Затримання в Італії нацгвардійця Марківа: іміджева історія, яка нашкодить Україні

Старший сержант Віталій Марків, який служить в батальйоні Кульчицького

Справа старшого сержанта Віталія Марківа, замкомвзводу батальйону ім. генерала Кульчицького набагато ширша, ніж звичайна справа про убивство італійського фотографа під час боїв за Карачун

Отже, суд Павії арештував силовика на шість діб. Він не ховався від італійського правосуддя, а приїхав до матері, де його і зловили. Виникає питання: чи стане цей прецендент приводом, щоби впаювати подібні справи іншим інтуристам з України?

Наша Генпрокуратура сказала, що арештом здивована і, що співпрацює з італійськими правоохоронцями, але доказів прямої причетності Марківа до вбивства не має. Отут стане тест для Єніна: чи справді він достойний орденів «За заслуги». І як укрпрокуратура вигризає наших громадян із пасток чужого правосуддя.

Російські ЗМІ, газетки Новоросіі тішаться новиною, що італійська прокуратура затримала за вбивство українського силовика. Гарна тема для розкрутки ворога номер один в особі України. Добра тема для агіток, аби алтайські агеєви сміливо записувалися в руссоармію і боролися з київською хунтою на Донбасі. Добре пудрення мізків для матерів агеєвих, які не розуміють, чого ми тут не в захваті від зайд в ДРГ.

У «Новой газете» прочитала коментар батька Рокеллі. «Все, что мне известно, я знаю от итальянской полиции...С Украиной я никак не контактирую по этому вопросу, официального статуса в связи с произошедшим у меня там нет. Все, что могу сказать — это расследование провела Италия. я склонен ему доверять больше как независимому, чем если бы его выполнила одна из сторон военного конфликта».Тобто ГПУ взагалі не контактувала з батьком загиблого? Фігово, адже очевидно, що батько загиблого громадянина ЄС після смерті сина під час воєнних дій стане шукати справедливості. Ображена рідня в стресі - ідеальна мішень для психологічного впливу, накручування. Тим більше прокуратура вдруге відкрила справу під тиском Ріно Рокеллі. Знову ж таки, ми не знаємо, як впливала на хід справи російська сторона, адже одразу після інциденту я читала численні статті в росЗМІ, версії «ополченців», що бойові дії із Карачуна вела українська сторона. Терористам із ОРДЛО класти на закон, їх не арештують в Болоньї. Вони, по суті, -  сіра зона для європейського правосуддя. Уже не кажучи про наше - після виправдання колишнього міністра вугілля ЛНР на голови а-ля Верховного суду ДНР)

Всі, хто хоч трохи цікавився боями на Сході, в курсі, що стратегічну висоту - Карачун тримала зовсім не НГУ, а наша десантура. Відзначилася 95-та бригада. Чи не стане епізод з Марківим доміношкою, що попсує репутацію нашим ЗСУ в світі. Убивства журналістів із ЄС основною міццю нашої армії - прекрасна тема для плювків в нашу країну. Чудовий епізод, як убивці єврогромадян катаються по безвізу в ті самі Європи) Усі ці речі варті аби арештувати і зламати одного непомітного солдата із НГУ.

Як переграти ситуацію. Тиск громадськості. Тест роботи дипмісії в сонячній Італії. Належна робота ГПУ. Принаймні пан Єнін має відпрацювати цей орден, отриманий в одному списку із Герегою та Атрошенком. Взимку громадськість та ГПУ вдалося переграти РФ - не віддали Росії Гію Церцвадзе за поданням про убивства в Сочі 2003. Якщо ми захистили громадянина Грузії, але профукаємо свого - оце буде удар для всіх.

Підкреслюю, історія Марківа - справа не про випадкову смерть фотографа при зйомці бойових дій. Це іміджева історія: як підгатить ЗСУ, нашим силам на Донбасі. Як посіяти сумнів, що безвіз для українців - правильна річ.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: