Дмитро Понамарчук Президент Фонду вільних журналістів імені Вячеслава Чорновола  

Не готовий до Вячеслава Чорновола

«Це була ЛЮДИНА СЕРЕДНЬОГО РОЗУМУ і розуміння того, що тоді відбувалось. Але дивовижно відчайдушна, дивовижно смілива і гостра!»

У серпні 1996 року, на П’яту річницю проголошення Незалежної України, голова Народного Руху Вячеслав Чорновіл скликав урочисте засідання Центрального Проводу Руху (це засідання вищого орґану Народного Руху в часі між з’їздами проходило в актовій залі Московської райради в Києві). Гвіздком порядку денного стало вручення нових партійних квитків. Членський квиток за нумером 00001 був вручений голові Руху. Вячеслав Чорновіл попросив дати чистий блянк партквитку, закреслив на ньому нумер і власною рукою написав «00001/1 Іван Драч».

Вячеслав Чорновіл особисто вручив новий квиток першому голові Народного Руху, який завітав на святкове засідання.

У 1997 році за пропозицією Вячеслава Чорновола Всеукраїнські збори Руху поставили у першу п’ятірку виборчого списку голову ради Товариства «Україна» Івана Драча (четвертий у списку).

Після з’їзду Вячеслав Чорновіл як шеф-редактор газети «Час/Тіmе» схвалив ідею, щоб Іван Драч друкувався щочетверга на третій шпальті з власними роздумами про пекуче. Після виборів Драч видав книжку есеїв, але жадним словом не згадав, що їх першодруки (кольонки) були у чорноволівському «Час/Тіmе». 
* * * 
1 липня 2017 року Іван Драч як перший голова Народного Руху України виступав у програмі «Гордон». Телевідник питає:

– Співголовою «Народного Руху України» разом із вами був Вячеслав Чорновіл. Що це була за постать для України?

– Надзвичайно цікава, але не думаю, що така масштабна, як його зараз намагаються зробити...

– ...не така?

– Ні. Це була ЛЮДИНА СЕРЕДНЬОГО РОЗУМУ і розуміння того, що тоді відбувалось. Але дивовижно відчайдушна, дивовижно смілива і гостра! Напевно, для того, що ми робили, якось великого розуму і не треба було, тому що необхідно було атакувати, йти вперед. Справа в тому, що наш народ не був готовий до Чорновола. Народна Рада була тоді лише однією четвертою частиною від Верховної Ради, і за Чорновола проголосувало приблизно стільки ж. Тобто на той час народ наш був готовий до Незалежности лише на чверть. І вона була проголошена випадково, з різних причин... 
* * *
Тобто все, що робив Вячеслав Чорновіл для Руху в особі Івана Драча, це робила ЛЮДИНА СЕРЕДНЬОГО РОЗУМУ. Добре, що Драч це визнає на схилі віку… Дай Боже йому здоров'я!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: