Дмитро Табачник Міністр освіти і науки

Я втомився від брехні

Я втомився від невігластва, непрофесіоналізму і брехні. Наведу досить розлогу і точну цитату із інтерв’ю з колишнім міністром освіти Станіславом Ніколаєнком: «До речі, про такий гіркий досвід реформування вищої школи років сім назад розповідав українській делегації президент Хорватії пан Тужман. Хорватія відмовилась у 90-х від безкоштовної середньої освіти, підручників та держзамовлення. Нині країна потерпає від цього і готує інженера в Італії за десятки тисяч доларів. При цій розмові був присутній і тодішній міністр закордонних справ, а тепер лідер опозиції Арсеній Яценюк».

Я надзвичайно ошелешений і приголомшений високими спіритичними якостями професора Ніколаєнка і його якостями медіума. Тому що розмовляти сім років тому з президентом Туджманом можна було хіба що в потойбічному світі. Адже президент Туджман помер у 1999 році – за сім років до цієї розмови. Останній раз з делегацією України він зустрічався 17 років тому. При цій розмові був присутній тодішній міністр закордонних справ України Геннадій Йосипович Удовенко. А 23-літній Арсеній Яценюк працював в той час на Буковині приватним юристом в приватній юридичній фірмі.

Я все-таки вважаю, що докторам наук, професорам треба бути більш коректними з фактами. Ну не можна отаку полову слів виливати на голову читачів.

Крім того, навіть сім років тому Арсеній Яценюк не був міністром закордонних справ. Бо в 2006-му році міністром закордонних справ був Борис Іванович Тарасюк. Яценюк був міністром закордонних справ з 4 квітня по 18 грудня 2007 року. Як не мінусуй – сім років аж ніяк не виходить.

Всі інші факти, порівняння і цифри такого ж ґатунку і такого ж штибу. І коментувати їх мені не зручно і соромно. Я можу розібрати кожний абзац його відповідей, і в кожному абзаці буде свій «Тужман».

Якщо за три роки Міністерство освіти створило 227,5 тисяч нових місць в дитячому садку, то це можна було б помітити.

Не можна маніпулювати законами, не можна освітянину будити якесь негативне почуття.

Бо якщо ти живеш, народився та виховуєшся в родині середнього достатку, не треба вступати на контракт до київського університету. Треба або мати такі знання, щоб поступати в київський університет, або обирати контракт відповідно до свого достатку.

Хотілося б звернути увагу на спільний документ - «Матеріали третього всеукраїнського з’їзду працівників освіти». Цей з’їзд затвердив найголовніший документ на десять років – національну стратегію розвитку освіти в Україні до 2021 року. Тут все є – і профільна школа, як в Європі, і 11-річка, і виступи десятків делегатів. Хочу звернути, що як делегат на цьому з’їзді виступав і Ніколаєнко, що він також брав участь у підготовці цієї стратегії в редакційній колегії.

В Римі був досить популярний, але не досить шанований Бог – дволикий Янус. Одне обличчя усміхнене – спрямоване до миру, друге обличчя роздратоване – спрямоване до війни. Ворота храму великого Янусу зачинялися лише тоді, коли Рим перебував в стані миру. Під час війни ворота цього храму були відчинені.

Не можна гудити своїх колег – тим паче, безпідставно, без фактів.

За два з половиною роки міністром освіти і науки Станіславом Ніколаєнком було зроблено багато корисного і доброго. І ми це пошановуємо. І навряд чи варто оббріхувати здобутки його вчорашніх колег. Тому що на сьогоднішній день в міністерстві, в усіх фахових комісіях, серед авторів підручників працює 90% тих, з ким він працював.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: