Богдан Яременко Народний депутат України

ЄС призупиняє євроінтеграцію?

ЄС

Європейці на сьогодні не довіряють Брюсселю, не довіряють європейській демократії

Президент Німеччини Йоахім Гаук висловив думку, що інтеграція європейських країн у рамках ЄС на деякий час повинна бути припинена, адже європейським дипломатам слід визначитися з цілями і спланувати подальші дії.

В принципі, ця тенденція проявилася достатньо давно, починаючи з того, що європейці відкинули ідею спільної європейської конституції. Події, пов’язані з референдумом у Голандії, а також Brexit підказують нам, що ця ідея нині набула яскравого вираження. Остання підтверджується і зростанням крайніх правих і крайніх лівих рухів, які виступають з «євроскептичними» гаслами. Тобто європейці на сьогодні не довіряють Брюсселю, не довіряють європейській демократії.

Європейці не хочуть євроінтеграції у плані наглядових і наднаціональних органів Європейського союзу. Саме про це йде мова. А інтеграція інакше, аніж посилення єдиного центру, неможлива (вона не може відбуватися за іншими законами). Тому нині йдеться не про припинення проекту ЄС, а про збільшення ступенів інтегрованості. Це означає, що вони хочуть замислитись над тим, що очікує єдину європейську валюту, що робити з єдиною обороною зовнішньої політики, а також з усіма тими сферами, які належать до компетенції Брюсселя (торгівля, транспорт, і т.д.). Коротко: яким чином розвивати союз далі.

Україні в плані інтеграції взагалі нічого не загрожує. Навіть якісь негативні наслідки не становлять для нас потенційної загрози. Головні небезпеки України походять із зовнішнього боку, з боку Російської Федерації.

Ситуація, що склалася, можливо, ставить під більший сумнів членство України в Європейському союзі. Але з іншого боку, ця можливість на нинішньому етапі доволі гіпотетична. Тому нині ми нічого не втрачаємо. Ми повинні активно слідкувати за цією дискусією і по можливості у неї втручатися, аби враховувалося й бачення України (країни, яка дуже близька до ЄС і має амбіції вступити до союзу).

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: