Роман Безсмертний Громадський діяч, колишній Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Білорусь

Шанс перемогти Януковича. Єдина умова

Шанс перемогти Януковича на президентських виборах 2015-го року існуватиме лише за умови висунення єдиного кандидата від опозиції.

Шанс перемогти Януковича на президентських виборах 2015-го року існуватиме лише за умови висунення єдиного кандидата від опозиції.

Як на мене, то нинішня дискусія щодо того, чи висувати єдиного кандидата від опозиції, чи треба йти на президентські вибори декількома колонами, взагалі безглузда з точки зору забезпечення перемоги опозиційного кандидата. Якщо ставка на єдиного кандидата дає шанси розглядати можливість перемоги над Януковичем, хоча й ставить опозицію перед колосальним екзаменом, то відсутність єдиного кандидата навіть таких шансів не дає. Противники висунення єдиного кандидата побоюються, що влада зможе зняти його з виборів. Але не треба забувати, що консолідація навколо єдиного кандидата зможе забезпечити колосальний загальнонаціональний протест.

Разом з тим, наявність декількох кандидатів в президенти поставить опозиційних лідерів перед необхідністю постійного пошуку взаємодії між собою, що у фіналі виборчої кампанії з точністю повторить те, що зараз відбувається на Майдані – багато лідерів, відсутність єдиного плану і, як наслідок, ремствування з різних боків. Протистояння між опозиційними силами в процесі агітації не дозволить сформувати єдиний штаб, єдину команду, забезпечити контроль над виборами, спостерігачами та членами ДВК і ОВК, та належно організувати проведення самого дня виборів.

Тому коли говоримо про єдиного кандидата, треба розуміти, що це шанс на перемогу, але, разом з тим, і велика робота. Треба розбудувати організаційну структуру, підготувати спостерігачів, контроль на дільницях та контроль за доставкою бюлетенів, організувати паралельний підрахунок та забезпечити агітаційний процес. Але це шанс. Якщо єдиного кандидата не буде - то й шансу на перемогу кандидата від опозиції в принципі не буде.

Треба розуміти, що ми маємо справу з опонентом, який не зупиниться ні перед чим. Згадайте, чим мало не закінчилася історія з Ющенком в 2004-му році! Навесні 2004-го року ми чудово розуміли, що вибори і підрахунок закінчиться на Майдані в Києві, а не на дільницях. Звичайно, треба йти законним шляхом, бо це свідчитиме, що ми цивілізований народ. Але перед нами опонент, який не грає в цивілізовану гру, тому треба давати собі звіт з ким маємо справу.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: