Станіслав Аржевітін Народний депутат України

Криза на Кіпрі. Чому мовчить Янукович?

Наша країна повинна скористатись з ситуації, що склалась на Кіпрі.

Наша країна повинна скористатись з ситуації, що склалась на Кіпрі. Чим більше буде повертатись коштів в нашу економіку, тим краще. І для цього потрібно зараз швиденько прийняти декілька законів, наприклад, про амністію або про легалізацію тих доходів, які вивезені за кордон. Ну, крім, звичайно, грошей отриманих за наркотики, вбивства… Мова повинна йти виключно про кошти, які втекли від оподаткування. Я думаю, що це був би дуже хороший вчасний крок для того, щоб повернути ресурси в економіку.

Озвучуються різні суми, які нібито виводяться за кордон. Але точної статистики, як правило, немає. Приблизно на рік цей відтік складає 8-9 мільярдів доларів. Це гроші, які не тільки вивезені, а й ті, що утворюються за рахунок різниці цін, яка залишається за кордоном. Далі ці гроші чи на депозитах, чи в цінних паперах. Точно, як це відбувається, могли б розповісти бізнесмени, що володіють холдинговими групами, але навряд чи хтось з них наважиться.

Путін гостро розкритикував кіпрські події, адже там багато російських грошей. Янукович мовчить в цій ситуації. Чому? Тому що Росія може собі дозволити, у них величезні валютні запаси, і вони можуть пропонувати Кіпру якусь допомогу. Плюс у росіян величезні політичні амбіції. Наша ж країна має гостру фінансову кризу, 2013 рік у нас дуже сильно обтяжений поверненнями зобов’язань. Нам не до того. Всім зрозуміло, що прості люди, українці, кошти там не тримають. Кого потрібно було б захищати Януковичу в цій ситуації, очевидно, здогадуєтесь. Українське керівництво політично не наважується це робити.

Але тим часом в середині країни відбуваються важливі події. Партія Регіонів вже зареєструвала http://glavcom.ua/news/114877.html законопроект про оподаткування доходів за гривневим депозитами. Валютні вклади, взагалі, пропонується заборонити, а на доходи від гривневих депозити встановлюється податок в розмірі 25%.

Наскільки я розумію, ці ініціативи поки ще в профільному комітеті парламенту не розглядали. Але є різні думки… Думаю, що поки що такої конкретної позиції в центрального банку немає, але в мене складається враження, що ідея зменшення кількості валютних депозитів їм імпонує. Так що тема «валютомору» в Україні продовжується.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: