Андрій Павловський Громадський діяч, експерт з питань соціальної політики

Чи за це проголосували виборці Петра Порошенка?

Однією з одіозних антисоціальних ініціатив режиму Януковича було скасування мораторію на стягнення пені по боргах за житлово-комунальні послуги, який діяв із 1996 до 2010 року

"По- новому"... Однією з одіозних антисоціальних ініціатив режиму Януковича було скасування мораторію на стягнення пені по боргах за житлово-комунальні послуги, який діяв із 1996 до 2010 року.

В умовах зубожіння населення, стагнації економіки, росту тарифів та жалюгідного рівня якості комунальних послуг встановлення такої пені справедливо здавалося всім знущанням.

Слухняна більшість «регіонів» таки добилася свого і скасувала мораторій. Щоправда, задуманого масштабного грабунку громадян комунальній мафії здійснити не вдалося, тому що грамотні юристи опозиції одразу виявили кричущу беззаконність цієї затії. Справа в тому, що як Цивільний кодекс України, так і діючий закон про житлово-комунальні послуги передбачає стягнення пені за прострочення виконання грошового зобов'язання лише в тому разі, якщо таку пеню передбачено договором. Оскільки існуючі договори між споживачами та постачальниками комунальних послуг пені не передбачають, стягувати її виявилося неможливо.

Нинішній міністр юстиції Павло Петренко навіть написав блог про цей юридичний ляп влади, який був дуже популярним у перші дні чергового «покращення», в січні 2011 року.

«З юридичної точки зору нарахування та стягнення пені буде можливим лише в тому випадку, коли між окремими мешканцями будинку та підприємством, що надає житлово-комунальні послуги, буде укладено договір з урахуванням положень щодо відповідальності за несвоєчасну оплату наданих послуг. До цього часу всі спроби стягнути з вас пеню є незаконними» – заявив нинішній міністр.

Коротше кажучи, з пенею банда Януковича сіла в калюжу. І наче ж в Україні відбулася революція гідності, лукаву «професорську» пику прибрали з телевізора та повісили на стенди «Їх розшукує міліція» по всіх куточках держави. Народ жертвує останнім шматком хліба та всіма заощадженнями на підтримку наших вояків, які героїчними зусиллями стримують агресію зі сходу. Курс гривні впав до історичного мінімуму...

Як у такій кризовій ситуації можна душити людей антисоціальним та беззаконним «покращенням»?! Чи за це проголосували виборці Петра Порошенка, чи це малося на увазі під гаслом «жити по-новому»?!

Краще б уряд Яценюка не ганьбився і відкликав свій законопроект. А якщо комунальна мафія вже заплатила кому треба за лобіювання цього позориська, жоден чесний депутат не сміє за нього голосувати і в разі його прийняття Президент Петро Порошенко має його заветувати. Бо якщо сором цього «покращення» буде втілено в «життя по-новому», всі, хто приклав до цього руку, якщо в них збереглася хоч крапля совісті, не зможуть дивитися в очі своїм виборцям.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: