Варшава і Київ: банальне порівняння

Новітні іпостасі української столиці, ті, що оприявилися в останнє десятиліття, – це ділові хмарочоси, під якими прокладена вже прогнила каналізації

Новітні іпостасі української столиці, ті, що оприявилися в останнє десятиліття, – це ділові хмарочоси, під якими прокладена вже прогнила каналізації, а також житлові тридцятиповерхівки, під якими проведені такі ж самі труби, як і під офісними центрами, - які вже дихають на ладан чи доволі скоро почнуть це робити. Оновлена й омолоджена чудодійними засобами під назвою «інвестиції», іноземні й внутрішні, прямі й непрямі, корпоративні й державні, європейські й польські, Варшава з усіх новітніх іпостасей своєї української посестри має лише офісні центри. Прогнилі каналізації, задушливі панельні тридцятиповерхівки – ні, це не для неї. Від таких видів вона гидливо вернула б носа. Новітні розбудови й надбудови української столиці – це пустеля, в якій ростуть, мов гігантські будяки, чи прямокутні дюни, чи видовжені піраміди, панельні багатоповерхівки. Новітні розбудови й надбудови польської столиці – це лісочки, парки та інші зелені насадження – з фонтанами, кав’ярнями й італійськими ресторанчиками, поміж яких вмощуються кількаповерхові ошатні, акуратненькі й компактні житлові будинки морських тонів. Ось до чого припливла польська столиця за двадцять років без комунізму. І поки у заповідних лісах на околицях Варшави бігають олені, на піщаних околицях Києва, забудованих по самісіньке горло, бігають рейдери.

Польська столиця вміє танцювати танго: вона витримує такт, ритм, дистанцію в усьому – між житловими будинками в спальних районах вона залишає в десятки разів більше простору, ніж її українська посестра між своїми багатоквартирними прихистками для новопосталого середнього класу та громадян, які до нього лише тільки доростають чи, навпаки, його вже переросли. Варшав’яни можуть, нарешті, дихати на повні груди. Кияни з такою забудовою і пустельністю ландшафту – вимушені задихатися. Варшав’яни їздять на роботу на роверах густою мережею велодоріжок, яка покриває все місто. Київські велосипедисти, віднайшовши поодинокі доріжки, призначені для них, і не проїхавши й кількох сотень метрів, впираються в тупик.

Взагалі, нові околиці Варшави, чи то пак околиці нової Варшави, тобто все, що будувалося в останнє десятилітитя, дуже схожі на околиці Лондона, Копенгагена й іже з ними. Різниці практично немає, якщо чесно. Нові околиці Києва нагадують кращі, облагороджені варіанти латиноамериканських фавел: тотальна нафаршированість багатоповерхівками й розбитий асфаль.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: