Андрій Піонтковський Публіцист, політолог

Захід мстить Путіну: злом пошти Суркова - це початок грандіозного спектаклю

Фото: ТАСС

Про достовірність матеріалів з пошти помічника Путіна

Навіщо Путіну звільняти Суркова після скандалу з поштою? Путін змусив Меркель і Олланда в порушення режиму санкцій приймати Суркова за столом переговорів, він сидів по праву руку від Штайнмайєра, як ви пам'ятаєте. Такої честі були удостоєні лише двоє підлеглих Путіна — Лавров і Сурков. Це показує, що Сурков — підручний номер один численних військових злочинів Путіна в Україні. Нікуди його і підвищувати зло гордовитому сусідові як Мутко. Вони вже кров'ю пов'язані один з одним. Сурков зараз займає серйозну посаду — людина реально здійснює масштабну воєнну й зовнішньополітичну агресію Путіна.

Власне, всі ці викриття не носять сенсаційного характеру. В принципі, ми знали, що робить Путін в Україні і яку роль відіграє Сурков. Але тепер це документально підтверджено. Я абсолютно переконаний, що ці матеріали автентичні, що ці листи - справжні. Для мене останнім аргументом було лист Чичваркіна і його жалюгідна спроба виправдатися.

Листи справжні, і це — хороший документ для Гааги. Питання не в кар'єрних наслідках для Суркова, а в додаткових аргументах для залучення Путіна до міжнародного суду в Гаазі. Сурков також завоював собі місце на першій лаві підсудних. Подивіться запис вчорашнього засідання Ради Безпеки ООН, почитайте західних лідерів, перших осіб держав. Коли мова йде про Сирію, вони не соромлячись називають Путіна, Шойгу, Лаврова військовими злочинцями. Це вже не якісь маргінальні політологи на зразок вашого покірного слуги, а відповідальні державні діячі . Ну а коли мова йде про Україну, то поки ще, судячи з останньої зустрічі «нормандської четвірки», ті ж самі Шойгу, Лавров, Путін — як би конструктивні партнери по переговорах. І Росія навіть якось примудрилася бути не учасником конфлікту, а посередником у врегулюванні — це ж шизофренія! Вона не може тривати вічно. Очевидно, що позиція Заходу посилюється. Посилюється і позиція України, яка давно була готова сказати багато речей. Але не говорила, і правильно — не треба псувати стосунки з союзниками. Нехай краще вони самі дозріють до розуміння ролі Путіна в тих же Мінських переговорах.

Не буду наполягати, але мені здається, що ця демонстрація нижньої білизни Суркова — тільки початок. І це заслуга не тільки українських хакерів і СБУ, але, можливо, спільна координована акція Заходу. Адже не дарма ж на такому високому рівні — з вуст віце-президента США Байдена — Москві були обіцяні відповідні заходи після хакерських атак по Вашингтону. Думаю, що всі ці можливості були у американських спецслужб вже багато років. Якщо вони слухають телефонні розмови Меркель, то вони що, Путіна і Суркова не пишуть,чи що?! Це питання не технологій, а політичної волі — коли опублікувати матеріали. Телефони мобільні у Путіна точно є, розмови пишуться. Так що це тільки початок грандіозного спектаклю.

Листи можуть бути непрямою доказовою базою, хоча адвокати можуть сказати, що це пошта якоїсь пані Виноградової, його помічниці. І це дійсно так — Сурков, виявляється, не користується сам електронною поштою. Набагато більш вагомим доказом у Гаазі є 10 тис. загиблих на сході України. Поки йде зростаюче посилення риторики Заходу, що може призвести до введення персональних санкцій проти осіб, відкрито названих військовими злочинцями.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: