Ірина Фаріон Український мовознавець

Український провінціялізм яскраво втілений у добкіних і кернесах

Недолугі закиди та плебейські коментарі Добкіна є закономірним спротивом кремлівського лакея, якому чуже все українське

Юрій (Шерех) Шевельов зазначав, що українське відродження має трьох страшних ворогів, серед яких – український провінціялізм, який, як бачимо, нині яскраво втілений у добкіних і кернесах. У відповідь на коментарі "губернатора" Харківщини Добкіна щодо відкриття меморіяльної дошки Юрію Шевельову в Харкові, нагадаю, що Юрій (Шерех) Шевельов – видатний український мовознавець, вчений-славіст, історик української мови й літератури, письменник, лавреат Національної премії України імени Тараса Шевченка, іноземний член Національної академії наук України – людина, яка зробила вагомий внесок в українське і слов'янське мовознавство, у розвиток української культури. Тому недолугі закиди та плебейські коментарі Добкіна є закономірним спротивом кремлівського лакея, якому чуже все українське – вони не мають під собою жодної основи та вкотре підтверджують обмеженість, неосвіченість, українофобство нинішнього керманича Харківщини.

Малі не здатні зрозуміти великих! Такі вчені, як Шевельов, народжуються не раз на сто років, а раз на тисячоліття. Не під силу сьогодні жодному лінгвісту чи літературознавцеві охопити такий обшир досліджень, над якими працював Юрій Шевельов. Окрім цього, це чоловік, який мав чітко визначену світоглядову систему, яка абсолютно екстраполюється на теперішні обставини. Зокрема, він зазначав, що є три основні вороги українського відродження, а ми, власне, і вступаємо зараз у таку фазу. Зокрема, першим ворогом українського відродження є Москва, другий ворог – це український провінціялізм, який, як бачимо, нині яскраво втілений у добкіних і кернесах, і третій український ворог – це комплекс Кочубеївщини. Усі ці страшні вороги, на превелике нещастя, живуть і сьогодні.

Тому кожному українцеві треба пам'ятати геніяльні слова Юрія (Шереха) Шевельова, що історія культурних зв'язків між Україною і Росією – це історія великої і ще незакінченої війни. Інших стосунків між Україною та Росією не існує, тому, власне, і бачимо таку агресію на вшанування пам'яти чоловіка, який про це сказав ще у 1954 році, тобто у рік 300-ліття, так би мовити, "возз'єднання" України і Московії. Шевельов також наголошував, що політично і військово Переяслав став початком поразки тому, що різні українські кола втягали Москву в Україну, намагаючись її використати проти своїх внутрішніх ворогів. Нині ж маємо ту саму ситуацію. Отже, в особі Юрія (Шереха) Шевельова ми маємо не тільки видатного мовознавця, літературознавця, письменника, але й політика.

19 червня 2013 року Комітет з питань культури і духовности на своєму засіданні розглянув проєкт Постанови про відзначення 105-річчя від дня народження Юрія Шевельова (реєстр. №2925). За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України взяти проєкт за основу і затвердити в цілому.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: