Дмитро Тимчук Народний депутат України (Народний фронт)

У Росії придумали новий спосіб маскування доставки військових вантажів на Донбас

Залізнична гілка Журавка-Міллерово - один із варіантів приховати постачання російської техніки та озброєння на Донбас

Обхідна дорога

Тут є кілька аспектів. Але, насамперед, політичний аспект - стара гілка проходила територією Луганської області, а Росія намагається всіляко довести, що вона нібито не має ніякого відношення до подій на Донбасі і забезпечення 1 «армійського корпусу» (ДНР) і 2 «армійського корпусу» (ЛНР) зброєю, боєприпасами та іншими матеріально-технічними засобами. Відповідно, показують, що є шлях, по якому вони рухаються, не заїжджаючи на територію Луганської області - один зі сценаріїв прикриття реальних дій Росії на Донбасі.

Очевидно, що є якісь елемент у сфері безпеки. Якщо враховувати, що окуповані райони Луганської області є вкрай нестабільною територією, проходження частини важливого стратегічного шляху, що з'єднує центр з півднем РФ, виглядає не зовсім розумним рішенням. Тому Росія намагається себе убезпечити.

У Ростовській області, на прикордонній з Україною території, знаходиться фактично сформована нова дивізія. Нам також відомо, що по цій лінії з'явилося три російських дивізії. Тому така дорога, що йде уздовж українського кордону, може виконувати роль рокадної дороги, що дозволить противнику, якщо виникне необхідність, перекинути додаткові сили і засоби зі складу сформованих російських дивізій, наприклад, на південь або на північний напрямок - в Луганську область, і ця дорога буде дуже допомагати.

Після формування нових частин російської армії на прикордонних ділянках України стало складніше відстежувати постачання озброєння на територію Донбасу. Оскільки не зовсім зрозуміло, які вантажі йдуть для забезпечення новостворених частин, а які вантажі йдуть транзитом. Тобто під виглядом того, що вони йдуть для забезпечення частин, потім потрапляють на Донбас.

Тут створення такої залізничної гілки, враховуючи, що і стара функціонує, може вводити в оману і бути своєрідним способом маскування доставки військових вантажів на Донбас.

А це актуально, оскільки росіяни розуміють, що українська розвідка добре працює в ОРДЛО, і західні розвідки, насамперед американська супутникова розвідка, відстежує переміщення російських сил і засобів. У РФ розуміють, що у випадку підготовки масштабного наступу їм знадобиться, як це було в часи Іловайська та Дебальцевого, створювати ударний кулак. Для цього знадобиться вводити лінійні частини російської армії, але вводити їх за місяць до наступу не зовсім розумно, оскільки засоби української та західної розвідки можуть це відстежити. А якщо знадобиться терміново перекинути сили у стислі терміни, якщо, грубо кажучи, наступ планується на маріупольському напрямку, то така дорога може прискорити цей процес.

Створенням такої залізничної гілки росіяни спрощують собі розвиток тих сценаріїв, які вони бачать на Донбасі, які можуть існувати. Це не означає, що 7 серпня вони запустили залізницю в робочий режим, а за тиждень буде наступ, зовсім ні. Але те, що такі сценарії розглядаються російським генштабом - це поза всякими сумнівами.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: