Віктор Балога Народний депутат України

Бюджет 2017 року поділив українців на касти

Маємо модель держави, у якій є прикормлені судді і поліцейські, завдання яких – захищати владу від голодних громадян

За роки в політиці бачив різне. Але ще ніколи не було такого, щоб державний бюджет чітко ділив людей на касти.

Подивіться, на що ростуть видатки порівняно з минулим роком:

  • на прокуратуру – плюс 1,3 мільярда;
  • на судову систему – плюс 4 мільярди;
  • на МВС – плюс 5 мільярдів;

Нам таке підвищення пояснюють тим, що треба дати прокурору і судді високу зарплату, щоб він не брав хабарі. Шановні, ми вже переконалися, що це не працює. Чиновник буде однаково красти із зарплатою і в 5 тисяч гривень, і в 50, якщо за корупцію не будуть кидати в тюрму. Це доведено досвідом усіх цивілізованих країн: боротьба з корупцією – це висока зарплата плюс невідворотність покарання, чого у нас немає. Тому, коли одні будуть жити на мінімальну пенсію у 1247 гривень, інші, наприклад, судді Верховного Суду, отримають і 200 000 гривень зарплати, і карт-бланш на корупцію.

Водночас на лікування українців за кордоном у цьому бюджеті – всього 203 мільйони гривень. А це в шість разів менше, ніж на Державне управління справами, яке накриває столи і прибирає за першими особами.

В підсумку маємо модель держави, у якій є прикормлені судді і поліцейські, завдання яких – захищати владу від голодних громадян. Їм – висока зарплата і зелене світло на корупцію, а людям – копійки на виживання і повна залежність від субсидій.

Хочу пояснити свою позицію – я не проти підвищення виплат у бідній країні. Але одночасно всім у рівних пропорціях. І суддям, і освітянам, і медикам, і пенсіонерам, і студентам, і матерям-одиначкам. А зараз виходить так, що жити добре буде тільки той, хто служить владі. І це вже не європейська модель держави, а азіатська, де працездатне населення на заробітках, зате на своїй землі добре тільки суддям і прокурорам, а влада купається у розкоші.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: