Андрій Іллєнко Народний депутат України 7, 8 скликань

Чому не треба слухати тих, хто товче: «Україна - failed state»

Менше слухаймо різних «знавців» та «експертів», а далі робімо своє

Московська пропаганда весь час повторює мантру про Україну як failed state і про те, що в нас «гражданская война». На жаль, і в самій Україні є чимало охочих поговорити про «штучно зшиту країну», «історичну випадковість» та «корінну відмінсть регіонів». І це не лише відверта вата, а й деякі цілком «респектабельні» діячі.

Україна - штучно зшита? Тут непереборні протиріччя між регіонами? Що ж, давайте подивимиося на інші держави і порівняємо. Не беремо сиву давнину і часи феодальної роздробленості. Лише модерні часи і сучасність.

Іспанія. Грандіозна громадянська війна у ХХ столітті, низка регіонів, які досі лихоманить на предмет можливого від'єднання. Країна Басків з організацією ЕТА і найбагатший регіон - Каталонія, де ледь не щороку проходять референдуми про самовизначення.

Бельгія. Країна політично поділена навпіл між франкомовною Валлонією і Фландрією, яка говорить нідерландською.

Велика Британія. Проблеми Ольстеру і Шотландії, плюс сучасний внутрішній розкол суспільства на темі брекзиту.

Німеччина. Крім історичного поділу на переважно католицький південь і протестантську північ, цілком актуальними лишаються наслідки штучного поділу на Схід і Захід після 1945. Подивіться економічну статистику і результати виборів - і ви побачите кордон між «старою» ФРН і НДР.

Італія. Поділ на індустріальну Північ і аграрний Південь. З регіональними політичними партіями, розборками про те, «хто кого годує» та тематичними анектодами. Плюс «свинцеві 70-ті», коли країна погрязла в тотальній корупції та мафії, а комуністи та неофашисти влаштували неоголошену громадянську війну на вулицях.

США. Громадянська війна була півтора століття тому, але поділ на Північ і Південь видно неозброєним оком. Космополітична Америка мегаполісів та консервативна Америка невеликих міст та містечок настільки різна, що дивуєшся як це можливо в рамках однієї країни. Виходить, можливо, і ще й як.

Франція - історія ХХ століття переповнена внутрішніми конфліктами. Згадати хоча б Другу світову, де часто француз ішов на француза. Та і після цього країна кілька разів стояла на порозі громадянської війни - під час заколоту військових проти Де Голля після завершення війни в Алжирі, чи під час бунту лівих у 1968 році.

Список можна продовжувати довго.

Порівняно з більшістю перерахованих цілком успішних країн (неуспішні країни і ту ж РФ не приводив у приклад свідомо), Україна - це цілком однорідна, міцна і стабільна держава.

Зі своїми очевидними проблемами (кілька століть окупації, цілеспрямованого знищення мови та культури і відвертий геноцид у ХХ столітті даються взнаки), але Україну аж ніяк не назвеш «штучною» чи «зшитою з протилежностей». Як і у всіх великих країн, у нас є свої регіональні особливості та ньюанси - і це нормально.

Тому менше слухаймо різних «знавців» та «експертів», а просто далі робімо своє.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: