Анатолій Матвійчук Народний артист України

Як чиновникам обікрасти артистів-волонтерів? Та без проблем!

За колег-волонтерів треба вступатися, тим більше якщо вони роблять святу і благородну справу. Я спробую це зробити!

Знаєте, чим можна найдошкульніше вразити чесного українського артиста? Ні, не облаяти його у пресі, не обікрасти його квартиру чи поцупити машину.
Найгірше, коли у творчої людини крадуть її дітище: пісню, вірші, сюжет, творчий задум. І при цьому, видають за своє, ніби так і має бути. 
Неодноразово я сам стикався із цим злом, мало не судився з деякими українськими і російськими колегами з приводу своїх творів. Але в ситуації, про яку йтиметься, навіть не знаю, що сказати.
Почну з того, що з часів Майдану Гідності, артисти ніби поділилися на дві категорії: одні продовжувала розважати ситу і задоволену публіку, інші прийняли в своє серце весь біль своєї нації і свого народу. 
І коли ворог, при підтримці зрадників і покидьків, розпалив на Сході України війну, вони зрозуміли, що не стоятимуть осторонь і всіми силами своєї душі підтримуватимуть наших воїнів у боротьбі за цілісність України.
Однією з таких патріотичних артисток стала молода, але талановита і сильна духом співачка Руслана Лоцман. Не знаю, як і коли прийшла їй в голову блискуча думка - створити незалежне, патріотичне об»єднання українських артистів-волонтерів та назвати його Народна філармонія, але дуже швидко ця ідея стала реальністю. За майже три роки існування цієї формації Народна філармонія з Русланою об»їздили чи не всі гарячі точки нашого фронту, дали сотні концертів, на передовій, в госпіталях, реабілітаційних центрах. А ще - вони організовували і продовжують організовувати благодійні концерти зі збором коштів, які одразу ж ішли на закупку необхідних речей чи обладнання для воїнів на передовій.
Щоб ви розуміли, що все це було на високому мистецькому та ідейному рівні - я назву хоча б деякі імена, що долучалися до акцій, організованих Народною філармонією - це Фемі Мустафаєв і Леся Горова, Анатолій Матвійчук і Володимир Гонський, Дмитро Павличко і Степан Хмара...
Про ці творчі акції неодноразово розповідало телебачення і радіо, писали газети і соціальні мережі... 
Але, виявляється, це не завадило деяким досить високим людям обласного рівня взяти - і поцупити вже готову, добре випробувану ідею для якихось своїх цілей.
І зробив це ніхто інший, як колишій заступник губернатора Дніпропетровської області, а нині міський Голова Дніпра - Борис Філатов. Він, за своїм патронатом, започаткував серію концертів у себе в області під назвою... Народна філармонія! 
У цих концертах, як видно з афіш, є всього потроху: тут тобі і оперета і КВН, і фолькльорні колективи. І все б нічого - але навіщо таке позитивне починання та ще й під особистим патронатом, розпочинати з відвертого і безсоромного плагіату?! Та ще на плакаті гордо написати «культурна столиця»...
Гадаю, розумні сучасні люди, перш аніж щось запускати у світ, заходять до Інтернету і старанно «гуглять» - а раптом цю ідею, назву чи торгову марку уже хтось реалізував, зареєстрував, активно користується нею?
Але, схоже, це нікому не прийшло в голову у Дніпровській мерії. Вони швиденько віддрукували яскраві афіші, на яких гордо красується назва - Народна філармонія. І жваво розгортають свою культурну діяльність, рекламуючи її по регіональному радіо та по телебаченню ніби нічого й не сталося.
Ну, гаразд, кожен може помилитися. Тому Руслана Лоцман одразу ж звернулася до своїх дніпровських колег, мовляв, навіщо ж так негарно чинити, у цієї ж назви вже є адреса - і кількарічна славна історія.

У відповідь - ні слова. Тиша. Повне ігнорування.
Не хотілось би говорити про юридичні аспекти цієї справи. Але моральні принципи - явно і цинічно порушені.
Я не впевнений, чи зареєстрована ця назва Русланою Лоцман, як певний Бренд чи Торгова Марка. Якщо ні, то дніпропетровці можуть швиденько в один день обтяпати цю справу - на їхньому рівні, з їхніми адвокатами і можливостями, це раз плюнути.
Але якщо це трапиться чи може уже трапилось, то як усе це назвати? Як схарактеризувати? Не хочу вдаватися до оціночних суджень... 
Можливо, це такий новий тренд з»явився у чиновників топ-рівня - їм уже нецікаво красти гроші, їм нині до смаку чужі ідеї, поцуплені у народу? У найпатріотичнішої його частини - у волонтерів - і присвоєні за правом сильнішого і хитрішого?
Дуже не хотілося б так думати...
Але!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: