Аркадій Корнацький Народний депутат 8 скликання

Як Мінагрополітики нищить село, а Верховна Рада допомагає

Ознайомився з тезами міністра агрополітики Олексія Павленка щодо реформування сільськогосподарського сектору і зрозумів, що далі вже терпіти не можна, треба що завгодно робити, тільки зупинити те божевілля, яке роблять ці так звані «камікадзе».

Ознайомився з тезами міністра агрополітики Олексія Павленка щодо реформування сільськогосподарського сектору і зрозумів, що далі вже терпіти не можна, треба що завгодно робити, тільки зупинити те божевілля, яке роблять ці так звані «камікадзе».

Бо «камікадзе» виживуть та ще й розжиріють, а селяни й сільгоспвиробники ноги протягнуть.

Зокрема, міністр Павленко оперує в своїх так званих «реформаторських» роздумах «Єдиною комплексною стратегією розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки» - там коментувати нічого, ці твори «відпочивають» навіть у порівнянні з дитячим журналом «Мурзилка», з яким свого часу порівнювалась програма Уряду. Гнів і біль викликає те, що вже впроваджено і що планується, що проштовхує в Раді Кабмін і чим гордиться Міністр.

Наприклад, розхвалюється законопроект №1580, який, до речі, вже став законом. Це 80-сторінкове творіння Кабміну ще не раз буде згадане «незлим тихим словом», а поки що оцінимо хоча б дві новели, які особливо подобаються пану міністру:

1. встановлення мінімального терміну оренди землі у 7 років;

2. впровадження виключно грошової форми орендної плати по договорах оренди землі.

Запитується, як тепер селянам називати день впровадження цієї рабовласницької норми щодо мінімального терміну оренди землі у 7 років – «Арсеніїв день», по імені Прем'єра, чи «Олексіїв день», по імені Міністра ???

Яке маєте право ви, чинуші, обмежувати права селян, хитро протягуючи через парламент антинародні закони?! А цей саме протягнутий, тому що не інакше як свідомо зроблений дуже великооб'ємним, а за гарною назвою приховані виключно чиновницькі радощі. Закон - про дерегуляцію, вся його назва про це, так з якої радості ним запроваджуються зміни в земельне законодавство, додаткова регуляція, та ще й така, що порушує права й інтереси простих людей на користь бізнесу?

Чому, замість того, щоб селянин мав можливість обумовити собі кращу орендну платню з урахуванням більшої тривалості договору оренди, «поторгуватися» з орендарем, його зроблено безправним і безсловесним - хочеш-не-хочеш, а мінімум на сім років підпишеш !!! Це огидне, ганебне нововведення, і протягнуте ким - так званими молодими політиками, бо Олексій Павленко - міністр від «Самопомочі», де мало не всі - молоді й начебто прогресивні.

Так само шкідливим для селян є і впровадження виключно грошової форми орендної плати. Ще з першого дня появи Павленка у Верховній Раді, коли він на чиєсь запитання, як він буде підвищувати рівень життя селян, сказав, що через введення грошової форми орендної плати, я почав критикувати цю точку зору скрізь і всюди. Не почув міністр, хоча не почути було неможливо! Тільки абсолютно відірвана від села людина не розуміє, до чого веде впровадження грошової форми - до різкого зниження доходу і добробуту селян.

Пояснюю для необізнаних: більшість селян мають домогосподарства, в яких тримають худобу, птицю тощо, для них потрібен корм, зерно та зерновідходи. Потрібно зерно і для самих селян - на борошно, на крупи. Отримуючи орендну плату в натуральній формі, тобто зерном, селяни мають його запас від урожаю до урожаю, весь рік, це дозволяє жити. А хто господарства не має, зерна не потребує, і до «закону 1580» міг отримати замість зерна гроші - проблем не було.

Що ж має бути тепер? А ось що: орендар має нарахувати орендодавцю гроші, той має їх отримати, а потім вже ...купувати у орендаря зерно! Думаєте, нічого страшного? Зовсім ні - проблем багато: черги за отриманням грошей, черги з оплати зерна, оформлення, касові операції,звітність, оподаткування, проблема права роздрібної торгівлі зерном для сільгоспвиробника, проблема ціни тощо - все це веде до того, що головного болю більше, а зерна - набагато менше.

А менше зерна - менше й домашньої худоби, більше в селі безробіття, менше на внутрішньому ринку сільських продуктів - оце самі прямі наслідки нововведень «младореформаторів», в бік їм дишло!

І так щодо всіх інших нововведень - що не новий закон, то біда селу, що не «реформа», то дурня!

Я з цієї теми не злізу, поки цю дурню не буде припинено!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: