Дмитро Тимчук Народний депутат України (Народний фронт)

Чому загострилися бої на Донбасі

Фото: EPA/UPG

Загострення можна очікувати по всій лінії фронту у зоні АТО

Група «Інформаційний спротив» протягом останніх тижнів повідомляла про те, що триває активне перекидання сил противника саме на цей напрямок. А якщо десь у районі концентрувалися їхні війська, то зрозуміло, що це та рушниця на стіні, яка рано чи пізно вистрілить.

Загострення ситуації на цьому напрямку можна було очікувати й раніше. Який сенс у цьому? Що стосується Докучаєвська, то бойовики досить давно, з початку року точно, побоювалися, що Докучаєвськ буде взято українськими військами. Відповідно, там вибудовувалась і система оборони. У цьому випадку ми бачили активність ДРГ. Можна сказати, що йде жорстка установка російського командування на продовження ескалації конфлікту в зоні АТО.

Ми пов'язуємо це з тим, що після останньої зустрічі «Нормандської четвірки» було досягнуто домовленості про вироблення «дорожньої карти», у якій би зазначалися конкретні заходи щодо подальшої реалізації положень Мінських домовленостей. Відповідно, можна було очікувати загострення одразу після цих домовленостей, які у вигляді «дорожній карти» повинні з'явиться наприкінці листопада, тобто протягом найближчих трьох тижнів. Можна було очікувати, що Росія дасть команду бойовикам активізувати обстріл – це традиційний для Кремля важіль тиску на Київ з тим, щоб він приймав умови Москви.

Зараз є два основних напрямки, за якими можливе подальше загострення: це приморський, маріупольський напрямки і в цілому ділянки на південь від Донецька. І не тільки в районі Докучаєвська. Просто є місця, де більш явно концентрувалися війська противника, відбувалося перекидання додаткових силових засобів. Але фактично зараз загрозливий напрямок всюди: починаючи від Донецька і далі на південь.

Не менш серйозні силові засоби сконцентровані в районі Світлодарської дуги, в районі Горлівки. У смузі Горлівка–Єнакієве теж зосереджуються сили і, ймовірно, на цьому напрямку, тобто на північ від Горлівки, теж буде ескалація конфлікту. Те саме стосується і напрямків уздовж річки Сіверський Донець у Луганській області, насамперед у районі Станиці Луганської. Якщо брати зону АТО, ми можемо практично по всій лінії фронту прогнозувати подальшу ескалацію конфлікту. Принаймні до вироблення «дорожньої карти» це точно буде відбуватися.

Хоча «Мінськ-2» ніколи не виконувався з моменту підписання. Ми завжди говорили, що це мертвонароджене дитя і робити на нього ставку було б нерозумно. Але оскільки Київ під тиском Заходу продовжує чіплятися за «Мінськ-2», це грає на руку Росії, яка може диктувати свої умови. Якщо «дорожню карту» буде вироблено в дусі побажань Путіна, ми можемо очікувати зниження ескалації конфлікту, а якщо ні, то нинішній градус протистояння продовжиться.

Що стосується широкомасштабних наступальних дій супротивника, то наразі ми не бачимо якогось масового перекидання російських військ на Донбас, а при нинішньому конфлікті в російських військах на окупованій території Донбасу навряд чи можливі якісь наступальні операції оперативно-тактичного рівня, можуть бути тільки тактичні дії, як ми зараз спостерігаємо в районі Докучаєвська або Широкиного.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: