Ольга Богомолець Заслужена лікарка України

Якщо йдете на революцію, пам'ятайте! Медичний довідник Майдану

Цей Майдан не перший і буде, мабуть, не останній в нашій історії.

Цей Майдан не перший і буде, мабуть, не останній в нашій історії.

Зло легко не здається, а державні пухлини з метастазами потребують тривалого лікування. Тому здоров'я нам ще знадобиться...

Тож, коли ви йдете на Майдан, пам'ятайте, що:

1. Лише один сухий гірчичник в кожній шкарпетці дозволить помаленьку зігрівати ноги протягом приблизно 12 годин стояння на холоді.

2. Синтетична білизна на тілі прискорює потіння, згодом віддачу тепла і охолодження тіла - в синтетиці ви скорше змерзнете! Якщо ви одягнете під верхній одяг щось бавовняне або шерстяне, то ризик отримати запалення легенів або бронхіт зменшиться.

3. Вживання алкоголю дає швидке розширення судин і прискорює віддачу тепла назовні. Відбувається дуже короткотривалий ефект зігрівання з подальшим вихолодженням. Ті, хто алкоголю не вживає, зберегають тепло тіла значно довше.

4. Через дружні тривалі обійми навіть з незнайомими людьми ви не тільки віддаєте тепло іншому, а ще його отримуєте, підсумуєте і накопичите. Бажано, обійнявшись, деякий час просто не ворушитися. Якщо при обіймах ви не будете цілуватися, то ризику передачі інфекційних хвороб не виникне!

5. Середньої сили постукування спини вашого сусіда в ділянці між лопатками протягом 1-2 хвилин боковою поверхнею вашого кулака буде стимулювати формування активного відчуття тепла в центрі спини, його розходження по всьому тілу і поступового зігрівання.

6. Тих, хто носить окуляри або лінзи, бажано не ставити в першу лінію при очікуванні силового протистояння - розбиті шкельця скляних окулярів або лінзи при ударі в око можуть сильно травмувати роговицю і порушити зір.

7. Якщо хтось у натовпі втратив свідомість, його потрібно підняти на руки і по руках, над головами, поверх натовпу передавати до краю юрби - там йому зможуть надати допомогу, або передати в «швидку допомогу».

8. Якщо ви відчуваєте, що падаєте від натиску або ударів, згрупуйтеся на підлозі в ембріональній позі - голову закрийте руками і максимально зведіть разом зігнути коліна і лікті - це дозволить захистити життєво важливі органи (печінку, підшлункову залозу, серце) від травмування.

9. Якщо у вас є шарф - відразу зануртеся у нього ротом, носом і очима, коли помітите використання отруйних або сльозогінних газових балончиків. Краще виконують фільтрацію шарфи зі щільної вовняної тканини. Один шарф - це добре, а два - краще. Не забувайте шарфи вдома, коли ідете на майдан!

10. Звичайна іграшкова «літаюча тарілка», яку ви можете розташувати під верхнім одягом з лівої сторони грудей, допоможе при ударі в ділянку серця. Пластикова тарілка частково амортизує силу удару і розподілить її по всій поверхні тарілки. Отже, буде значно зменшено ризик зупинки серця, утворення гематоми або порушення ритму серця при травмі.

11. Круглі дитячі пластикові санчата чудово виконують функцію щита і зменшать ризик від отримання удару гумовою палицею по голові. А потім ви їх зможете використати за прямим призначенням!

12. Категорично небезпечно сидіти взимку на бетоні чи граніті, або розстелених на них картоні, газетах, журналах! Тепло завжди рухається від теплого в бік холодного! Холодне каміння відбирає тепло від важливих для вашого здоров'я органів і значно збільшує ризик розвитку або загострення аднексіту, цистіту, простатиту, пієлонефріту. Не виморожуйте майбутнє України - воно ще нам знадобиться! Найкраще сидіти на дереві чи дровах, застеливши їх ковдрою.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: