парадигми. При Януковичу всі телеканали були забиті кримінальними російськими серіалами. Сьогодні всі канали забиті специфічним "одеським" гумором і його персонажами. Невже, також намагаються комусь догодити?

Тож не дивно, що середньостатистичний телеперсонаж наших телеканалів виглядає як такий собі модно прикинутий, розкуто-наглуватий молодий чоловік невідомої національності із інтелектом підлітка, життєва програма якого будь-що розсмішити коміків в однойменній телепрограмі. Нинішньому поколінню Х, що зросло на телефастфуді, нормальні українські обличчя і буденні життєві проблеми здаються прісними і нецікавими - "ацтой", одним словом...

І що зможе зробити Міністерство культури, коли покоління телефастфуду раптом із гигиканням і улюлюканням почне вимагати закриття цього "пережитку минулого", як нещодавно вимагало закриття комітету по моралі та етиці. І таки ж закрили! Дійсно, яка мораль і етика може бути в суспільстві, де повія і кілер - дві найпрестижніші професії. Ой, вибачте, є ще одна, трохи брудніша робота, але на крайняк підійде - народний депутат!

Тож, новому очільнику Мінкульту можу лише поспівчувати...

Источник: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: