Віктор Балога Народний депутат України

Чому в Ужгороді не працює аеропорт

unian.net

До Ужгорода завжди літав рейс з Києва. Але цього року, на початку літнього туристичного сезону, аеропорт працювати перестав

Чому не працює Міжнародний аеропорт «Ужгород». Не тому, що на Закарпаття ніхто не хоче літати. І навіть не через те, що закінчився термін дії угоди зі Словаччиною, яка дозволяє нашим літакам «зачіпати» їхній повітряний простір при зльоті та посадці в Ужгороді. Правда набагато банальніша.

Але про все по порядку.

Міф перший – на Закарпаття ніхто не хоче літати.

До Ужгорода завжди літав рейс з Києва. Але цього року, на початку літнього туристичного сезону, аеропорт працювати перестав.

Насправді теза про те, що літати на Закарпаття не вигідно, не витримує жодної критики. Закарпаття завжди було привабливим для туристів, а після анексії Криму попит на літній відпочинок у Карпатах збільшується щороку. Підтвердженням комерційної привабливості напрямку є офіційна заява МАУ про готовність відновити авіасполучення між Києвом і Ужгородом.

Міф другий – що причиною зупинки є відсутність згаданої угоди між Україною та Словаччиною.

Термін її дії і справді закінчився, але це не може бути причиною не приймати рейси. В Міністерстві інфраструктури стверджують, що зі словаками досягнуто домовленості, згідно з якою одним із варіантів є виконання рейсів за правилами візуальних польотів із попереднім, не пізніше 30 хвилин, узгодженням.

У зв’язку з цим, було дане протокольне доручення аеропорту «Ужгород» внести відповідні зміни до Інструкції з виконання польотів. Але за два місяці адміністрація аеропорту так і не поінформувала Міністерство інфраструктури про виконання цього доручення.

Власником аеропорту є Закарпатське обласне комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт Ужгород», яке підпорядковується Закарпатській обласній раді. Тому насамперед потрібно питати у керівництва обласної ради, чому аеропорт не виконав формальність, пов’язану зі зміною інструкцій.

Крім того, існує низка питань, які впливають на роботу і розвиток летовища: в першу чергу з вини Ужгородської міської влади, яка допустила роздачу земель та забудову територій біля аеропорту, що обмежує огляд з диспетчерської вишки і не дозволяє його розширити та модернізувати світлосигнальне обладнання.

Ці люди борються за туристичну привабливість краю лише на папері. А по суті угробили аеропорт, який працював до останнього часу.

Не знаю, що має відбутися, щоб вони хоча б пальцем поворухнули для відновлення того єдиного рейсу, який літав з Києва. Бо на більше вони просто не здатні.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: