Дмитро Тимчук Народний депутат України (Народний фронт)

Гіві проти Захарченка: як розпадається скандальне бандитське угруповання в «ДНР»

Чому на Донбасі розпадається останнє «архаїчне» угруповання

У мене немає інформації, що Гіві втік у Придністров'я. Але з початку вересня, якщо не з кінця серпня, неодноразово повідомляли, що у бандформуванні «Сомалі» вкрай поганий морально-психологічний стан особового складу. Були великі скарги за лінією контррозвідки. Я не знаю, хто зараз це розганяє по ЗМІ, але у нас була інформація про розкрадання бойових доплат. Те, що командування ці гроші привласнювало собі, — тільки вершина айсберга. Основна проблема була в тому, що Гіві фактично взяв на себе роль місцевого царька і бога, який «вирішує», активно займався рукоприкладством, з приводу чого бойовики неодноразово зверталися у всякі «правоохоронні органи», але без жодного результату.
Така практика існувала не тільки у відношенні рядових бойовиків, але і заступників, командирів підрозділів, яких били перед строєм. Тобто ситуація була дуже жорстка. До того ж, Гіві пішов на конфронтацію з Захарченко — у них склалися дуже погані відносини. Я знаю, що Захарченко у своєму колі неодноразово висловлював претензії, що Гіві демонструє лояльність до російських кураторів, облизуючи їх з ніг до голови, але часто-густо саботує накази самого Захарченка. Після вбивства Мотороли напрошувалося, що Гіві — наступний кандидат.

Ситуація всередині підрозділу «Сомалі» і навколо нього була така, що фактично він почав розпадатися. Ми фіксували високий рівень дезертирів, особливого після того, як угруповання перекинули до Авдіївки. І якщо раніше народ ще якось не сильно бунтував: просто висловлювали невдоволення і доносили куди треба, то зараз на тлі бойових дій невдоволення просто зашкалює. Наскільки я знаю, командир з Гіві просто ніякий: він ніколи не піклується про особовий склад і навіть навпаки — щоб собі поставити галочку — людей використовує як гарматне м'ясо. Зрозуміло, що людям це не подобається.
«Сомалі» — одне з дуже небагатьох бандформувань, які залишилися у первозданному вигляді, оскільки змінювалася штатна структура, банда доукомплектовувалась російськими бойовиками, технікою — але її назва використовувалася останнім часом як бренд. І Гіві якраз був одним з небагатьох представників, які досить давно беруть участь у діяльності «ДНР». І його там мало не звели в ранг героя.
Але некерованість з боку Захарченка відразу ставила питання про те, що це бандформування навряд чи вписується в ту систему, яку на Донбасі вибудовує Росія: жорстка вертикаль, входження в армійські корпуси не тільки де-юре, але і де-факто, беззаперечне виконання наказів. Бойовики звикли до того, що ще з 2014 року, завдяки зв'язкам, вони вибивають з Росії певну допомогу, яку можна «дерибанити», але це пішло — зараз централізована система забезпечення: грошова, речова, продовольча. У цій ситуації підрозділ «Сомалі» намагався залишатися яким архаїчним осколком у всій структурі «ДНР». Але, як бачимо, не вийшло.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: