Богдан Яременко Народний депутат України

Візит Ердогана до України є лише формальністю

Реджеп Таїп Ердоган

В українсько-турецьких відносинах впродовж останнього часу дуже мало реальних зрушень у стратегічному напрямку

Президент Туреччини Реджеп Ердоган прилетить в Україну для участі у 6-му засіданні Стратегічної ради Туреччини і України 9 жовтня. Будуть обговорюватися нові напрямки співпраці для подальшого поглиблення стратегічного партнерства між країнами.

Традиційно дуже мало інформації про зовнішньополітичну діяльність президента і в тому числі про порядок денний двосторонньої зустрічі з Ердоганом. Фраза про поглиблення стратегічного партнерства – це ні про що, тому що Ердоган навіть формально приїжджає для участі у Стратегічній раді партнерства між Україною і Туреччиною, значить будь-що, що вони розглядають – це питання стратегії.

Насправді в українсько-турецьких відносинах впродовж останнього часу дуже мало реальних зрушень у стратегічному напрямку. Зокрема, для України стратегічні питання – це питання відносин з Російською Федерацією. Туреччина займає дуже двозначну позицію. На словах підтримує Україну, територіальну цілісність нашої держави. На практиці же відмовляється від будь-яких санкцій щодо Росії, більше того – намагається поглиблювати з нею торгівлю, і фактично досі не ввела повного ембарго на використання турецьких суден, турецьких портів для сполучення з Кримом.

Інше питання, стратегічне для України, транзит енергоносіїв. Туреччина прямо реалізує підривні щодо України спорудження газогону по дну Чорного моря з Росії до своєї території.

Традиційно прийнято називати серед стратегічних напрямків – напрямок військово-технічного співробітництва. Впродовж останніх 10-ти років, мені здається, більше говориться, ніж реально реалізується між Україною і Туреччиною.

І насправді у цих умовах, коли Туреччина намагається зближуватись із державою, яку Україна визнає агресором і з якою фактично веде війну – це навіть теоретично, доктринально суперечить стратегічному партнерству і можливості його поглиблення.

Тому це формальний візит. Насправді треба підтримувати діалог з Туреччиною. Це велика важлива країна. Засідання цієї ради – плановий захід, який повинен проводитись щороку, але очікувати яких-небудь стратегічних зрушень або рішень я би не став.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: