Дмитро Понамарчук Президент Фонду вільних журналістів імені Вячеслава Чорновола  

Як угорські ватерполісти в 1956 році помстилися СРСР за військове вторгнення

Угорський ватерполіст Ервін Задор

Через місяць після вторгнення радянських військ в Угорщину (1956) ватерполісти цієї країни зустрілися зі збірною СССР у півфінальному матчі Олімпіяди в Мельбурні

Угорці були сповнені рішучости розгромити червоних. І вони домоглися свого. За рахунку 4:0 на користь угорців один з радянських ватерполістів ударив капітана суперників Ервіна Задора. А за хвилину до кінця матч був зовсім зупинений, і СССР зараховано поразку.

Вигравши у фіналі юґославів і ставши олімпійськими чемпіонами, більшість угорських ватерполістів відмовилися повернутися в окуповану Батьківщину й попросили політичного притулку на Заході.

У 2006 році був знятий документальний фільм «Шаленство свободи» про той кривавий поєдинок, який став важливою подією угорського опору проти Московії.

Додам.

У 2006 році Ервін Задор відмовився приїхати в Будапешт на 50-річний ювілей Угорського повстання, заявивши, що не хоче одержувати нагороду від уряду, до якого входять люди, що були до 1989 року активними комуністами.

Ервін Задор помер 28 квітня 2012 року в Каліфорнії.

Травму завдав Валентин Прокопов, досі живий, 87 років.

Yadigar Sadiqov

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: