Андрій Піонтковський Публіцист, політолог

Здати Путіна. В оточенні Трампа розгорнулася гостра боротьба

Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Про майбутню зустріч Трампа з Путіним

З приводу зустрічі Путіна з Трампом тут, у Вашингтоні, триває гостра боротьба. Істеблішмент, Конгрес, кабінет Трампа налаштовані вкрай різко стосовно Путіна. Міністр оборони США Джеймс Меттіс та радник президента з національної безпеки Герберт Макмастер категорично проти повномасштабної зустрічі. Але не можна уникнути того, що вони зіткнуться десь у коридорі біля туалету, як це було на останній зустрічі Путіна з Бараком Обамою, до речі, під час попереднього саміту «Великої двадцятки».

Ця зустріч дуже важлива з внутрішньополітичної точки зору в Росії - вся так звана російська еліта напружено за цим стежить. Оскільки виникли сумніви в тому, чи здатен Путін виконувати роль такого «інтерфейсу» у відносинах із Заходом, бути гарантом їх інтересів. І не тільки активів, а й всього стилю життя російських еліт, який теж пов'язаний із Заходом.

Якщо зустріч буде в коридорчику - це один сигнал російським елітам, що з цією людиною можна не сподіватися на нормалізацію відносин із Заходом. Якщо це буде зустріч, яку планує Трамп - сидять за столом години дві, на чолі делегацій - це зміцнить позиції Путіна. Трамп наполягає саме на такому форматі зустрічі, що обґрунтовується лише серйозними зав'язками Кремля на Трампа з можливим компроматом. Але вся логіка його політичного життя вимагає, щоб він здав свого улюбленого Путіна і йшов на загострення з ним. Цим він зніме багато питань в конфронтації з американською політичною елітою.

Час від часу він, я не знаю, як, чи то під впливом свого оточення, то бомбить сирійський аеродром, нещодавно знову погрожував це робити, а потім схаменувся і сахається в іншу сторону. Взагалі не позаздриш людині. Він кидається між двома загрозами: політичним бунтом в США аж до імпічменту і якоюсь неявною загрозою з боку Путіна. Те, що зараз відбувається - це приклад. Йому кажуть, що не потрібно йти на зустріч, а він вимагає надати йому список поступок, на які він може піти під час зустрічі з Путіним. Заради чого, незрозуміло. Заради просто абстрактного зміцнення відносин?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: